Puutarha

Haaveiletko omenasadosta, mutta omenapuu puuttuu? Omenapuun vuokraus on yleistyvä trendi, joka ratkaisee ongelmasi

Omenapuun vuokraus on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. Omenapuiden lisäksi myös muita hedelmäpuita, pensaita ja jopa mehiläispesiä voi vuokrata.

Houkutteleeko ajatus omista omenoista paistetusta piirakasta, mutta omenapuu puuttuu tai sen hoito tuntuu turhan työläältä? Omenapuun vuokraus maanviljelijältä on helppo tapa kasvattaa syksyn omenasaldoa.

Lue lisää: Mitä ihmettä? Vesiviljely ei vaadi ollenkaan multaa ja tuottaa silti runsaan sadon – näin kokeilet menetelmää kotona

Niin kutsuttu kumppanuusmaatalouden malli, joka perustuu tuottajan ja kuluttajan yhteiseen sopimukseen, on rantautunut Suomeen Yhdysvaltojen vihannesfarmeilta – ja sen suosio kasvaa jatkuvasti.

”Kiinnostus ja kysyntä on ollut hyvää ja positiivista”, sanoo maanviljelijä Rikard Korkman Råbäck Gårdilta.

Espoossa sijaitseva Råbäckin maatila on vuokrannut vuosittain omenapuitaan kuluttajille vuodesta 2014. Tänä vuonna vuokrattavia puita oli 700. Omenapuiden vuokraus on kasvattanut suosiotaan rajusti ensimmäiseltä satovuodelta, Korkman kertoo.

”Ensimmäisenä vuonna sato oli vielä pieni, ja omenapuiden osuuksia myimme 54. Nyt osuuksia oli 350.”

Råbäckin maatilan lisäksi omenapuita voi vuokrata muun muassa Piikkiöllä sijaitsevan ammattiopisto Livian kautta.

Vuokraajan tehtäväksi jää omenoiden nouto

Råbäckillä yhteen osuuteen kuuluu kahden omenapuun sato yhden kauden ajalta. Osuus maksoi tänä vuonna 45 euroa.

Seuraavan kauden omenapuuosuudet tulevat myyntiin lokakuun alussa edellisen sadonkorjuun jälkeen. Vuokraamisesta kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä maatilaan sähköpostitse.

Kauden aikana viljelijä hoitaa ja suojaa omenapuutarhaa, leikkaa ja harventaa puita sekä hoitaa kaiken kastelusta ruohonleikkuuseen. Omenapuun vuokraajan tehtäväksi jää sadon kerääminen lajista riippuen kesän lopulla tai syksyllä.

Korkman kertoo, että tarvittaessa Råbäckin tila tekee senkin. Näin ikiomasta omenasadosta pääsevät nauttimaan myös esimerkiksi liikuntarajoitteiset.

”Mutta kyllä 70–80 prosenttia tulee itse poimimaan omenasadon.”

Kun omenasato on kypsä, vuokraajille lähetetään tieto sadonkorjuun ajankohdasta sähköpostitse. Korkman arvioi, että tyypillisenä vuotena vuokralaisen kaksi omenapuuta tuottavat yhteensä noin 15 kiloa omenoita. Hyvänä satokautena määrä voi jopa tuplaantua ja omenasato kivuta jopa 30 kiloon.

Vastavuoroisesti huonona vuonna satoon voivat vaikuttaa esimerkiksi puiden talvivauriot, myyrävauriot ja kukinnan aikainen halla. Vuokraajan kannattaakin varautua siihen, että sato vaihtelee eri vuosina ja eri puiden välillä.

Omenapuun vuokraus opettaa arvostamaan raaka-aineita

Omenapuita vuokratessa Råbäckin maatilalle pääsee vierailemaan avoimien ovien päivänä. Silloin vuokralaisilla on mahdollisuus tutustua tilan viljelytekniikkaan, puiden talvehtimiseen, kukintaan ja esimerkiksi mehiläisten merkitykseen omenapuun pölytyksessä.

Moni omenapuiden vuokraajista on Korkmanin mukaan lapsiperheitä, eikä syyttä.

”Vanhemmat haluavat, että lapset tietävät miten ruokaa tuotetaan – miltä omenapuut näyttävät ja miten niitä hoidetaan.”

Satokausi huipentuu omenapuiden sadonkorjuuseen, joka on monelle lapselle ikimuistoinen perhehetki.

”Kun itse poimit omin käsin omaan laatikkoon omenoita, on hienoa miettiä, kuinka vähän omenoita on käsitelty. Moni tykkää ajatuksesta, että tämä tässä on minun oma omenani”, Korkman sanoo.

Omena ei ehkä ole täydellinen, mutta se on ikioma.

”Omenalla on kovat ulkonäköpaineet, aivan kuten ihmisilläkin. Vaikka omena olisi vähän pienempi tai siinä olisi lommo, se ei vaikuta sen käyttömahdollisuuksiin. Kaikki puussa olevat omenat poimitaan, ja koko sato käytetään tehokkaasti.”

Lue myös Seura.fi: Romahtavatko luonnon ekosysteemit? Sukupuutto uhkaa suurta osaa maailman hyönteislajeista – Tutkija: ”Jos rehellisiä ollaan, keinot ovat aika vähissä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haaveiletko omenasadosta, mutta omenapuu puuttuu? Omenapuun vuokraus on yleistyvä trendi, joka ratkaisee ongelmasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.