Perusta niitty näin

Valitse oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Ota huomioon kasvupaikan kosteus, valoisuus ja ravinteikkuus. Kuori pois vanha kasvualusta, ja korvaa se hiekan ja turpeen seoksella.

Kasvualustaa tarvitaan vain 5-10 cm. Älä käytä niityn perustamiseen peltomultaa (sisältää rikkakasveja) äläkä kompostia (liian ravinteikasta).

Älä lannoita, sillä useimmat niittykasvit viihtyvät laihassa maassa. Maan tulee olla lievästi hapanta, pH 5-6,5, joten kalkkiakin tarvitaan vain vähän. Puhdas puuntuhka saunan pesästä tai takasta sopii niittykukille.

Vaihtoehtoisesti perusta niitty laikkuina, joissa kasvien hoito on helpompaa kuin kauttaaltaan kylvetyllä niityllä. Kitke laikut, haraa pintamaa, tasaa kuopalle jäävät kohdat hiekka-turveseoksella ja kylvä siemenet tai istuta taimet.

Kylvä siemenet aina muokattuun pintamaahan. Kylväseos helpottaa pienen siemenmäärän levitystä tasaisesti. Sekoita siemenet hiekan tai turpeen joukkoon ja ripottele seos tasaisesti mullan pintaan. Niittysiemenseosta tarvitaan noin 50g/100neliömetriä.

Ryhdy toimeen keväällä tai syksyllä. Osa lajeista tarvitsee kylmää itääkseen, jolloin loka-marraskuun kylvöt itävät vasta seuraavana keväänä. Luonto hoitaa kylvösten kastelemisen.

Kitke rikkaruohoja ennen niittoa. Kovin rikkaruohottuneet kohdat kannattaa niittää useaan kertaan kesän aikana, vaikka se vähentäisikin kukintaa. Taimet kasvavat vahvoiksi valossa. leikkuujäte kerätään pois heti.

Niitä koko niitty loppukesällä kukinnan jälkeen. Jätä korret muutamaksi päiväksi kuivahtamaan, jotta siemenet varisevat kasvupaikalle, ja kerää sen jälkeen kasvusto kompostiin.

Nurmikko niityksi

Lopeta nurmikon kasteleminen ja lannoitus ja pyri köyhdyttämään maata lisäämällä pintamaahan hiekkaa. Poista nurmikkoa laikkuina, lisää hiekka-turveseosta ja kylvä siemenet.

Älä koskaan kylvä siemeniä muokkaamattoman nurmikon joukkoon: siemenet tuhoutuvat jäädessään numikkoheinien sekaan. Huonokuntoisesta nurmikosta saa nopeimmin niityn; hyväkuntoisen nurmikon muuttaminen niityksi vie vuosia.

Lue myös: Kotipiha niityksi

 

 

Keskustelu

Pihapiirissämme on runsaasti nokkosia , niitä tunkee joka paikasta. Koristepensasryhmien puhtaanapitäminen on koko päivän työ, sillä nokkoset tahtovat vallata ne. Miten saan nokkoset pois ?

Ehkä parhaiten repimällä juurineen maasta; nokkoset ovat nopeasti lisääntyviä.

Kommentoi juttua: Perusta niitty näin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X