Puutarha

Porkkanan kasvatus siemenestä: Kokeile kasvimaan lisäksi ruukussa tai lavakauluksessa – näillä istutusohjeilla onnistut!

Vuoden 2023 vihannekseksi valittu porkkana tarjoaa makua, väriä ja vitamiineja lautaselle. Porkkanan kasvatus onnistuu maassa, ruukussa ja lavakauluksessa.

Porkkana ei esittelyä kaipaa. Monikäyttöinen keittiön kestosuosikki sisältää muun muassa A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja on kaiken lisäksi vieläpä vähäkalorinen vaihtoehto. Siis monta hyvää syytä ottaa porkkanan kasvatus kokeiluun!

Toki edullisia porkkanoita on hyvin saatavilla ruokakaupoistakin, mutta itse kasvatettujen vihannesten maku on omaa luokkaansa – ja pitkän kasvatusajan sekä kasvatuksen vaatiman työn arvoinen.

Jos perinteinen pitkulainen oranssi vaihtoehto ei innosta, kannattaa tutustua eri lajikkeisiin. Tarjolla on pyöreää muotoa ja useita värejä: keltaista, violettia, punaista ja valkoista.

Itse kasvatettujen porkkanoiden maku on omaa luokkaansa. Kylvöpuuhiin voi ryhtyä jo toukokuussa.

Porkkanan kasvatus mahdollistaa monen värisen sadon.
Porkkanan yläosan vihertyminen ei ole haitallista, mutta se voi kitkeröittää makua. Vihertymistä voi estää pitämällä huolta siitä, että yläosa peittyy mullan alle. © Hanna Marttinen

Porkkanan kasvatus alkaa keväällä

Kylvöpuuhiin voi ryhtyä jo aikaisin toukokuussa.

Lisää maahan ennen kylvöä esimerkiksi kasvimaaravinnetta tai kanankakkaa, sillä porkkana kasvaa parhaiten ravinteikkaassa ja multavassa maassa. Savisessa ja kivisessä maassa juuret voivat kasvaa käppyräisiksi.

Kylvöön ei kannata käyttää vanhoja siemeniä, sillä siemenet menettävät säilytyksessä itävyyttä.

Kylvä siemenet noin sentin syvyyteen. Suositeltava taimiväli on viisi senttiä.

Siemenet ovat pieniä, ja niitä on vaikea kylvää tasaisesti. Usein vakoon lipsahtaakin liikaa siemeniä, mutta vahingon voi korjata kesän mittaan. Kasvun edetessä tiheät rivit voi aina harventaa väljemmiksi. Siemeniä myydään myös valmiissa kylvönauhassa.

Siemenet itävät melko hitaasti, noin kahdessa viikossa. Itämisen varmistamiseksi kastele kylvöstä aluksi säännöllisesti.

Kylvös kannattaa peittää hallaharsolla sadonkorjuuseen asti. Harso suojaa satoa tuholaisilta.

Taimettumisen jälkeen tiheässä kasvavat porkkanarivit harvennetaan noin viiden sentin välein. Harvennetut porkkanat voi siirtää toisaalle kasvamaan kokoa tai herkutella miniporkkanoina. Naatit kelpaavat syötäväksi, ja niistä syntyy mainiota pestoa.

Kitke ja haraa rikkakasvit pois rivien välistä, jotta ne eivät valloita kasvustoa ja vie ravinteita ja energiaa juureksilta. Mullokselle voi levittää katteeksi nurmisilppua, joka pidättää kosteutta.

Porkkanan kasvatus vaatii siemeniä, jotka ovat pieniä.
Porkkanan siemenet ovat pieniä. Irtonaisten siementen lisäksi voit käyttää kylvönauhaa, jossa on siemeniä optimaalisin välimatkoin. © Hanna Marttinen
Porkkanan kasvatus lavassa.
Porkkana sopii myös lavaviljelyyn. Kastele lavassa kasvavaa porkkanaa toisinaan kastelulannoitteella, jotta juureksilla riittää ravinteita. © Hanna Marttinen

Porkkanakemppi ja -kärpänen riesana

Suojaa kylvös harsolla, joka vähentää tuholaisten tungettelevia vierailuyrityksiä. Riesaksi voivat hakeutua muun muassa porkkanakemppi ja -kärpänen.

Nosta satoa tarpeen mukaan, sillä porkkana säilyy maassa hyvin pitkälle syksyyn.

Porkkanan naatit
Käytä porkkana kokonaan.  Ota pienet naatit talteen ja tee niistä porkkananlehtipestoa. © Hanna Marttinen

Lue myös Anna.fi:stä: Porkkanaruoka on takuuvarma ja edullinen valinta: vuoden vihannes maistuu niin suolaisissa kuin makeissa herkuissa

Porkkanan kasvatus huipentuu sadonkorjuuseen

Porkkana on parhaimmillaan, kun sen voi nostaa suoraan maasta ja herkutella tuoreeltaan. Vihannes ei kaipaa kuin mullasta huuhtelun ennen syömistä.

Somia ja siroja kesäporkkanoita pääsee maistelemaan jo heinä–elokuun taitteesta lähtien.

Nosta satoa tarpeen mukaan, sillä porkkana säilyy maassa hyvin pitkälle syksyyn.

Syksyllä ensimmäisinä hallaöinä porkkanarivi kannattaa suojata hallaharsolla, mikä auttaa sadon säilymistä, ja voit vielä hyödyntää naattejakin.

Nosta loput porkkanat maasta viimeistään, kun sää kylmenee pysyvästi. Porkkanaa voi nostaa pakkasiin asti.

Säilytä porkkanat noston jälkeen jääkaapin vihanneslokerossa tai kellarissa, jossa ne voi upottaa hiekka-astiaan. Hiekka auttaa porkkanoita pysymään rapeina, eivätkä ne nahistu. Nahistuneetkin porkkanat voi vielä hyödyntää ruoanlaitossa

Ei hätää, jos porkkanat jäävät maahan talveksi. Niistä on iloa seuraavanakin vuonna. Voit nostaa porkkanasatoa myös keväällä tai antaa porkkanoiden kukkia.

Kaksivuotinen porkkana nimittäin ilahduttaa toisena vuonna kauniilla kukinnoilla. Kukinnot muistuttavat kausikasvina kasvatettavien koristeporkkanoiden kukintoja. Niillä voi koristaa kukkakimppuja.

Porkkanan kukka
Porkkana on kaksivuotinen. Se muodostaa toisena vuotena kauniin kukkavarren, joka sopii leikattavaksi myös kukkakimppuihin. © Hanna Marttinen

Juttu on julkaistu Maalla-ledessä 5/23.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Porkkanan kasvatus siemenestä: Kokeile kasvimaan lisäksi ruukussa tai lavakauluksessa – näillä istutusohjeilla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.