Puutarha

Hyvin hoidettu pensasaita on pihan komistus – onko valintasi leikattava pensasmuuri vai vapaasti kukkiva aidanne?

Hyvin hoidettu pensasaita on pihan komistus. Haluatko tonttisi rajalle vapaasti kasvavan, kukkivan ja satoisan aidanteen vai säntillisesti leikattavan vihreän muurin?

Pensasaita tuo ryhtiä pihan ilmeeseen ja rajaa tiloja tontin reunalla tai sen sisällä. Korkea pensasaita antaa suojaa ohikulkijoiden katseilta. Matala aita voi kukkiessaan toimia katseenvangitsijana, jolloin piha sen takana jää huomiotta.

Osa kaunislehtisistä tai kukkivista pensaista tuottaa satoakin. Nimenomaan silloin, kun ne saavat vapaasti kukkia, houkutella pölyttäjiä ja muodostaa marjat. Siksi osa kasveista sopiikin paremmin vapaasti kasvavaan aidanteeseen, mutta leikattavalla pensasaidallakin on puolensa.

Lue myös: Hunajamarjan istutus ja hoito on helppoa – näillä ohjeilla saat hittipensaan kukoistamaan

Pihan pensasaita voi olla aidanne

Isoa pihaa voi reunustaa vapaasti kasvava aidanne, johon voi istuttaa yhtä tai useampaa kasvilajia. Aidanteen ideana on, että pensaat saavat kasvaa vapaasti luontevaan muotoonsa.

Aidanteeseen taimet istutetaan kasvilajista riippuen 0,5-1 metrin – joskus jopa harvempaan – välein, jotta ne mahtuvat kasvamaan. Jos taimet ovat valmiiksi hyvin haarautuneita, aluksi pensaista poistetaan vain kuolleet oksat. Myöhemmin vanhoja oksia karsitaan tarpeen mukaan.

Suosittuja kasvilajeja aidanteissa ovat kauniisti kukkivat syreenit, pensasruusut, aroniat, rusokuusamat, jasmikkeet ja pensasangervot. Myös marjapensaita voi kasvattaa tonttia reunustavassa pensasaidassa, jos piha sijaitsee kauempana vilkkaasta liikenteestä.

Jos yhdistelet eri kasvilajeja, ota huomioon eri kasvilajien koko, tilantarve ja kasvuvoimakkuus. Tutustu eri lajeihin puutarhamyymälän kasviesitteistä tai puutarhakirjoista.

Lue myös Seura.fi: Tutkimus: Kukat kukkivat aikaisemmin, jos kimalaiset ovat nälkäisiä

syreeni
Kauniisti kukkiva syreeni on suosittu piha-aidanteissa.

Leikkaamalla pensasaita pysyy kapeana

Leikattu pensasaita ei vie yhtä paljon tilaa kuin vapaasti kasvava aidanne. Pienillä rivitalo- ja omakotipihoilla se on hyvä valinta.

Leikattavassa pensasaidassa käytetään tavallisesti yhtä kasvilajia, jonka taimet istutetaan niin tiheästi, jotta ne kasvattavat versot kiinni toisiinsa. Säännöllisellä leikkauksella pensaista syntyy yhtenäinen vihreä muuri.

Leikattavaan pensasaitaan taimet istutetaan 0,3-0,5 metrin välein. Pensaitaa leikataan säännöllisesti sivuilta ja päältä siten, että kokonaisus säilyy kapeahkona ja halutun korkuisena. Aita ei kuki, koska leikkauksia tehdään useita kasvukauden aikana.

Suosittuja leikattavan pensasaidan lajeja ovat orapihlaja, heisiangervo ja taikinanmarja. Vanhoissa aidoissa näkee paljon myös tuhkapensasta ja hernepensasta.  Monista muistakin lajeista, kuten pensasangervoista, saa säännöllisellä leikkuulla tiheän aidan.

prapihlaja
Orapihlaja on monien suosikkivalinta leikattavaan pensasaitaan.

Pensasaidan istutus onnistuu niin keväällä kuin syksylläkin

Pensasaitaan tarvittava taimimäärä on investointi, joten kannattaa paneutua kasvien valintaan ja istutustyöhön huolella.

Astiataimia voi istuttaa läpi kasvukauden, myös pensasaidoiksi. Keskikesää kannattaa kuitenkin välttää, ellei kesä ole sateinen. Jos kasvilaji on alueella talvenarka, taimet istutetaan keväällä, jotta ne ehtivät juurtua ennen talvea.

Merkkaa aitalinjat maahan kepeillä ja linjalangalla. Kaiva taimille yhteinen 30-50 senttiä syvä ojanne. Paranna kasvupaikan maata ennen istuttamista tarpeen mukaan lisämullalla, palaneella kompostilla ja/tai lannoitteella ja kalkilla.

Kastele astiataimet perusteellisesti edellisenä iltana tai useita tunteja ennen istuttamista. Istuta ne samaan syvyyteensä kuin kasvatusruukuissaan, eli juuripaakun päälle jää vain 1-2 senttiä uutta multaa. Tiivistä istutukset paakun ympäriltä käsin tai jalalla painamalla.

Täytä ojanne mullalla aluksi vajaasti, kastele ja täytä loppuun vasta, kun kasteluvesi on imeytynyt.  Jatka kastelua muutaman päivän välein sään mukaan, kunnes taimet ovat juurtuneet.

Leikattaviin aitoihin käytetään usein avojuurisia piiskataimia, jotka voi isuttaa vain lepotilassa keväällä tai syksyllä. Syksy on erinomainen istutusaika, sillä syksyllä sään viiletessä vesi haihtuu hitaammin ja kastelua ei tarvita niin paljon.

Piiskatainten juuret liotetaan vedessä ennen istuttamista. Istutuksen jälkeen taimet leikataan 10-15 senttiä korkeiksi haarautumisen edistämiseksi. Syksyllä istutetut taimet leikataan seuraavana keväänä.

Pensasaita leikkaus: kerran vuodessa riittää?

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvin hoidettu pensasaita on pihan komistus – onko valintasi leikattava pensasmuuri vai vapaasti kukkiva aidanne?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.