Puutarha

Narsissi puhkeaa kukkaan näillä vinkeillä – narsissin hoito on helpompaa kuin uskotkaan!

Narsissilajikkeita tunnetaan tänä päivänä useita tuhansia erilaisia. Narsissit viihtyvät kylmässä ja puskevat kasvua, vaikka maassa vielä olisi lumisohjoa.

Englantilaiset jalostivat aikanaan luonnonvaraisista villinarsisseista jaloja lajikkeita ja aloittivat kukkavillityksen, jolle ei näy loppua. Yksi syy saattaa olla se, että narsissi on iloisen pirteä kukka ja toinen, että narsissin hoito on vaivatonta.

Lue myös: Tetenarsissi kestää pakkasta paremmin kuin mikään muu ruukkukukka – kunhan et unohda tätä oleellista vaihetta!

Villinarssissista jalostettiin meille tuttu narsissi

Puutarhoistaan kuulut englantilaiset rakastavat paitsi ruusujaan myös keväällä puistot, pihat, niityt ja metsät valtaavia iloisen keltaisia, oransseja ja viileän valkeita narsissejaan.

Lähi-idässä, Egyptissä, antiikin Roomassa, Kreikassa ja Iberian niemimaalla luonnonvaraisina tunnetut sipulikasvit ilmestyivät Brittein saarille jo 1500-luvulla. 1820-luvulla brittipuutarhurit alkoivat kehitellä lajikkeita ja aloittivat varsinaisen narsissivillityksen. Renesanssiaikana narsisseista tuli myös Hollannissa suosittuja kevätkukkia.

Narcissus-sukuun kuuluu viitisenkymmentä erimuotoista lajiketta. Osa niistä on luonnonristeymiä. Nykyään näitä kukkalajikkeita tunnetaan kymmeniätuhansia.

Lue myös: Helmililja hehkuu keväisin ruukussa ja puutarhassa – hoito on helppoa, mutta oikea istutusaika saattaa yllättää

narsissi
Leikkonarsissi säilyy kauniina noi viikon, ruukussa kukka kukoistaa pitkään. Kuva: Riikka Hurri

Narkissos näki kuvajaisensa ja jäljelle jäi narsissi

Kreikkalaisessa mytologiassa narsissien alkuperälle on tarinansa. Komea nuorukainen, Narkissos, näki kuvajaisensa tyynen lammen pinnassa ja ihastui näkemäänsä niin paljon, että ei voinut irrottautua näkemästään. Nälkää ja janoa uhmaten hän tuijotti kuvaansa, kuihtui kuihtumistaan ja nääntyi lopulta kuoliaaksi.

Jäljelle jäi ihanan kaunis, kelta-valkoinen ja suloisesti tuoksuva kukka, narsissi, jonka torvimainen lisäteriö oli täyttynyt Narkissoksen kyynelillä.

Lue myös: Miten tulppaanit saa säilymään kauniina pitkään? Yksi kikka on ylitse muiden

Narsissin hoito on helppoa

Helppohoitoiset, kylmää jopa pakkasta ja huhtikuista räntää kestävät vanhat perinnelajikkeet, kuten isoäidin puutarhasta tuttu, vahvasti tuoksuva valkonarsissi, ovat taas muotia.

Ruukuissa myytävä pikkukukkainen, kirkkaan keltainen Téte-à-Téte aloittaa narsissikauden. Tämä kylmää kestävä kaunokainen koristaa pihoja, parvekkeita ja hautakumpuja. 

Sitkeät ja kasvupaikkansa suhteen vaatimattomat narsissit viihtyvät parhaiten paikoissa, jotka ovat keväällä kosteita ja kesällä kuivia.

Narsissin hoito on helppoa.
© Tommi Tuomi

Lue myös Anna.fi:stä: Tipu, trulli vai pupu? Vastaa 7 kysymykseen ja kerromme, mikä pääsiäishahmo olet!

Narsissin hoito-ohje

  1. Jos ostat narsissin kaupasta, valitse yksilö, jossa on vielä nuppuja. Näin saat nauttia kukastasi pidempään.
  2. Siirrä narsissisi kotona viljelyruukusta hiukan isompaan, vedenpitävään ruukkuun. Isommassa ruukussa kukkasi kasvaa paremmin.
  3. Pienikukkainen tetenarsissi kannattaa totuttaa pakkaseen niin, että se on ulkona ensin muutaman tunnin päivässä. Näin se pärjää lopulta kymmenessa pakkasasteessa. Jos lämpötila laskee vielä tätä alemmas, ota narsissi sisälle.
  4. Viileässä narsissi pysyy hyvänä viikkokausia. Ulos se kannattaa kuitenkin viedä, kun kukinta näkyy selvästi. Kylmässä kukat nimittäin avautuvat hitaasti.
  5. Kastele narsissia niin, että multa pysyy kosteana. Pakkasenkesto on parempi, jos ruukku on kasteltu kunnolla, mutta läpimärkä se ei saa olla. 1–2 kertaa viikossa riittää.
  6. Narsissia ei tarvitse lannoittaa, sillä sipuli sisältää kaikki ravinteet, joita kasvi tarvitsee.
  7. Kukat voivat pakkasyön jälkeen näyttää hiukan nuupahtaneilta, mutta piristyvät kyllä nopeasti auringossa.
  8. Kun ilma lämpenee ja maa sulaa, narsissin voi istuttaa ulos pihaan, mistä siitä saattaa olla iloa ensi keväänäkin.
  9. Narsissi istutetaan niin, että sipuli asetellaan noin 10 sentin syvyyteen mullan pinnasta, 5–10 sentin välein. Lehtien annetaan kuivua rauhassa.
  10. Narsissi viihtyy parhaiten vettä läpäisevässä mullassa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Narsissi puhkeaa kukkaan näillä vinkeillä – narsissin hoito on helpompaa kuin uskotkaan!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.