Puutarha

Itse tehty punkkipyydys kerää osan pihan punkeista – kunhan sitä käyttää oikein

Puutiaisten eli arkikielessä punkkien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Kysyimme asiantuntijalta, toimiiko Tiktokista bongattu punkkipyydys oikeasti.

Kesä tuo mukanaan pelon puutiaisen eli tutummin punkin puremasta. Tavallisten puutiaisten ja taigapunkin kantojen voimistuminen ja nopeasti kasvavat levinneisyysalueet ovat lisänneet huolta entisestään.

Tiktokissa eräs käyttäjä kertoi videollaan vähentävänsä kotipihallaan olevaa punkkien määrää niin kutsutulla punkkipyydyksellä.

Videolla käyttäjä vetää naruilla keppiin kiinnitettyä valkoista lakanaa pitkin pihamaataan.

Puolen tunnin aikana punkkeja kertyi lakanaan yli neljäkymmentä. Kertyneet punkit hän irrotti lakanasta teipin avulla.

Kysyimme Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön professori Ilari Sääksjärveltä, auttaako lakana pääsemään eroon oman pihan punkeista.

Punkkipyydys voi rauhoittaa pihan punkkitilannetta

Tiktok-videolla esitetty tapa pyydystää punkkeja on Sääksjärvelle tuttu, koska samaa tapaa hyödynnetään puutiaistutkimuksessa.

Tutkimuskäytössä lakana on tehokas, sillä se kerää hyvin punkkeja.

Ihmelääke punkeista eroon pääsemisessä se ei ole.

”Se on todella haastavaa, että saisi koko pihan puhtaaksi puutiaisista. Täytyy myös muistaa, että puutiaisia tulee aina lisää.”

Pihalla liikkuvat puutiaisen isäntäeläimet, kuten myyrät, rusakot, jänikset ja kauriit, tuovat alueelle lisää punkkeja. Jos punkeista haluaisi kokonaan päästä eroon, silloin pitäisi myös varmistaa, etteivät eläimet pääse pihalle.

”Lakanapyydyksen avulla pystyy kuitenkin hiukan rauhoittamaan tilannetta.”

Lue myös: Punkeilta pitää suojautua, vaikka olisi saanut rokotteen – asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen punkkikarkotteista

Punkkipyydys vaatii oikeanlaisen tekniikan

Sääksjärven mukaan tekniikalla on väliä, kun punkkeja pyydystää lakanalla. Lakanaa täytyy kuljettaa hitaasti kasvillisuuden yllä, jotta punkki ehtii tarrautua siihen kiinni.

Kankaassa kannattaa suosia karheaa materiaalia, esimerkiksi puuvillaa, jotta punkit jalat voivat tarrautua siihen.

Punkit tarttuvat kaikenvärisiin lakanoihin, mutta valkeasta lakanasta punkit erottuvat parhaiten.

”Lakanapyydystä tyhjentäessä kannattaa olla tarkkana, ettei esimerkiksi ravistele lakanassa olevia puutiaisia takaisin pihaan. Löytyneet otukset kannattaa tappaa esimerkiksi pinseteillä puristamalla tai pakastamalla.”

Punkkien pyydystäminen lakanan avulla kerran kesässä ei auta. Jos haluaa vähentää puutiaisten määrää reilusti, pyydystys pitäisi tehdä pihalla vähintään muutaman viikon välein.

Punkkipyydys ei kerää kaikkia pihan punkkeja.
Puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan voi ottaa rokotteen. Sen sijaan borrelioosia eli puutiaisten yleisintä levittämää tautia vastaan ei ole rokotetta. © iStock

Kaikki punkit eivät tarraa pyydykseen

Sääksjärvi muistuttaa, että kotipihalta löytyy elinkierron eri vaiheissa olevia puutiaisia. Punkit lisääntyvät koko ajan sitä mukaa, kun naaraat munivat.

Samalta alueelta löytyy toukkia, nymfejä ja aikuisia puutiaisia. Kaikki eivät välttämättä tunnista eri vaiheissa olevia puutiaisia puutiaisiksi.

”Monella suomalaisella on mielikuva, että puutiainen on isokokoinen ja punamusta. Todellisuudessa toukat ja nymfit ovat hyvin pieniä ja väritykseltään vaalean rusehtavia.”

Vaikka puutiaisen tunnistaisi kehityksen eri vaiheissa, ei säännöllinen pyydystäminen poista puutiaisia pihapiiristä lopullisesti.

Helteiden ja kuivan sään aikaan puutiaiset piileskelevät aluskasvillisuuden seassa, eivätkä nouse ruohon tai heinän kärkeen odottamaan isäntäeläimeen hyppäämistä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, etteivät puutiaiset helteiden aikaan tarraudu kiinni lakanapyydykseen.

Lue myös Anna.fi: Puutiaisaivokuume vei Mikon, 50, sairaalaan rokotuksista huolimatta: ”Jollekin se lottoarpa aina osuu”

Lopullisesti eroon pääseminen on toiveunta

Luonnonmonimuotoisuuden vuoksi olisi hyvä jättää pihoja hoitamatta. Tällöin nurmella kasvavat kasvit, kuten voikukat ja apilat, ehtivät tarjota ravintoa pölyttäjille.

Samalla pitkänä kasvava nurmi ja muu kasvillisuus lisäävät riskiä puutiaisen puremalle.

Biodiversiteetin tutkijana työskentelevä Sääksjärvi kertoo vaalivansa luonnonmonimuotoisuutta omalla kotipihallaan.

Hänestä on kuitenkin järkevää pitää nurmi lyhyenä niillä pihan alueilla, joilla ihmiset oleskelevat.

”Mielestäni alueet, joilla lapset leikkivät, on perusteltua pitää kasvillisuuden osalta lyhyenä. Oleskelupaikan reunoille jätän runsaasti villiä kasvillisuutta.”

Pihaansa ei kannata ajaa sileäksi siinä toivossa, että punkit katoavaisit tyystin. Puutiaisten määrä ja levinneisyys ovat joka tapauksessa kasvaneet viime vuosina.

”Puutiaisilla menee todella hyvin tällä hetkellä Suomessa. Niistä eroon pääseminen on toiveunta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Itse tehty punkkipyydys kerää osan pihan punkeista – kunhan sitä käyttää oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.