Omenapuiden ruiskutus esti tuholaiset – Päivi hämmästyi, millaisen sadon kevätruiskutus sai aikaan

Kotilieden toimittaja testasi viime vuonna omenapuiden ruiskutusta, jonka luvataan torjuvan tuholaiset jo etukäteen. Kevätruiskutuksen tulokset löivät ällikältä.

Päivin Huotarin mökin puutarhassa kasvaa vain kaksi omenapuuta: 14 vuotta sitten istutettu punakaneli ja 10 vuotta sitten istutettu vuokko. Omenapuiden ruiskutusta Päivi ei ennen viime vuotta ollut kokeillut.

Lue myös: 9 vinkkiä: Puutarhuri kertoo, mitkä puutarhan kevättyöt sinunkin kannattaa tehdä – ja jättää tekemättä

”En ole koskaan aiemmin saanut omenapuistani hyvää satoa. Jos jokunen omenanalku on puihin ilmestynytkin, paikalle on kiirehtinyt pihlajanmarjakoi munimaan raakileisiin”, Kotilieden toimittaja Päivi Huotari kertoo.

Päivi on innokas puutarhuri ja kyllästynyt huonoon omenasatoon. Siksi hän päätti kokeilla omenapuiden kevätruiskutetta, jonka luvattiin torjuvan tuhohyönteiset jo ennakkoon.

Omenapuiden ruiskutus on tehtävä oikeaan aikaan

Päivi sattui viime keväänä mökilleen Etelä-Karjalaan sopivaan aikaan: omenapuiden silmut eivät olleet vielä auenneet, sää oli tuuleton ja lämpöä yli viisi astetta.

”Tein ruiskutuksen huolellisesti käyttöohjeen mukaan ja unohdin koko asian.”

”Puut kukkivat kauniisti, ja sen jälkeen hedelmiä alkoi ilmestyä sinne tänne. Hentoisen vuokon oksat jo notkuivat kesäkuun lopussa.”

Päivi joutui vuolemaan notkuvien oksien tueksi y-kirjaimen muotoisia keppejä ja tekemään lisää tukia sitä mukaa, kun omenat kasvoivat.

”Sato oli mahtava! Ja mikä parasta, omenat olivat isoja ja puhtaita. Niitä popsittiin tietysti sellaisenaan, mutta pakastin myös omenasosetta ällistyttävän paljon. Kahden pienen puun sadosta.”

Omenapuiden ruiskutus ehkäisi tuholaiset, ja omenapuu tuotti mahtavan sadon.

Hentoisen vuokon oksat alkoivat notkua omenoiden painosta viime vuonna jo kesä–heinäkuun vaihteessa. Siksi Päivi vuoli niiden tueksi keppejä. Kuva: Päivi Huotari

Kannattaako omenapuiden ruiskutus? Kysyimme asiantuntijalta

”Se on vähän niin ja näin. Jos on paljon puita ja on aikaisempina vuosina ollut ongelmaa tuholaisista, silloin voi olla kannattavaa. Jos omassa puutarhassa on yksi kaksi puuta ja pieniä vioitusta tulee vuosittain, silloin en itse lähtisi ruiskuttamaan. Se on makuasia”, Tomi Pousi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta sanoo.

”Jos viime vuonna on ollut paljon tuholaisia, on hyvin todennäköistä, että niitä esiintyy seuraavankin vuonna.”

Pousin mukaan on mahdollista, että kevätruiskutuksen ansiosta Päivi sai hyvän omenasadon.

”Voi ajatella, että ruiskutteen käytöllä on ollut vaikutusta satoon, varsinkin jos aikaisemmin ei ole tullut hyvää satoa, mutta ruiskutteen käytön jälkeen tuli.”

”Vuosi 2019 oli kohtalaisen hyvä omenavuosi, ammattiviljelyssä saatiin ennätyssato. Hyvä sato voi johtua siitäkin, että olosuhteet olivat kohdillaan.”

Kevätruiskutus torjuu tuholaisia

Kevätruiskutteita voi käyttää omenakempin ja lehtikirvojen sekä hedelmäpuupunkin torjuntaan hedelmäpuista, marjapensaista, koristepuista- ja pensaista.

Ruiskutteet voivat sisältää esimerkiksi rapsiöljyä tai parafiiniöljyä.

