Puutarha

Johanna taiteili muovipulloista taimille näppärät suojat – katso helppo ohje ja tee oma pullokasvihuone

Muovipullosta tehty pullokasvihuone ylläpitää kosteutta, suojaa viileydeltä ja tuholaisilta. Katso, miten teet jokaiselle taimelle oman kasvihuoneen helposti.

Vuosia sitten Johanna Merinen näki kuvan lasipullosta tehdystä kasvihuoneesta ja ajatteli, että pullokasvihuone voisi toimia muovipullostakin tehtynä. Ainoaksi ongelmaksi muodostuu muovipullon huteruus, kun pullon pohja leikataan pois. Ongelma ratkeaa, kun pulloon tekee liepeen.

”Liepeen ansiosta pullon pohjasta tulee tasaisempi, ja pullosta napakampi. Lieve hörppää itseensä multaa ja ankkuroi itsensä maahan, jolloin se pysyy varmemmin pystyssä, varsinkin jos pulloa käyttää ulkona”, Johanna kertoo.

Hän pitää yhdessä Veikko Parviaisen kanssa ­Omavarainen.fi-sivustoa, jossa hän on kertonut pulloista tekemistään kasvihuoneista.

Lue myös: Helsinkiläiset Johanna ja Veikko päättivät vartissa ostaa hylätyn talon ilman mukavuuksia 

Pullokasvihuone sopii esikasvatukseen ja ulos taimien suojaksi

Johanna käyttää pulloja paljon esikasvatuksessa sisällä. Pullokasvihuone luo hyvät kasvuolosuhteet kylvöksille, sillä sen sisällä kosteus ja lämpö pysyvät paremmin. Se antaa myös suojaa.

”Meillä on kissoja, ja kissat ovat turhan kiinnostuneita kasvavista taimista.”

Pullosta tehdyssä minikasvihuoneessa kannattaa esikasvattaa kasveja, jotka tarvitsevat tasaista lämpöä ja kosteutta kylvövaiheessa. Johanna on kasvattanut esimerkiksi tomaattia, paprikaa, munakoisoa, kurkkua, pesusienikurkkua ja kurpitsaa sekä ananas- ja mustikkakoisoa. Pullon alle sopivat erityisesti taimet, jotka kasvavat korkeutta ennemmin kuin leveyttä.

Pullokasvihuone esikasvatusvaiheessa 
Kuva: Jovelan Johanna / omavarainen.fi

Lue myös: Kylvökalenteri kertoo, milloin siemenet kannattaa kylvää – katso oikeat ajankohdat, kylvät sitten suoraan maahan tai esikasvatat taimiksi

Minikasvihuone suojaa ulos istutettua taimea lämpötilojen vaihtelulta ja puutarhan tuholaisilta

Ulkona tärkeintä on huolehtia siitä, ettei lämpö nouse pullon sisällä liian korkeaksi eikä kosteus seiso pullossa, jotta kasvit eivät homehdu.

Paahteisella paikalla pullojen suojaksi voi virittää sermin esimerkiksi kepeistä ja hallaharsosta.

”Ensimmäisenä kesänä unohdin pullot ja tuli kuuma ja muutama taimi nuupahti.”

Liiasta kosteudesta pääsee yleensä eroon, kun nostaa pulloa keppien avulla maasta, jotta ilma pääsee pulloon myös alhaalta.

Kun pullo alkaa olla ahdas ja kasvi tarvita tilaa, voi pullokasvihuoneen ottaa pois. Kerran pois otettua pulloa voi olla vaikea saada takaisin taimen päälle ilman, että taimi vahingoittuu, etenkin jos taimi on leveä.

Kun et enää tarvitset pulloja, huuhtele ja kuivaa ne ja pinoa sitten odottamaan seuraavaa kasvukautta. Pullot säilyvät monta vuotta. Vanhimmat Johannan käytössä olevat pullot ovat viisi vuotta vanhoja.

Pullokasvihuone ulkona
Kuva: Jovelan Johanna / omavarainen.fi

Tarvikkeet pullokasvihuoneeseen

Pullokasvihuone: Ohje

  1. Leikkaa pullosta pohja pois esimerkiksi mattoveitsellä.
  2. Kuumenna paistinpannu, ja suojaa se palalla foliota. Mikä tahansa paistinpannu käy, mutta valurautapannu on paras, koska lämpö pysyy siinä pidempään, eikä pannua tarvitse kuumentaa koko aikaa.
  3. Paina pulloa kevyesti folioon, kunnes muovi pehmenee. Tarkoitus ei ole käryttää muovia, vaan lämmittää muovia vain hetki niin, että sitä voi muovata.
  4. Aseta lämminnyt pullo minkä tahansa kuperan astian päälle, ja paina pulloa sisäänpäin, jolloin pohjaan muodostuu lieve. Anna pullon jäähtyä, ja pullokasvihuone on valmis.
  5. Jos pullokasvihuone tarvitsee jossain vaiheessa lisäkorkeutta, katkaise pullo ja teippaa toisen pullon keskiosa alkuperäisen pullon keskelle. Jos taimi alkaa kasvaa pullon suusta ulos, pulloa voi olla vaikea saada pois taimea vahingoittamatta.
  6. Jos viet pullon ulos, kiinnitä sen suuhun löyhästi harsoa kuminauhalla. Paina harsoa esimerkiksi peukalolla pullon sisälle ennen kiinnittämistä. Kastelu on helpompaa, kun harso painuu pullon sisälle. Harso suojaa tuholaisilta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Johanna taiteili muovipulloista taimille näppärät suojat – katso helppo ohje ja tee oma pullokasvihuone

Irma

Pullo kasvihuone on tosi kiva , itse olen käyttänyt muovipussia idätys ja taimi vaiheessa . Kiitos vinkistä .

Johanna

Järkevämpää olisi palauttaa pullot palautuspisteeseen ellei käytä etiketittöminä tienvarsilta tai vesistöistä löydettyjä pulloja. Kirkas muovi on kauniimpi ja toimii vuosia sekin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.