Puutarha

Pölyttäjät uhkaavat kadota – tee pölyttäjäystävällinen puutarha, joka tuo apua hätää kärsiville hyönteisille

Pölyttäjät tarvitsevat kotipuutarhurin apua. Näin teet puutarhastasi pölyttäjäystävällisen.

Pölyttäjät ovat laaja joukko. Kasveja pölyttäviä hyönteisiä ovat kimalaiset, mehiläiset, kukkakärpäset, perhoset ja kovakuoriaiset sekä monet muut hyönteiset. Linnut, lepakot, nisäkkäät tai jopa kotieläimet saattavat siirtää siitepölyä kukasta toiseen puutarhassa liikkuessaan.

Lue myös: Ampiainen, mehiläinen vai kimalainen? Näin erotat myrkkypiikkiset pistiäiset

Osa kasveista tuottaa satoa tuulipölytteisesti, mutta hyvin monet lajit tarvitsevat hyönteispölytyksen. Hyönteispölytys saa aikaan monet luonnon ja puutarhan marjat, hedelmät, vihannekset tai siemenet, joita maailman ruokahuolto tarvitsee.

Pölyttäjät kasvissa.

Pölyttäjät pitävät ruiskaunokista.

Pölyttäjäystävällinen puutarha on mahdollista rakentaa kotipihalle

Pölyttäjät tarvitsevat keväästä syksyyn kasveja, jotka tarjoavat niille ravinnoksi mettä – samalla ne siirtävät siitepölyä kukasta toiseen. Suosi puutarhassa luonnonkasveja, monilajisia kasvustoja ja talvenkestäviä kasveja.

Puista pölyttäjien suosikkeja ovat muun muassa raita, tuomi, vaahtera, leppä, metsälehmus ja hedelmäpuut.

Luonnontilaiset niityt, pellonpientareet, ojanvarret, metsiköt ja joutomaa-alueet kannattaa nähdä osana luonnon monimuotoisuutta.

Nurmikon määrää kannattaa kaventaa luonnontilaisten alueiden hyväksi. Monipuoliset kasviryhmät ja kukkaniityt tarjoavat pölyttäjille mettä, toukille ravintoa ja hyönteisille talvehtimispaikkoja. Viherkatot lisäävät kaupunkiympäristön kasvillisuutta. 

Pölyttäjähyönteisille kannattaa järjestää talvehtimispaikkoja, kuten lahopuita ja hyönteishotelli. Monet pölyttäjät pesivät puiden koloissa, joten kaadetut puut toimivat puutarhassa sekä koristeena että hyötykäytössä. Hyönteishotellin voi koota puusta, kävyistä ja ruohonkorsista.

Lue myös: Tunnistatko Suomen yleisimmät perhoset? Katso kuvat ja opettele tuntomerkit!

Pölyttäjät eivät pidä torjunta-aineista tai vieraslajeista

Torjunta-aineita tulee välttää, sillä ne tappavat tuhoeläinten lisäksi pölyttäjiä ja niiden toukkia.

Monilajisessa kasvustossa torjunta-aineita ei tarvita, koska monilajinen kasvusto ei ole niin altis kasvintuhoojille kuin yksipuolinen kasvusto. Leppäkerttujen ja kukkakärpästen toukat sekä linnut pitävät tuholaiskannat kurissa. 

Vältä pölyttäjäystävällisessä puutarhassa haitallisia vieraslajeja ja voimakkaasti kasvustoa yksipuolistavia lajeja. Kerää tällaiset kukat ennen kasvin siementämistä, ja eristä voimakasjuuriset lajit juuriesteillä. Älä koskaan vie puutarhajätettä metsään.

Pölyttäjät pitävät näistä kasveista:

Luonnonkasvit

Puutarhakasvit

Pölyttäjäystävällinen puutarha

Malva on pölyttäjien mieleen.

Perhoset tarvitsevat talvehtimispaikkoja ja ravintokasveja

Perhoset viihtyvät mieluiten korkeahkossa heinikossa. Heinikossa perhosten munista kuoriutuneet toukat voivat koteloitua loppukesällä, talvehtia ja muuttua perhosiksi seuraavana kesänä.

Nurmikolla perhosia ei juuri tapaa, sillä nurmikolla ei ole niille pahemmin tarjottavaa.

Perhosten toukat tarvitsevat ravintokasveja, joista monipuolisuudessaan korvaamaton on nokkonen. Ravinteikkaassa puutarhamaassa se kasvaa mielellään aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Nokkoset houkuttelevat muun muassa nokkos-, neito- ja ohdakeperhosia.

Jätä nokkoset kitkemättä perennapenkistä tai siirrä nokkospuska puutarhan laitaan toukkien ravinnoksi. Nokkosta voi käyttää luonnonmukaisen lannoiteveden raaka-aineena ja villivihanneksena.

Lue myös: Torju ekologisesti home ja tuholaiset puutarhasta – 8 luonnonmukaista vinkkiä

Lähteet: Viherympäristöliitto, Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry, Suomen ympäristökeskus SYKE, Riku Cajander: Puutarhan parhaat perhoskasvit (Maahenki)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pölyttäjät uhkaavat kadota – tee pölyttäjäystävällinen puutarha, joka tuo apua hätää kärsiville hyönteisille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.