Puutarha

Näin aloitat bokashi-kompostoinnin – kompostointi onnistuu jopa kerrostalossa!

Kompostoinnissa puhaltavat uudet tuulet. Japanista lähtöisin oleva bokashi-menetelmä tekee biojätteestäsi ravinteikasta multaa ja kompostointi onnistuu vaikka kerrostalossa. Katso ohjeet aloittamiseen!

Aloittaaksesi bokashi-kompostoinnin tarvitset biojätettä, bokashirouhetta ja ilmatiiviin ämpärin. Bokashi Suomi Facebook-ryhmän toinen perustaja Linda Wirtanen neuvoo kompostoinnin saloihin vaihe vaiheelta.

Jos sana bokashi saa kulmakarvasi nousemaan ihmetyksestä, lue lisää aiheesta tästä: Mikä ihmeen bokashi? Näin kompostoit helposti läpi vuoden kuin japanilaiset

Bokashi – vaihe vaiheelta

1. Kerää biojätteet kannelliseen astiaan

Kerää päivän aikana tulevat biojätteet kannelliseen, noin litran vetoiseen astiaan. Voit pitää astiaa esimerkiksi keittiön pöydällä. Biojäte kannattaa pilkkoa pieniksi, noin kahden senttimetrin kokoisiksi palasiksi, sillä hyvin pilkottu jäte multaantuu parhaiten.

Lue myös: Älä tee näitä virheitä bokashi-kompostoinnissa – asiantuntija paljastaa yleisimmät syyt epäonnistumiseen

2. Suosi hiilihydraattipitoista jätettä

Laita bokashiin lihaa ja maitotuotteita vain pieniä määriä, sillä liian proteiinipitoinen ruoka ei maistu mikrobeille yhtä hyvin kuin vihannesjätteiden sisältämät hiilihydraatit. Jos eläinperäisiä jätteitä on paljon, lisää rouheen määrää.

Bokashi vaatii biojätettä, bokashi ämpärin ja bokashirouhetta.

3. Täytä bokashiämpäri kerran päivässä

Tyhjennä astia kerran päivässä bokashiämpäriin. Kerran päivässä on hyvä sääntö, sillä ämpäriin pääsee sitä vähemmän ilmaa, mitä vähemmän ämpäriä avataan.

Ripottele jätteen päälle bokashirouhetta. Litran jätemäärä tarvitsee rouhetta noin yhden ruokalusikallisen.

Tiivistä jäte rouheen lisäämisen jälkeen joko käsin painelemalla tai esimerkiksi perunasurvimella. Painelu varmistaa, ettei jätteen sekaan synny ilmataskuja.

Sulje kansi tiiviisti ja säilytä ämpäri huoneenlämpöisessä tilassa.

Lue myös: Ekologinen puutarha on helppo perustaa – lue vinkit!

4. Valuta neste ämpäristä säännöllisesti

Valuta neste bokashiämpärin hanasta ja reiästä joka 3–5 päivän välein. Muista tiivistää jätettä samalla. Nestettä voi käyttää kasvien lannoitteena, laimenna sitä silloin suhteessa 1:200. Voit myös kaataa nesteen viemäriin.

Toista vaiheet yhdestä neljään, kunnes bokashiämpäri on täynnä.

5. Anna keittiöjätteen hapattua kaksi viikkoa

Ota uusi ämpäri täytettäväksi ja anna täyden ämpärin hapattua vähintään kaksi viikkoa huoneenlämmössä. Muista valuttaa neste pois ämpäreistä.

6. Sekoita bokashi mullan sekaan

Vähintään kahden viikon jälkeen bokashin voi tyhjentää mullan sekaan.

Sekoita se vanhaan kompostiin, jossa multaa on jo ennestään tai tee oma multatehdas esimerkiksi saaviin tai ämpäriin.

Kaada pohjalle kerros vanhaa multaa ja sen päälle bokashi. Bokashia ja multaa tulee olla yhtä paljon. Sekoita multa ja bokashi kunnolla, jotta mikrobit pääsevät kosketuksiin jätteen kanssa. Laita seoksen päälle vielä noin 10–15 senttimetriä multaa.

Lue myös: Kompostin perustaminen kannattaa

7. Muista laimentaa multa

Bokashi muuttuu mullaksi noin kahdessa viikossa. Valmiin mullan seassa ei näy enää biojätteitä.

Bokashi multa on ravinteikasta.

Bokashi on itsessään hapanta. sen pH arvo on alle neljä, mutta mullan bakteerit muuttavat bokashin neutraaliksi. Voimakas multa kannattaa kuitenkin laimentaa ennen käyttöä. Noin yksi kolmasosa bokashimultaa sekoitettuna kahteen kolmasosaan tavallista multaa on hyvä suhde melkein kaikille kasveille. Ravinteikkaammasta mullasta pitäville kasveille, kuten tomaateille, multaa ei tarvitse laimentaa yhtä paljon.

Lue myös Anna.fi:stä: Kompostista kurpitsapenkki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin aloitat bokashi-kompostoinnin – kompostointi onnistuu jopa kerrostalossa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.