Puutarha

Puun kaato pihasta kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi – nämä merkit kertovat, että on aika kutsua puunhoitaja paikalle

Kun pihapuun kunto arveluttaa, asiantuntijaksi kannattaa pyytää puunhoitaja eli arboristi. Arboristi auttaa silloinkin, kun puun kaato on ajankohtaista.

Puut ovat tärkeitä maiseman viherryttäjiä kaupunkialueilla – sekä puistoissa että yksityispihoilla. Puut tuottavat ilmakehään happea, lisäävät viihtyisyyttä ja ovat osa luonnon monimuotoisuutta. Terveitä puita ei pidä kaataa kuin perusteellisen harkinnan jälkeen. Jos oman pihan puun kaato on harkinnassa ja asut taajama-alueella, selvitä lupa-asiat.

Hyviä ohjeita löytyy kaupunkien nettisivuilta, ja rakennusvalvontaviranomaiset vastaavat tapauskohtaisiin kysymyksiin. Käytännöt vaihtelevat, joten ne on parasta varmistaa omasta kunnasta. Esimerkiksi maisemakuvallisesti merkittävien puiden kaatoon tarvitaan lupa. Joskus rakennusmääräyksessä edellytetään uuden puun istuttamista kaadetun puun tilalle.

Lue myös: Hyvin hoidettu pensasaita on pihan komistus – onko valintasi leikattava pensasmuuri vai vapaasti kukkiva aidanne?

puun kaato pihasta
Puu suojaa pihaa auringolta ja katseilta, eikä tervettä puuta kannata kaataa ilman vakavaa harkintaa. Joskus puun kaato on kuitenkin tarpeen. © Pauliina Salonen

Puun kaato on paikallaan, jos pihapuu on vaarallinen

Ympäristölleen välitöntä vaaraa aiheuttavan puun saa kaataa ilman lupaa. Vaarallisuuden saattaa joutua todistamaan jälkikäteen, joten puunhoitajaa eli arboristia kannattaa käyttää asiantuntijana puun kunnon arvioinnissa.

Kuntoa arvioidessaan ammattilainen käyttää työvälineitä, jotka mittaavat lahoa. Lahon eteneminen ei välttämättä näy päällepäin. Mikroporaus mittaa terän pyörimisvastusta puussa. Tomografilla tulos perustuu äänen nopeuden mittaamiseen.

Aina puuta ei tarvitse kaataa, vaan latvuksen keventäminen tai tuenta saattaa antaa puulle lisävuosia.

Ammattilaisen arviointia vaativia merkkejä puissa ovat esimerkiksi:

Muista, että kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön turvallisuudesta. Vaikka pihan kunnossapito olisi siirretty sopimuksella isännöitsijä- tai huoltoyhtiölle, ulkopuoliselle aiheutetun vahingon korvaa taloyhtiö tai omakotitalon omistaja.

Vahinko voi aiheutua muun muassa huonokuntoisen puun kaatumisesta tai sen oksien tippumisesta mutta myös puun taitamattomasta kaadosta. Siksi on tärkeää käyttää apuna puunhoidon ammattilaista.

Lue myös: Aiotko rakentaa terassin? Lue ensin tämä juttu – vinkeillämme voit säästää satasia

Arboristit eli puunhoitajat kaatavat puita taajamissa

Puun kaatamisessa tarvitaan ammattitaitoa ja välineitä. Arboristit tutkivat ja hoitavat mutta myös kaatavat puita rakennetussa ympäristössä.

Suorakaato onnistuu isoilla avarilla tonteilla, joissa kadettava puu voidaan ohjata tyhjään tilaan. Kaupunkipihassa puut joudutaan usein kaatamaan erityistä ammattitaitoa vaativalla kiipeilytekniikalla tai henkilönostimesta käsin. Kiipeilytekniikassa arboristi kiipeää puuhun, karsii oksat ja sahaa rungon ylhäältä alaspäin pätkissä, jotka lasketaan hallitusti vapaaseen tilaan.

Isosta puusta syntyy paljon jätettä. Voikin olla viisasta sopia, että puun kaatanut yritys hoitaa myös jälkien korjaamisen, kuten oksien ja rungon hävittämisen. Myös kannon hävittämisen voi tilata kaivamalla, sahaamalla tai jyrsimällä, jos ei halua, että kanto jää pystyyn pihalle.

Puun kaadosta kannattaa pyytää tarjous, jolloin arboristi tulee yleensä paikalle ja katselmuksen jälkeen tekee yleensä urakkatarjouksen. Yritykset saattavat ilmoittaa nettisivuillaan tuntihinnan, mutta lopullinen hinta matkakuluineen riippuu kohteesta, muun muassa sijainnista, työn vaativuudesta ja kuuluuko hintaan jätteiden hävitys ja kannon käsittely.

Pihapuiden kaatamiseen tai oksien karsintaan saa kotitalousvähennystä, kun kyseessä on vanhan tontin kunnostus. Puiden kaatoon uudisrakennuksen tieltä kotitalousvähennystä ei saa. Tarkemmat tiedot löydät Vero.fi-sivulta.

Lisätietoa puista ja niiden hyvinvoinnista: suomenpuunhoidonyhdistys.fi. Suomen puunhoidon yhdistyksen sivuilta löydät yhdistyksen jäsenyritykset. Jäsenyritykseksi on oikeutettu liittymään viher- ja/tai metsäalalla toimiva yritys, jonka vakituisista työntekijöistä vähintään yksi on koulutukseltaan arboristi.

Lähteenä käytetty myös Niemelä, Terho ja Kiema: Sienet ja laho Helsingin puissa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puun kaato pihasta kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi – nämä merkit kertovat, että on aika kutsua puunhoitaja paikalle

Ressu t

Suomessa kaupungissa ikänsä asuneet tietää omasta mielestä parhaiten muiden puunkaadon tarpeellisuuden. Näin vain holhousyhteiskunnassa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.