Puutarha

Pihasuunnittelu – katso vinkit pihasuunnitelman tekemiseen tai teettämiseen

Pihasuunnittelu huomioi toimivan tilankäytön ja asukkaiden toiveet. Kokosimme vinkkejä oman pihasuunnitelman tekemiseen.

Piha syntyy toimivasta tilanjaosta, harkituista yksityiskohdista ja asukkaiden toiveiden täyttämisestä. Aloita pihasuunnittelu ajoissa. Huolellisen suunnittelun ja ammattilaisen avulla karustakin pihasta kuoriutuu viihtyisä kesäolohuone.

Lue myös: Haluatko helppohoitoisen puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat pihasuunnittelussa

Tee oma pihasuunnitelma kirjojen avulla.

Pihasuunnittelu: Näin teet oman pihasuunnitelman

 1. Piirrä asemapiirroksen ja talon piirustusten avulla pohjakuva mittakaavaan 1:200. Pohjapiirroksen päällä voit luonnostella pihasuunnitelmasta versioita kuultopaperille.
 2. Listaa pihan toiminnot ja sommittele tilanjaon eri vaihtoehtoja. Leikkaa paperista varastot, kasvihuoneet ja terassit mittakaavaan, niin tilantarve on helpompi hahmottaa.
 3. Varaa tilat paikoitukselle, pyykinkuivaukselle, jätehuollolle ja leikkipaikalle. Muista ottaa huomioon myös talvi, mihin lumet silloin ohjataan.
 4. Suunnittele pihan maastonmuotoilut, terassoinnit ja tasaukset. Vedet ohjataan pois käytäviltä, kiveyksiltä ja poispäin rakennuksista, mutta hulevesiä ei saa ohjata naapuriin.
 5. Mitoita kulkureitit ja polut niin leveiksi, että niillä mahtuu kulkemaan. Jos pihalla on portaita, kannattaa suunnitella myös luiskat koneiden ja kottikärryjen kuljettamiseen.
 6. Luonnostele kasvillisuusalueet ja valitse lajit ryhmiin. Käy kaupungin puistoissa ja kasvitieteellisissä puutarhoissa katsomassa kasveja luonnollisessa koossaan.
 7. Valitse kivirakenteet ja muut pinnoitteet, kalusteet ja valaisimet. Kivipintoja voi tutkia erilaisilla näytepihoilla, kuten Espoon Marketanpuistossa ja kivimyymälöissä.
pihasuunnittelu
Piha- ja puistorakentamisen näyttelyalue Marketanpuisto, Espoossa.
Paikassa esitellään lähes sadan yrityksen tuotteita, kuten pihakalusteita, kasvihuoneita, pihakiviä ja kasveja. © Jonne Räsänen

Lue myös: Pihakivet edullisemmasta betonista vai arvokkaammista luonnonkivistä? Pihakiveys on helppohoitoinen, kun se perustetaan kunnolla

Näin teetät pihasuunnitelman

 1. Ota yhteyttä suunnittelijaan ja rakentajaan ajoissa. Suunnitelmat voi tehdä vaikkapa talvella. Rakentamaan päästään silloin keväällä tai kesällä.
 2. Mieti, miten haluat viettää aikaasi. Oletko kasvien keräilijä ja valmis hoitamaan niitä vai haluatko pihasta helppohoitoisen?
 3. Kerro suunnittelijalle, jos mielessäsi on lempikasveja. Varaudu myös siihen, että ammattilainen ehdottaa muita vaihtoehtoja pihan kasvuolojen mukaan.
 4. Miten paljon olet valmis budjetoimaan pihan rakentamiseen tai remontointiin? Suunnitelman voi laatia koko pihalle tai sen osalle. Myös rakentamisen voi tehdä vaiheittain.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pihasuunnittelu – katso vinkit pihasuunnitelman tekemiseen tai teettämiseen

teenuli

Jos haluat käyttää suunnitteluun tietokonetta, niin tässä vinkki, jolla saat helposti muokkailtua pihasuunnitelmaa.

Jos sinulla on asemapiirros sähköisessä muodossa, ota siitä kuvankaappaus, jotta saat liitettyä kuvan esim. Powerpointiin (joka yleensä löytyy jokaiselta koneelta). Powerpointissa voit lisäillä vihreitä nelilötä nurmikoksi ym. kuvioita käyttämällä saat tehtyä pihasuunnitelmastasi sähköisen version. Voit kopioida valmista pohjaa ja siirrellä pihan kasveja ym. pömpeleitä helpommin, kuin kuultopaperia käyttämällä.

Powerpointissa saat myös mittakaavan käyttöön, joten kaikki tulee tehtyä oikeassa suhteessa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.