Puutarha

Parvekepuutarha kukoistamaan! Näin suunnittelet parvekkeestasi vehreän kesäkeitaan

Toukokuu on parasta aikaa viheriöittää parveke kesäkuntoon. Lasitetuilla parvekkeilla kesäkauden voi aloittaa yleensä jo toukokuun alussa. Avonaisilla parvekkeilla ja Etelä-Suomea pohjoisempana kasvien istutusta kannattaa siirtää toukokuun loppuun tai kesäkuun alkuun riippuen lämpötiloista.

Kun lähdet pohtimaan parvekkeen käyttöä, päätä, millaisen kokonaisuuden haluat siitä, sillä parvekepuutarha voi olla monenlainen. Haluatko parvekkeesta trooppisen keitaan, perinteisen kukkaparvekkeen, tyylikkään olohuoneen vai vehreän hyötykasvihuoneen?

Lue myös: Parvekeviljelyä rennolla otteella – katso kuvat ihanan rehevästä parvekepuutarhasta!

Tarkastele sitten parvekkeen olosuhteita: mihin ilmansuuntaan parveke avautuu, mikä sen koko on ja onko tila tuulinen.  Pohdi myös istutusruukut, mullat ja kasvit. On myös hyvä miettiä jo etukäteen, miten parveke pidetään kasvivalinoilla kukoistavana koko kesäkauden syksyyn asti.

Parveke
© Kristiina Kurronen

Luo kukoistava parvekepuutarha – näin onnistut:

  1. Valitse riittävän tilavat ja hyvät altakasteluruukut, jolloin kasvit selviävät lämpimistä jaksoista ja kasvavat hyvin. Isommat kasvit tarvitsevat hyvää multaa vähintään kolme litraa kasvia kohden. Pienillekin pitää varata noin litran verran. Koko multaa ei ole pakko uusia vuosittain.
  2. Anna hyvä peruslannoitus ja sekoita multaan valmiiksi kastelukiteitä, jolloin kasvit viihtyvät paremmin. Peruslannoitukseksi sopivat lannoitepuikot tai esim. kanankakkarakeet.
  3. Hyödynnä parveke monipuolisesti. Parvekkeelle sopivat amppelit, seinätelineet, köynnökset, laatikot ja erilaiset ruukut. Useinmiten sieltä löytyy myös sopivaa varjoa varjossa viihtyville kasveille.
  4. Mieti kastelun tarve ja sen järjestelyt etukäteen. Kysy rohkeasti naapuriapua loman ajaksi, se helpottaa paljon, mutta altakasteluruukkujen ja erilaisten kastelujärjestelmien avulla selviää hyvin viikon tai kahden poissaolosta, jos parveke ei ole erityisen paahtava. Loman ajaksi mahdolliseen lasitukseen kannattaa jättää rakoja, jotta lämpötila ei nouse liikaa. Paahteisimmilta paikoilta kasvit kannattaa siirtää varjoon. Esimerkiksi amppelit voi nostaa varjoon ja laittaa vaikka pesuvadille, jonka pohjalle laitetaan vettä. Ennen lomaa monen kasvin latvusta voi myös leikata, jolloin haihdutus vähenee. Kasvit voivat jopa uusiutua loman aikana.
parvekepuutarha
© Kristiina Kurronen

Lue myös: Viherkeidas on nyt boheemi ja villi! Näin luot sen parvekkeelle, terassille tai pihalle

Parvekepuutarhan suunnittelu – näin valitset sopiva teema parvekkeellesi:

Trooppisen puutarhan saa loihdittua parhaiten käyttämällä hyväksi kaikkia parvekkeen osia ja valitsemalla isolehtisiä ja reheviä kasveja. Hyviä valintoja ovat kanariankrassi, kelloköynnös, begoniat, bataatit, pasuunakukat ja koristetupakka.

Perinteiselle kukkaparvekkeelle valitaan tuttuja ja hyviä kasveja, varjoon ahkeraliisoja, hortensioita, hopealankaa ja verenpisaroita. Valoon sijoitetaan puolestaan pelargoneja, samettiruusuja, miljoonakelloja, timanttikukkia ja lobelioita.

Tyylikäs viherolohuone rakennetaan isojen ruukkujen varaan, joihin istutetaan koristeheiniä, veritraakkipuita tai palmuja. Uudenguinealiisat ja lumihiutaleet tuovat arvokasta väriä ja kontrastia istutuksiin.

Hyötykasviparvekkeen seinällä kasvavat erilaiset yrtit ja amppeleissa roikkuvat kirsikkatomaatit. Ruukuissa voi kasvaa chilejä, maissia tai vaikkapa bataatteja. Mikään ei estä myöskään omien varhaisvihannesten ja –perunoiden kasvattamista.

Lähde: Puutarhaliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parvekepuutarha kukoistamaan! Näin suunnittelet parvekkeestasi vehreän kesäkeitaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.