Nurmikon kylvö olisi tarpeen, mutta milloin ja miten kylvetään nurmikko? Näiden vinkkien avulla onnistut!

Haaveiletko vihreän vehreästä nurmesta? Nurmikon kylvö onnistuu keväällä ja syksyllä ja jopa vanhan nurmikon päälle. Lue vinkit!

Nurmikon kylvö on hyvä idea, sillä hyvinvoiva pihanurmi on mainio pinta lasten leikeille. Värikkäiden istutusten välissä vihreä nurmimatto rauhoittaa näkymiä.

Lue myös: Nurmikon hoito – pidä nurmikko vihreänä ja vehreänä näillä nikseillä

Nurmikon hyvinvointi ratkaistaan jo nurmikkoa perustettaessa. Pihan ojituksen tulee olla kunnossa ja kentän tasainen. Hyvää kasvualustaa tulee olla vähintään 20 sentin kerros. Laajaa nurmikkoa perustettaessa kylvöajallakin on väliä.

Kun nurmikon kylvö onnistuu, lopputuloksena on kaunis nurmikko.

Kun nurmikon kylvö onnistuu, lopputuloksena on kaunis nurmikko. © Kristiina Kurronen

Kevät on nurmikon suosittu kylvöaika

Nurmikko kylvetään keväällä lumen sulettua, kun maa on vielä kosteaa. Nurmiheinien siemenet voivat itää maan lämpötilan ollessa vähintään +8 astetta.

Paras aika kevätkylvölle on toukokuu tai kesäkuun alku.

Keväällä kylvetty nurmikko ehtii kehittyä tuuheaksi kesän mittaan, vaikkei se ensimmäisenä kesänä kovaa rasitusta kestäkään. Nurmiheinät ehtivät juurtua niin syvälle, että ne talvehtivat hyvin.

Kesällä maa kuivuu, mikä saattaa estää siementen itämisen. Kesähelteillä ei kannata kylvää ainakaan isoa nurmikkoa, vaan odottaa syksyyn, joka on jopa kevättä varmempi kylvöaika.

Lue myös: Nurmikon vaihtoehdot

Nurmikon kylvö syksyllä

Nurmikon voi kylvää  loppukesällä tai alkusyksystä elo-syyskuussa, kun maa on vielä lämmin, ja syyssateet hoitavat kastelun. Loppukesällä kylvetty nurmikko ehtii vielä hyvin vahvistua ennen talvea, ja nurmikko on keväällä valmiina lähtemään aikaisin kasvuun.

Toinen vaihtoehto on talvikylvö, jossa ideana on kylvää siemenet niin myöhään, että ne itävät vasta keväällä. Ajoitus on kuitenkin haastavaa, sillä hyvin lämpimiä jaksoja voi tulla talvellakin. Silloin siemenet saattavatkin itää ennen aikojaan, ja hennot taimet tuhoutuvat, jos orastumista seuraa pakkanen.

Nurmikon kylvö vanhan päälle

Joskus ei ole tarpeen uudistaa koko nurmikkoa, vaan heikoimpia tai vaurioituneita kohtia voi paikata.

Kun kylvät uutta nurmikkoa vanhan päälle, eli paikkaat sen heiveröisiä kohtia, riko maanpinta rautaharavalla, ja lisää maahan tuoretta multaa. Tasoittele multa, ja kylvä siemenet. Haraa siemenet pintamullan joukkoon, ja tiivistä kylvös haravan lappeella tai painelemalla kylvöstä laudanpätkällä.

Hyvin huonokuntoisen nurmikon kunnostukseen ei riitä paikkaus, vaan se kannattaa peruskorjata kokonaan.

Nurmikko viihtyy valoisassa paikassa syvämultaisessa maassa

Nurmikon kasvualustassa tulee olla  vettä ja ravinteita pidättävää humusta ja ilmavuutta ylläpitävää kivennäisainesta.

Nurmikon harveneminen, lammikoituminen ja sammaloituminen kertovat maan tiivistymisestä tai salaojituksen tukkeutumisesta, jotka tulee ratkaista ennen uutta kylvöä. Sammaloituminen saattaa johtua myös puuston kasvun myötä lisääntyneestä varjosta.

Varjoisaan paikkaan kannattaa harkita muita pintoja, kiveyksiä ja  maanpeiteperennoja.

Lue myös: Rikkaruohot eivät aina ole pahoja – kitke pahikset, säästä villivihannekset

Perusta nurmikko näin

  • Raivaa alueelta isot kivet ja kannot. Ojita ja tasoita pohjamaa. Muotoile pohjamaa rakennuksista pois viettäväksi kohti ojitusta tai hulevesien viivytysaluetta.
  • Levitä pohjamaan päälle 20–30 cm kerros peruskalkittua ja -lannoitettua puutarhamultaa. Kestävän nurmikon kasvualustassa on myös hiekkaa, jonka rakenne säilyy kovassakin käytössä.
  • Valitse nurmikkoseos, jossa lajit ja lajikkeet ovat tiheäkasvuisia, talvenkestäviä ja sietävät myös matalaan leikkaamista.
  • Tasoittele pintamulta, tiivistä verkkojyrällä ja tasoittele uudelleen, kunnes jyrätessä ei synny enää painanteita ja pinta kestää kävelyä.
  • Kylvä siemenet kahdessa erässä ristiin, jotta kylvöksestä tulee tasainen. Noudata pakkauksen ohjetta kilomäärästä/100m2.
  • Haraa siemenet pintamullan joukkoon ja tiivistä jyrällä.
  • Odota sadetta, joka parhaiten käynnistää itämisen. Pidä sen jälkeen tarvittaessa kylvös kosteana orastumiseen saakka.
  • Leikkaa vasta kylvetty nurmikko ensimmäistä kertaa vasta, kun heinät ovat noin 10-senttisiä ja alkavat kärjestään taipua. Ensimmäisellä kerralla leikkaa vain pari senttiä pituudesta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nurmikon kylvö olisi tarpeen, mutta milloin ja miten kylvetään nurmikko? Näiden vinkkien avulla onnistut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X