Päivänlilja kukoistaa vähällä vaivalla – näin saat puutarhaasi vaivatonta vehreyttä

Upeasti kukkiva päivänlilja kuuluu maailman suosituimpiin perennoihin.

Päivänliljat (Hemerocallis) ovat hyvin helppohoitoisia ja pitkäikäisiä, ja huimaavassa lajikevalikoimassa riittää valinnanvaraa sekä koon että värin puolesta.

Lue myös: Perennapenkin perustaminen tuo iloa vuodesta toiseen – katso vinkit ja perusta kukoistava perennapenkki

päivänlilja

Päivänliljalajikkeita on rekisteröity yli 50 000. Pienimmät lajikkeet kasvavat vain noin 30-senttisiksi. Ne sopivat myös ruukkukasvatukseen parvekkeilla ja terasseilla. Isoimmat, jopa puolitoistametriset päivänliljat viihtyvät niukasti hoidettavissa puistoissa.

Eri päivänliljojen kukinta ulottuu kesäkuun alusta syksyyn. Yksittäinen lajike kukkii tavallisesti kaksi tai kolme viikkoa, mutta esimerkiksi tarhapäivänlilja ’Stella de Oro’ kukkii kesäkuusta syksyyn.

Päivänlilja tuo vaivatonta vehreyttä ja kukkaloistoa

Päivänliljan kukka voi olla esimerkiksi tähtimäinen, pyöreä, kerrannainen tai hämähäkkimäinen. Teriö eli kukan sisempi kehälehtikiehkura saattaa olla keltainen, oranssi, kirkkaan punainen, roosa, violetinpunainen, valkoinen tai vaikka limetinvihreä. Kukat voivat olla yksi- tai kaksivärisiä.

Kukat avautuvat yleensä aamulla ja sulkeutuvat illalla, mutta osa lajikkeista puhkeaa kukkaan yöllä. Moni päivänlilja tuoksuu ihanasti.

päivänlilja

Päivänliljojen leveän heinämäiset lehdet muodostavat tiheitä ja selvärajaisia mättäitä. Lehdistö kestää hyvin pikkupakkasia ja alkaa kasvaa jo varhain keväällä. Se pysyy vehreänä läpi kesän ja muuttuu syksyllä kauniin kelta-, oranssi- tai ruskeasävyiseksi.

Päivänliljat viihtyvät aurinkoisilla tai hieman varjoisilla kasvupaikoilla. Tuoretta, ravinteikasta ja multavaa maata suosivat päivänliljat sietävät kuivuutta paksun juurakkonsa ansiosta.

Istutusvälin kannattaa olla 40–50 cm. Päivänlilja menestyy hyvin useita vuosia samalla kasvupaikalla.

Kun kasvupaikka on sopiva, erityishoitoa ei tarvita. Päivänliljoilla ei ole tavattu Suomessa pahoja tuholaisiakaan. Talvenkestävyys on hyvä tai erittäin hyvä lajikkeen mukaan.

Päivänlilja lisätään jakamalla keväällä tai mieluummin, kun kukinta on päättynyt.

Lähde: Taimistoviljelijät ry

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Päivänlilja kukoistaa vähällä vaivalla – näin saat puutarhaasi vaivatonta vehreyttä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X