Puutarha

Kevätkukista ja hiirenkorvalla olevista oksista syntyy kevään ihanin kukkakimppu – katso selkeät ohjeet ja onnistu!

Heittäydy leikittelemään kevätkukilla. Hae kukkakimppuun tai asetelmaan mieleistäsi muotoa tai reilua epäsymmetriaa. Kokeile rohkeasti!

Poimi pihalta tulppaaneja, narsisseja ja kirjopikarililjoja. Hiirenkorvalle puhjenneet pensaiden tai puiden oksat tuovat vaihtelua asetelmaan.

Lue myös: Kukkakimppu lahjaksi? Näin paketoit kukat kauniiksi lahjapaketiksi – katso video!

Purppuraheisiangervon lehdet tuovat mieleen herukoiden lehdet. Purppuraheisiangervo on hyvä ja kestävä kasvi kukkakimppuihin. Lehdet puhkeavat varhain ja tippuvat myöhään syksyllä.

Kun istutat syksyllä paljon kukkasipuleita, voit keväällä poimia kukkia myös maljakkoon.

Sipulikukille viileää vettä, puuvartisille lämmintä vettä

Laita kukat heti veteen poimimisen tai ostamien jälkeen, jotta ne eivät nuupahda.

Lue myös: Yksi loistava bisnesidea sai venäläisen Nura Leinon kotoutumaan Suomeen – vihanneskimppu villitsee

Tulppaanit, narsissit ja muut pehmeävartiset sipulikukat viihtyvät puhtaassa ja viileässä vedessä. Lämmin vesi saa kukat aukeamaan ja kukinnan kehittymään nopeammin.

Myös jouluruusut viihtyvät viileässä. Lämpötilanvaihtelut ja lämmin vesi lakastuttavat jouluruusun ennen aikojaan.

Tarhajouluruusujen joukosta löytyy runsaasti myös värikkäitä ja suurikukkaisia lajikkeita. Asetelmaan on kerätty lumikelloa, idänsinililjaa, kevättähteä, parvi- ja kääpiötulppaania ja jouluruusua.

Puuvartiset kasvit pitävät yleensä lämpimästä vedestä. Jos käytät asetelmassa sekä pehmeävartisia kukkia että puuvartisia oksia, laita astiaan ­haaleaa vettä.

Anna kukkien seistä vedessä noin tunnin ajan ja imeä kunnolla vettä varsiin ennen kuin alat tehdä niistä asetelmaa.

Hyödä kirsikan, omenan, tuomen ja onnenpensaan oksia lehteen ja kukkaan. Leikkaa oksiin uusi imupinta ja laita ne kuumaan veteen. Vaihda vesi muutaman päivän välein. Sumuttele oksia tai kääri ne kosteaan sanomalehteen, jotta ne pysyvät kosteina. Kun kukkanuput tulevat esiin, poista kääreet.

Näin valmistelet kukat kestävään kimppuun

Leikkaa kukkavarsista alimmat lehdet, jotta ne eivät jää asetelmassa veden alle. Lyhennä kukkavarret tarvittaessa ja leikkaa niihin terävällä kukkaveitsellä uudet imupinnat.

Puuvartisten kasvien varret leikataan 45 asteen kulmaan. Päät voi vielä leikata ristiin kukkasaksilla tai sekatööreillä, jotta imupintaa olisi reilummin.

Keväinen kukkakimppu koristaa kattauksen. Kukkatuki on kätevä asetelmien teossa. Tuen reikiin asetellut kukkavarret asettuvat paikoilleen säntillisesti mutta rennosti. Tukena voi käyttää myös maljakon pohjalle laitettua kanaverkkopalloa.

Tulppaanit ovat olemukseltaan jäykkiä. Kukat ovat alkuun tiukan nuppuiset, mutta auettuaan olemus on rennompi.

Jos haluat saada nuppuisen tulppaanin näyttämään heti hyvältä, raota ja taivuta varovasti sormin uloimpia terälehtiä.

Myös puhaltaminen saa kukkaa aukeamaan. Avaaminen ei nopeuta kukan kehitystä tai lakastuta sitä ennen aikojaan.

Kanna kevättä kotiin keräämällä muutamia kevätkukkijoita maljakkoon. Kimppuun syntyy viehättävän rento tunnelma yhdistelemällä kaikkea pihalla kukkivaa.

Narsissin varsista erittyy limaa, joka likaa vettä. Voit pitää narsisseja ensin muutaman tunnin ajan omassa maljakossaan ja huuhtoa varret ennen kuin käytät niitä leikkokukkayhdistelmissä.

Puiden ja pensaiden oksat tuovat kontrastia kukka-asetelmaan. Oksia voi hyötää sisällä lehdiksi tai hiirenkorviksi. Purppuraheisiangervo, lamo­herukka ja taikinamarja tulevat varhain hiirenkorvalle.

Kerää laakealle vadille tai syvälle lautaselle muutama yksittäinen kukka ja irtonaisia terälehtiä. Hyödynnä asetelmaa tehdessä katkenneet kukat tai jo lakastuneiden kimppujen kestävimmät kukat.

Myös marjapensaiden oksia voi leikata kukka-asetelmiin. Rikka­kasvin maineessa olevalla terttuseljalla on myös koristeelliset lehdet, jotka puhkeavat varhain.

Myös vaahteran kukkanuput koristavat kauniisti keväisiä kukkakimppuja.

Sommittele kukat makusi mukaan

Valitse maljakko, joka sopii tunnelmaan, valitsemillesi kukille ja tulevaan asetelmaan. Mieti, minkälaisen asetelman haluat tehdä.

Kääpiötulppaanin kukkavarteen puhkeaa muutamia kukkia. Kääpiötulppaani lisääntyy sivusipuleista ja siemenistä, joten istuttamalla sipuleita syksyllä saat lisää kukkia vuosi toisensa jälkeen.

Käytä tarvittaessa apuna kukkatukea tai kanaverkosta muotoiltua palloa.

Laita maljakkoon puhdasta vettä ja leikkokukkavirkistettä, joka vähentää bakteerikasvua vedessä ja ravitsee kukkia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevätkukista ja hiirenkorvalla olevista oksista syntyy kevään ihanin kukkakimppu – katso selkeät ohjeet ja onnistu!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.