Puutarha

Nurmikon hoito – pidä nurmikko vihreänä ja vehreänä näillä nikseillä

Jos haluaa pihanurmikon säilyvän vihreänä ja elinvoimaisena säällä kuin säällä, se vaatii kunnon perustukset ja jonkin verran hoitoakin.

Nurmikon hoito alkaa perustustöistä. Vaivattomin nurmikko syntyy valoisalle kasvupaikalle ja paksuun multakerrokseen. Varjossa nurmikko sammaloituu ja auringossa ohueen multaan kylvetty nurmikko poutii eli kärsii kuivuudesta.

Lue myös: Villiyrttejä istutetaan nyt kotipihalle, kukkaloisto ei ole enää trendikäs

Nurmikon hoito
Vehreä nurmimatto syntyy puiden varjoonkin, kun kasvualusta on tarpeeksi paksu.

Perusta nurmikko keväällä tai syksyllä, nurmikon hoito helpottuu

Keväällä tai loppukesällä kylvetyt nurmikonsiemenet itävät hyvin. Keväällä maata kostuttavat sulamisvedet ja syksyllä syyssateet. Kun nurmikko on vasta kylvetty, se vaatii kastelua riippumatta siitä, aikooko kastelua jatkaa myöhemminkin. Pidä kylvös kosteana, kunnes heinät ovat kunnolla orastuneet.

Kevät ja loppukesä sopivat myös siirtonurmikon asennukseen, mutta siirtonurmea voi asentaa kesälläkin. Siirtonurmikkomatot vaativat asennuksen jälkeen päivittäistä kastelua, vaikka muutama sadepisara taivaalta sataisikin. Sadeta siirtonurmikkoa, kunnes se on tukevasti pohjamaahan juurtunut.

nurmikon hoito
Hyväkuntoinen pihanurmikko on erotettu istutuksista kivireunuksella.

Leikkaa nurmikko kasvukautena 1–2 kertaa viikossa

Huolellisesti perustetun nurmikon pitää kunnossa säännöllinen leikkaaminen. Voimakkaimman kasvun aikaan nurmikko on hyvä ajaa 1–2 kertaa viikossa.

Kun nurmikkoa leikataan usein ja vähän kerrallaan, leikuujätteen voi jättää hajoamaan paikoilleen. Jos leikkaaminen on epäsäännöllistä, leikatut korret kannattaa haravoida kompostiin tai hankkia leikatessa keräävä ruohonleikkuri.

Leikatun nurmimassan mukana poistuu ravinteita, jotka tulee korvata. Kevätlannoitus täydentää ravinnetasapainoa ja herättää nurmikon kasvuun. Kesälannoituskin on hyväksi etenkin, jos leikkuujäte kerätään pois tai nurmikkoa käytettään pelinurmena, jolloin sen tulee jaksaa uusiutua.

Älä kastele nurmikkoa liikaa

Kun kesällä välillä sataa ja välillä paistaa, paksumultaisessa alustassa nurmikko pysyy vihreänä luonnostaan. Se saattaa välillä hieman hieman kellastua, mutta tavallisesti vihertyy syksyyn mennessä.

Hellekesinä nurmikkoa saatetaan kastella. Tiheä, lyhyt sadetus tekee nurmikosta kuitenkin haavoittuvan, sillä juuristo tottuu saamaan vettä pintamullasta. Kuiviin kausiin opetettu nurmikko juurtuu syvälle ja toipuu sateiden alettua pitkistäkin helteistä. Nurmikon hoito on silloin myös helpompaa.

Nurmikon hoito
Siirtonurmea voi asentaa läpi kesän, kun varautuu kastelemaan.

Näin valmistat nurmikon lomaan

  1. Leikkaa nurmikko lomalle lähtiessäsi ennen kaikkea siksi, jotta piha ja koti näyttävät asutuilta. Lannoittaa loman alla juuri kannata, sillä se voimistaa kasvua ja lisää leikkuutarvetta.
  2. Jos olet poissa viikkoja, sovi naapurin kanssa nurmen leikkaamisesta kerran viikossa tai kahdessa. Nurmikkoa ei haittaa, jos se satunnaisesti kasvaa pidemmäksi.
  3. Kun luvassa on hellejakso, jätä nurmikko aina hieman pidemmäksi kuin tavallisesti. Sateen alla on paras aika leikata nurmikko.
  4. Ankarina hellejaksoina nurmikko saattaa aurinkoisilla paikoilla kellastua, mutta väri palaa ennalleen sateiden alettua. Jos haluat nurmen pysyvän koko ajan vihreänä, panosta etenkin paksuun multakerrokseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nurmikon hoito – pidä nurmikko vihreänä ja vehreänä näillä nikseillä

Jakke

Entäs sitten sammal ? ?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.