Puutarha

Perunan kasvatus ämpärissä – voiko satoa saada näin helposti? Katso ohjeet, joiden avulla onnistut!

Perunoita voi kasvattaa ämpärissä tai ruukussa parvekkeella ja patiolla, jos kasvimaata ei ole käytössä.

Perunan kasvatus ämpärissä tai ruukussa parvekkeella tai patiolla on helppoa. Istutuksen jälkeen vain kastellaan, lannoitetaan ja korjataan satoa.

Lue myös: Perunalajikkeet tutuiksi – millainen peruna on van gogh, nicola tai siikli?

Perunan kasvatus ämpärissä tai kasvusäkissä on helppoa

Jos kasvatat perunat ämpärissä, valitse tavallista 10 litran ämpäriä isompi tummansävyinen ämpäri. Läpinäkyvässä ämpärissä mukulat vihertyvät, sillä valo pilaa perunasadon.

Tee ämpärin pohjaan reikä, jotta vettä ei kerry liikaa ämpärin pohjalle. Peruna ei tykkää liiasta kosteudesta.

Lisää ämpärin pohjalle kiveä tai lekasoraa, ja täytä ämpäri sitten hieman yli puoliväliin asti hiekkapitoisella maalla tai mullalla. Mullaksi sopii esimerkiksi taimimulta.

Aseta perunat multaan idut ylöspäin ja peitä ne 10 cm paksulla kerroksella multaa. Siirrä ämpäri parvekkeelle tai ulos.

Peruna on hallanarka kasvi. Peitä istutus kasvuharsolla, jotta perunat eivät palellu. Lasitettu parveke on perunalle otollinen, koska siellä yöhallat harvoin iskevät.

Kun versot ovat kasvaneet niin, että niissä on kunnolliset lehdet, on aika mullata perunat. Lisää multaa noin 5 cm niin, että koko ämpäri on lopulta ääriään myöten täynnä, mutta lehdet ovat pinnan yläpuolella.

Perunan kasvatus ämpärissä: 5 vaihetta

  1. Laita perunat itämään huhti-toukokuussa. Hanki siemenperunat puutarhakaupasta tai idätä ne ruokaperunoista. Idut tulevat nopeasti esiin, kun idätyspaikka on ensin lämmin ja pimeä. Siirrä perunat valoon, kun idut näkyvät, etteivät ne veny liikaa.
  2. Lisää pohjastaan rei’itettyyn sankoon tai muuhun isoon astiaan ensin soraa, ja täytä astia sitten noin puoliväliin mullalla. Istuta siemenperunat ja peittele ne multakerroksella. Voit istuttaa ruukkuun hieman tiheämpään kuin avomaalle, mutta 3-5 perunaa riittää mainiosti. Istuta perunat hieman eri tasoille niin, etteivät ne kosketa toisiaan.
  3. Kastele istutuksen jälkeen, mutta varo etenkin aluksi liikamärkyyttä. Sijoita istutus lämpimälle paikalle, vaikkapa lasitetulle parvekkeelle tai terassille. Kun perunat nousevat taimelle, niiden vedentarve lisääntyy. Täytä ruukkua mullalla varsien kasvun mukaan. Lisää kasteluveden joukkoon lannoitetta muutaman kerran kesässä.
  4. Rehevät perunaruukut ovat näyttäviä kukkiessaan, ja sato valmistuu aikaisista istutuksista lämpimällä paikalla jo keskikesällä. Suurin sato saadaan vasta syksyllä. Sadon kehittymistä voi tarkkailla kaivamalla multaa varovasti sormella. Joko pikkumukulat olisivat riittävät suuria syötäviksi?
  5. Nosta perunat mullasta vasta silloin, kun aiot syödä ne. Mullassa perunat säilyvät parhaiten. Älä jätä niitä valoisaan paikkaan. Pese perunat hieromalla niitä toisiaan vasten, jolloin kuori lähtee helposti. Keitä liedellä vahtien, uudet perunat kypsyvät nopeasti.

Lue myös Anna.fi:stä: Varhaisperunat ovat odotettu kesäherkku – näin saat ne maistumaan vieläkin paremmalta

Juttua muokattu 21.4.2020: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perunan kasvatus ämpärissä – voiko satoa saada näin helposti? Katso ohjeet, joiden avulla onnistut!

Lukija

Tänä vuonna aion kasvattaa perunaa säkissä tai saavissa.

noviisi

Millä ämpäriperunoita kannattaa lannoittaa ? Jossain sanottiin että kanankakalla kasvaa vain varret

Lukija

noviisi:minä laitoin vain kompostimultaa ja sitten laitoin kastelukiteitä joukkoon ,kun käymme mökillä n3 viikon välein aina…

Sirkka

Minä kokeilen maalla kasvattaa perunoita ojanvarressa. Suunniteltiin niin että kaivetaan vähän maata pois ja laitetaan multaa tilalle.

Paula Ritanen-Närhi

Hyvä idea! Meillä perunoita on kasvatettu myös perennojen väleissä. Kaunis terve perunanlehtikasvusto sopii sinne hienosti ja sato bonusta!

Irma alaste

jos perunan siemenen idut ovat kasvaneet liian pitkiksi,voiko niitä leikata lyhyemmiksi.

Mape ”abeja79mape” (YouTube)

Minulla perunanvarret jo pitkiä (istutin ne ruukkuun, jonka pelarkuuni ei selvinnyt talvesta). Pian multaan ne ämpäriin. Olen jo useana vuotena istuttanut perunoita vielä heinäkuussa. Kun ensimmäiset yöpakkaset tappavat varret saan ämpäreistä ”sillin ”painikkeeksi pieniä uusiaperunoita.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.