”Öljypohjaiset ruiskutteet tukahduttavat talvehtivia tuhohyönteisiä tukkimalla niiden ilmanottoaukot.”

Lue myös: Torju ekologisesti home ja tuholaiset puutarhasta – 8 luonnonmukaista vinkkiä

Ruiskutuksesta saadaan paras teho irti, kun kevätruiskutus tehdään ennen kuin tuholaisia esiintyy. Tutustu valmisteen käyttöohjeisiin huolellisesti ja käytä valmistetta ohjeiden mukaan.

Ruiskutus kannattaa tehdä keväällä, yleensä maalis–huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista. Oikea ajankohta selviää tarkkailemalla omenapuita.

Ruiskutus tuo suojaa, mutta se ei häädä kaikkia tuholaisia satavarmasti. Ruiskutteen teho hiipuu ajan ja sateiden myötä, ja ympäristössä oleskelevat tuholaiset voivat alkaa kiusata puuta.

Kevätruiskutus ei jätä jäämiä omenoihin

Pousi kertoo, että periaatteessa ruiskutteen voi tehdä itsekin.

”Mäntysuovasta tehdyllä laimealla liuoksella voi varmaankin saada jonkinlaista tehoa. Kaupalliset valmisteet on hyvin tutkittu ja suositukset perustuvat kokeisiin, niillä saadaan varmempia vaikutuksia.”

Ruiskutteista löytyy luonnonmukaisia vaihtoehtoja ja luonnonmukaisessa tuotannossa sallittuja aineita.

”Ruiskutusaineiden jäämiä ei tarvitse pelätä. Ruiskutus tehdään keväällä aikaisessa vaiheessa. Siitä on pitkä aika siihen, kun satoa aletaan kerätä. Öljy on siihen mennessä jo hävinnyt.”

Avainsanat

Keskustelu

Vuokrasin kerran kesämökin marjatilalta ja satuimme näkemään tuotanto-omenapuita. Keskellä vehreää kesää, niiden alustoilla oli pyöreä ruskea läntti, joka ei siis ollut multaa, vaan myrkyt olivat tappaneet alla olevan ruohon. Jäi omput ostamatta. Nyt kasvatan omenani itse, ei yhtä isoja ja kauniita, mutta taatusti myrkyttömiä. Vuosien varrella luottamus on mennyt myös kotimaiseen ruokaan. EUssa on aivan liian löysät luomuviljelysäännöt. Ennen oli toisin.

Vai luomu, pahin järvien humusten tuottaja, joka ikinen luomu hehtaari viljelyssä tuottaa 900 kg mullan katoamisen taivaan tuuliin. Suorakylvö taas sitoo 1000kg multaa maahan puhumattakaan soijasta ja tofusta… suuri vihreä puhallus..

Onpa kaverilla vähän tietoa luomuviljelystä. Kyllä ne mullan katoamiset johtuvat yksipuolisesta tehoviljelystä jossa maa kynnetään ja äestetään, käytetään kemiallisia lannotteita ja myrkkyjä,jotka säilyvät maassa vuosia. Suorakylvö on sinällään parempi keino, vaikka lisääkin maaperän myrkkyvarastoa.
Luomun oikea viljelykierto lisää maan humuskerrosta ja hiilensidontaa mitä tavanomainen viljely ei tee. Itsellä aikoinaan 20 vuoden kokemus luomusta, eikä ikinä tullut halua siirtyä takaisin tavanomaiseen viljelyyn, kun sen perintönä sain täysin kuolleen maaperän.

Päivillä oli hyvä tuuri, kun hän säästyi pihlajanmarjakoilta ja omenakääriäiseltä viime kesänä. Niihinhän kevätruiskutuksella ei pyritä vaikuttamaan, vaan kemppien, kirvojen ja punkkien esiintymiseen. Näiden imentävioitukset toki heikentävät kasvua. Mutta kun sattuu paha pihlajanmarjakoivuosi, niin silloin kotipuutarhassa ovat konstit vähissä. Hyvänä omenavuonna kaikki saavat hyvän sadon. Joten ei mikään ihmekonsti! Ja ilman torjunta-aineita on parasta suostua syömään myös matoisia omenoita. Itse en käytä mitään.

Kommentoi juttua: Omenapuiden ruiskutus esti tuholaiset – Päivi hämmästyi, millaisen sadon kevätruiskutus sai aikaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X