Puutarha

Parsan kasvatuksessa maltti on valttia: Satoa saa vasta vuosien kuluttua istuttamisesta – näiden neuvojen avulla onnistut!

Parsan kasvatus kannattaa aloittaa nyt, sillä satoa saat aikaisintaan vasta kolmen vuoden kuluttua parsan istuttamisesta.

Ruokaparsa eli parsa (Asparagus officinalis) on vanha viljelykasvi. Parsan kasvatus palkitsee, keväällä puhkeavat nuoret versot ovat samaan aikaan herkkua ja tulvillaan A-, B-, ja C-vitamiia sekä rautaa.

Lue myös: Muuttuuko pissasi haju syötyäsi parsaa? Tästä se johtuu

Parsaa voi viljellä valkoisena tai vihreänä. Samoista taimista saa molempia kasvatuksesta riippuen. Valkoista parsaa viljellään harjuissa, vihreää parsaa tasamaalla.

Parsan kasvatus onnistuu sekä siemenestä että taimesta

Parsan kasvatus satoikään vie vuosia. Taimista kasvattaminen on nopeampaa kuin siemenestä saakka kasvattaminen.

Parsan siemenet liotetaan ja kylvetään hyvin muokattuun maahan toukokuun lopulla noin 4 cm syvyyteen 20–30 cm rivivälein.

Siemenet itävät hitaasti, taimettuminen saattaa kestää kuukauden. Taimet harvennetaan kesällä 10 cm välein toisistaan.

Lue myös: Parsarisotto x 4 – katso reseptit ja vinkit, joilla teet risotostasi täydellisen!

Parsan istutus

Lopullisille kasvupaikoilleen taimet istutetaan toisena tai kolmantena keväänä kylvöstä. Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen, lämmin ja suojaisa, maan multavaa ja kuohkeata.

Kaiva taimia varten vako, ja laita sen pohjalle esimerkiksi hyvin maatunutta kompostia. Istuta taimet noin 40–50 cm välein ja vähintään 15 cm syvyyteen vaon pohjalle. Vako täytetään mullalla saman vuoden syksyllä.

Parsarivien väli tulee olla vähintään metri, valkea parsa tarvitsee leveämmän rivivälin.

Mitä syvemmälle parsan istuttaa, sitä paremmin se kestää mahdolliset pakkaset. Kastele taimet kunnolla istutuksen yhteydessä, ja huolehdi kastelusta jatkuvasti, jotta juuristo vahvistuu.

Lue myös: Parsa maistuu piirakassa – 5 mehevää ohjetta

Parsan kasvatus vaatii aikaa

Taimet saavat vahvistua kasvupaikallaan 2–3 vuotta. Satoa saa siis aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.

Kasvuvaiheessa taimet saavat rehevöityä, kasvustoa lannoitetaan ja rikkaruohot torjutaan. Leikkaa kellastuneet versot alas syksyllä.

Jos tarkoituksena on viljellä valkoista parsaa, harjun kokoaminen aloitetaan ensimmäisen kasvukauden syksyllä ja jatketaan keväisin. Harjun korkeutta lisätään asteittain, kunnes harjun korkeus on 30 cm.

Parsa

 

Parsasatoa saa parikymmentä vuotta

Satoa aletaan korjata vasta, kun kasvi on voimistunut, eli 3–5 vuoden kuluttua kylvöstä.

Kasvi on kuitenkin pitkäikäinen, kotipuutarhassa samasta juurakosta saa satoa parikymmentä vuotta. Vanhimmat yksilöt voi jättää koristekasviksi.

Satoa korjataan lämpimällä säällä joka toinen päivä, ensimmäisenä vuonna vain viikon ajan, jotta taimet eivät rasitu liikaa. Seuraavina vuosina korjuuta tehdään noin kuukausi.

parsan kasvatus

Valkoiset parsa ovat valmiita, kun versojen kärjet pilkottavat harjun pinnalla. Versot leikataan varovasti noin 15 cm syvyydestä maan sisältä niin, ettei juurakko vahingoitu.

Vihreä parsan versot leikataan tai taitetaan 15–30 cm pituisina.

Juttua muokattu 24.4.2020: Juttua täydennetty.

Lähteet: Biolan Oy, Muhevainen ja PuutarhaNikkarit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parsan kasvatuksessa maltti on valttia: Satoa saa vasta vuosien kuluttua istuttamisesta – näiden neuvojen avulla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.