Perennapenkin perustaminen

Haaveiletko koko kesän upeasti kukkivasta perennapenkistä? Kokosimme vinkit, joiden avulla perennapenkin perustaminen onnistuu.

Perennat ovat monivuotisia ruohovartisia lajeja, jotka talvehtivat ja nousevat joka kevät uudelleen.

Istuta perennat rikkaruohottomaan maahan. Uuden kasvualustan tulee olla peruslannoitettua ja kalkittua multaa. Mikäli istutetaan vanhaan multaan, se täytyy puhdistaa monivuotisista rikkaruohoista tarkasti kitkemällä. Myös alueen peittäminen riittävän pitkäksi aikaa mustalla muovilla tappaa rikkaruohot.

Perennapenkin voi perustaa myös nurmikon päälle. Silloin maa katetaan paksulla kerroksella kostutettua sanomalehteä, jonka päälle levitetään multa. Muista, että mullan pinta nousee silloin saarekkeeksi nurmikkoa korkeammalle.

Jotta ympäröivä nurmikko ei kasvaisi heti penkkiin, rajaa sen reunat. Rajaus voi olla muovinen tai peltinen maahan upotettava reunus tai ojanne, joka täytetään betonilla, tiilillä tai betonikivillä. Rajaus rakennetaan irti kasvualustasta niin, ettei multa valu sen päälle.

Kohopenkin tulee olla keskikohdaltaan puolisen metriä korkea. Koholla olevassa penkissä maa lämpiää aikaisin keväällä. Penkin ohutmultaiset reunat kuivuvat keskikohtaa herkemmin.

Laaja perennapenkki kaipaa hoitokäytäviä tai astinkiviä, joiden avulla pääsee kasvien lähelle. Pienet polut kasvien väleissä rajaavat herkästi leviävien lajien kasvua.

Lukemattomien lajien perennapenkki

Taimet istutetaan useimmiten keväällä, jolloin on laajin lajivalikoima astiataimia saatavilla. Taimet voi hankkia puutarhamyymälästä tai pyytää jakopaloja tai siemeniä naapurin kasveista.

Perinneperennoiksi kutsutaan lajeja, jotka ovat tuttuja isoäidin ajoilta. Maatiaiskannoiksi puolestaan sanotaan kasvikantoja, joita on kasvatettu Suomessa jo vuosikymmeniä. Luonnonperennat ovat peräisin metsistä, niityiltä ja ojanpientareilta. Rauhoitettuja ja harvinaisia kasveja ei saa ottaa.

Kasvien valinnassa on hyvä huomioida kasvilajin korkeus, valontarve ja kasvupaikan maaperä. Myös kasvien kukinta-aika, kukkien väri, lehtimuodot ja puutarhan tyyli vaikuttavat kasvien valintaan.

Taimietäisyys riippuu taimien koosta ja lajin leviämisnopeudesta. Yleensä taimivälit ovat muutamia kymmeniä senttimetrejä.

Korkeiksi kasvavat perennat kaipaavat tukea. Kasvit sommitellaan alueelle korkeuden, värien ja kukinta-ajan mukaan. Kokeilemalla syntyvät puutarhan parhaat kasviyhdistelmät.

Lue lisää perennoista:
Vanhanajan perennat
Kurjenmiekat ovat perinneperennoja
Päivänliljat kukoistavat vähällä vaivalla
Pionin kasvatus ja hoito

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Perennapenkin perustaminen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X