Perunan kasvatus ämpärissä

Perunoita voit kasvattaa myös ämpärissä tai ruukussa parvekkeella ja patiolla. Hoito on helppoa, istutuksen jälkeen vain kastellaan, lannoitetaan ja korjataan satoa.

1. Laita perunat itämään huhti-toukokuussa. Hanki siemenperunat puutarhakaupasta tai idätä ne ruokaperunoista. Idut tulevat nopeasti esiin, kun idätyspaikka on ensin lämmin ja pimeä. Siirrä perunat valoon, kun idut näkyvät, etteivät ne veny liikaa.

2. Täytä pohjastaan rei’itetty sanko tai muu iso astia puolilleen puutarhamullalla. Istuta siemenperunat ja peittele ne multakerroksella. Voit istuttaa ruukkuun hieman tiheämpään kuin avomaalle, mutta 3-5 perunaa riittää mainiosti. Istuta perunat hieman eri tasoille niin, etteivät ne kosketa toisiaan.

3. Kastele istutuksen jälkeen, mutta varo etenkin aluksi liikamärkyyttä. Sijoita istutus lämpimälle paikalle, vaikkapa lasitetulle parvekkeelle tai terassille. Kun perunat nousevat taimelle, niiden vedentarve lisääntyy. Täytä ruukkua mullalla varsien kasvun mukaan. Lisää kasteluveden joukkoon lannoitetta muutaman kerran kesässä.

4. Rehevät perunaruukut ovat näyttäviä kukkiessaan, ja sato valmistuu aikaisista istutuksista lämpimällä paikalla jo keskikesällä. Suurin sato saadaan vasta syksyllä. Sadon kehittymistä voi tarkkailla kaivamalla multaa varovasti sormella. Joko pikkumukulat olisivat riittävät suuria syötäviksi?

5. Nosta perunat mullasta vasta silloin, kun aiot syödä ne. Mullassa perunat säilyvät parhaiten. Älä jätä niitä valoisaan paikkaan. Pese perunat hieromalla niitä toisiaan vasten, jolloin kuori lähtee helposti. Keitä liedellä vahtien, uudet perunat kypsyvät nopeasti.

Katso myös jutut:
Yrttejä parvekkeelle
Tomaatin kasvatus siemenestä

Tee itse satoisa kohopenkki

 

Avainsanat

Keskustelu

Millä ämpäriperunoita kannattaa lannoittaa ? Jossain sanottiin että kanankakalla kasvaa vain varret

noviisi:minä laitoin vain kompostimultaa ja sitten laitoin kastelukiteitä joukkoon ,kun käymme mökillä n3 viikon välein aina…

Kommentoi juttua: Perunan kasvatus ämpärissä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X