kassivljelmä

Oletko jo kuullut kassiviljelystä? Superhelppo kasvimaa syntyy istuttamalla kasvit vanhoihin kestokasseihin ja astioihin

Kulahtaneet kestokassit saavat uuden elämän kasvitarhan hoitajan pihalla tai parvekkeella. Astioissa viljeleminen on helppoa, hauskaa ja satoisaa.

Perunoiden, kurpitsojen, tomaattien, yrttien ja avomaankurkkujen viljely onnistuu helposti pienelläkin pihalla. Et tarvitse erillistä kasvimaata, vaan kasvatusastiaksi käyvät piharuukut, vanhat puulaatikot ja kukkakorit tai vaikkapa käytössä nuhjaantuneet kestokassit.

Jos pihaa ei omista ollenkaan, kasvitarhan voi perustaa kasseissa myös parvekkeelle tai terassille. Ja vaikka olisikin, kassit voivat täydentää viljelmää!

Jos astiaviljelmä perustetaan taivasalle, valitse viljelyyn astia, jossa on pohjareikä tai useampia. Leikkaa kestokassin pohjasta kulmat, jotta liika sadevesi pääsee valumaan pois juuristosta.

Katetussa tilassa pohjareikiä ei tarvita, kun kastelet tarkalla kädellä veden kulutuksen mukaan.

Kukkasipulien myyntilaatikko  vuorattiin sanomalehdellä ja täytettiin mullalla, jolloin siitä tuli pieni viljelylaatikko.

Vanha kukkasipulien myyntilaatikko vuorattiin sanomalehdellä ja täytettiin mullalla, jolloin siitä tuli pieni viljelylaatikko.

Näin perustat kasvitarhan kassiin

Kukkivana istutettu kesäkurpitsa alkoi tuottaa satoa pian kassiin istuttamisen jälkeen.

Kukkivana istutettu kesäkurpitsa alkoi tuottaa satoa pian kassiin istuttamisen jälkeen.

Kassiviljele kesäkurpitsaa tai avomaankurkkua

  • Lataa kestokassin pohjalle noin 30 sentin kerros multaa, ja sekoita varastolannoitteeksi joukkoon 1–2 kourallista kanankakkarareita.
  • Istuta vain yksi kurkun tai kurpitsan taimi kassiinsa, sillä ne kasvavat kesän mittaan suurilehtisiksi ja pitkäversoisiksi.
  • Kukinnasta ensisatoon aikaa kuluu vain pari viikkoa, ja myöhemmin uusia kukkia ja sitä myöten satoa muodostuu sitä mukaa kuin hedelmiä korjataan.
  • Kassiin perustettu kasvimaa on helppo napata auton peräkonttiin, kun lähdet mökkireissulle. Kassipuutarhan voit perustaa lomalla mökille ja ottaa sen mukaasi, kun palaat kaupunkiin.
  • Kestokassit voi käyttää moneen kertaan. Myös mullan, mutta syksyllä se kannattaa kierrättää  puutarhan istutuksille ja istuttaa kasvit keväällä uuteen multaan.

Kassiviljele porkkanoita, perunoita ja tomaatteja

  • Kylvä porkkanan siemenet mullalla täytetyn sangon pintamultaan ja peittele kylvös hiekalla.
  • Harvenna orastuneet taimet muutaman sentin välein.
  • Korjaa satoa syyskuusta alkaen. Loppukesällä myös pikkuruiset harvennusporkkanat ovat syöntikelpoisia.
  • Istuta 3-5 itänyttä perunaa 30–40 sentin multakerrokseen. Lisää multaa perunoiden versomisen tahtiin etenkin, jos perunat uhkaavat tulla näkyviin ja vihertyä syömäkelvottomiksi. Korjaa sato noin 2 kk kuluttua istutuksesta. Uusia istutuksia voi tehdä läpi kesän.
Perunanviljely on helppoa kasseissa ja sangoissa.

Perunanviljely on helppoa kasseissa ja sangoissa.

Kassiviljelmän voi napata koska tahansa mukaan, siirtää sopivampaan valoon tai suojaan sateelta.

Kassiviljelmän voi napata koska tahansa mukaan, siirtää sopivampaan valoon tai suojaan sateelta.

  • Istuta kukintansa aloittanut tomaatintaimi ruukkuun. Multaa tarvitaan vähintään 8 litraa tainta kohti, mieluummin enemmänkin. Kastele ja lannoita läpi kesän, varista kukkivaa tainta pölytyksen varmistamiseksi. Satoa alkaa syntyä keskikesältä alkaen.
Tomaatit kasvavat vanhoissa altakasteluruukuissa, jotta kasvualusta ei pääse kuivamaan.

Tomaatit kasvavat vanhoissa altakasteluruukuissa, jotta kasvualusta ei pääse kuivamaan.

Kreikantuliaisina tuotu fetapurkki on passeli tomaatinkasvatukseen.

Kreikantuliaisina tuotu fetapurkki on passeli tomaatinkasvatukseen.

Avainsanat

Keskustelu

Vesiviljelystä toki olen kuullut, mutta löytyykö sieltä ”kassista myös hassista”??

Taitaa olla kuitenkin niin , että se todellinen haitallinen laji katsoo meitä peilistä. Linnut menettävät tässä verrattoman ruoka- aarteen!

Kommentoi juttua: Oletko jo kuullut kassiviljelystä? Superhelppo kasvimaa syntyy istuttamalla kasvit vanhoihin kestokasseihin ja astioihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X