Hannan kukkapenkit pursuavat pioneja! Katso kuvat puutarhasta, joka kukkii keväästä syksyyn

Puutarhurin perennapiha kukkii taukoamatta keväästä syksyyn. Kukkien kuningattarina loistavat ihanasti tuoksuvat pionit.

Yöllä on satanut, mutta aamuaurinko herättelee pionien kukkapallojen värit hehkumaan. Ilmassa leijailee huumaava tuoksu. Tätä hetkeä Hanna Keljo on odottanut hartaasti, sillä pionit ovat hänen lempikasvejaan.

Lue myös: Pioni on puutarhan hurmuri – katso pionin istutus-, lannoitus- ja hoitovinkit!

”Pionit ovat paitsi upeasti kukkivia myös kaunislehtisiä. Niissä riittää seurattavaa keväällä maasta nousevista punaisista versoista myöhäissyksyyn. Etenkin yksinkertaiset lajikkeet ovat myös pölyttäjien mieleen”, hän kertoo.

Pionit puutarhassa

Pionien kukinta-aika on Hanna Keljolle kesän kohokohta, vaikka muitakin lajeja on paljon. Etualalla parhaassa kukassaan kiinanpionit ’Bowl of beauty’ sekä ’Krinkled white’.

Hanna Keljon ja Jarkko Soikkelin omakotitalon pihalla pionilajeja ja -lajikkeita on paljon. Siksi myös niiden kukinta-aika kestää pitkään.

Pionien lisäksi penkit pursuavat kymmenittäin muita perennoja. Kevyttä varjoa pihaan tuovat vanhat omenapuut.

Kiinanpioni ’Sorbet

Kiinanpioni ’Sorbet’ -lajikkeet kukat ovat isot, moniväriset ja voimakkaan kerrannaiset. Kerroksissa on vaaleanpunaista ja valkoista.

Kiinanpioni ’Mustan meren aallot

Kiinanpioni ’Mustan meren aallot’ -lajikkeen kukat ovat tummanpunaiset ja kerrannaiset pallot. Tunnetaan myös nimellä ’Red Magic’.

Taiteilijan tyhjä kangas

Hanna on ammatiltaan puutarhuri ja maisemasuunnittelija. Kun hän muutti Jarkon kanssa taloon, 800 neliön pihalla oli vain pieni kasvimaa, aroniapensaita ja muutama vuorimänty.

”Piha oli kuin tyhjä kangas, joten minulle se oli toiveiden täyttymys. Yläkerran ikkunoista katselin alas puutarhaan, ja suunnittelin istutuksia.”

Kesäkukat tuovat lisäväriä metalliverkolla reunustetuille patiolle. Hannan sylissä norjalainen metsäkissa Mauri.

Puutarha on rakennettu helppohoitoiseksi. Aurinkoisen takapihan kasvit on istutettu loivakaarisiksi saarekkeiksi, joita ympäröi metallireunus ja sorakaista.

Kauniisti ruostuva tuki erottaa kasvit nurmikosta ja muodostaa kohopenkin. Penkit on perustettu nurmikon päälle sanomalehtitekniikalla. Pioneilla multaa on puoli metriä, muilla hieman vähemmän.

Raudasta valmistettu reunus pitää perennapenkin ryhdissään. Kirkas rauta ruostuu nopeasti maisemaan sopivaksi. Kohopenkki parantaa kasvien talvehtimista ja aikaistaa keväistä kasvuun lähtöä.

Pariskunnalle oli tärkeää myös se, että takapihasta saisi aitaamalla suojaisan tilan perheen kolmelle kissalle.

”Rakensimme verkkoaidan pihan ympäri ja maisemoimme sen köynnöksillä, alppi- ja jalokärhöillä. Aitaa vasten nojailevat köynnösukonhatut, rohtoluppio ja lehtoängelmä. Tontin rajaa lähellä olevaan omenapuuhun asensimme rungonsuojat, jotta ’pojat’ eivät pääse puuta pitkin ylittämään verkkoa.”

Kissa puutarhassa

Omenapuun alla on mukava lepopaikka pian 18-vuotiaalle Aaro-kissalle. Nuoremmat kissat kiipeilevät innokkaasti vanhassa Huvitus-omenapuussa.

Toisen nurmikentän omenapuista Aaro, Mauri ja Pökö saivat kiipeilypuukseen.

”Olen jättänyt talon vierustan rinteeseen luonnontilaista heinikkoa, jonne kissat pääsevät varjoon”, Hanna sanoo.

Lue myös: Karinin puutarhassa tärkeintä on rentous – katso kuvat idyllisestä maalaispuutarhasta!

Kauneuteen ei väsy

Puutarha on tärkeä sekä Hannalle että Jarkolle, ja siellä vietetään kesäisin kaikki liikenevä aika. Puutarhan kauneuteen ei väsy.

Hybridipioni ’Scarlet O’Hara

Hybridipioni ’Scarlet O’Hara’ on aikainen lajike, jolla on loistavanpunaiset yksinkertaiset kukat. Se kukkii pitkään sivuhaarojen ansiosta.

Kiinanpioni ’Krinkled White’

Kiinanpioni ’Krinkled White’ -lajikkeella on yksinkertaiset valkoiset ja suuret kukat. Se houkuttelee erityisen hyvin pölyttäjiä.

Hannan lempikasveja ovat pionien lisäksi ukonhatut, syyshohdekukat, iisot, jumaltenkukat, punahatut, vuokot ja narsissit – ainakin tällä hetkellä.

Uusien lajien kokeilemisesta on tullut intohimo. Jos joku laji ei pärjää, sen menettäminen avaa paikan toiselle.

Puutarha

Varuskunnan pesualtaasta kehitelty suihkuallas löytyi romuliikkeestä. Se maalattiin puutarhaan sopivaksi. Keraaminen lumpeenkukka on itse tehty.

”Kun naapuriin otettiin mehiläispesä, aloin keräillä pölyttäjiä houkuttelevia kasveja. Alkuun pörriäiset kiinnostivat myös kissoja, mutta ne ovat jo oppineet, että mehiläisiin koskeminen on kielletty.”

Lue myös: Vau, millainen kaktuspuutarha ja vielä Suomessa! Katso kuvat Elinan ja Jussin ihmeellisestä puutarhasta, josta löytyy jopa 30-vuotias kaktus

Juttu on julkaistu alun perin Kotiliedessä 14/18.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hannan kukkapenkit pursuavat pioneja! Katso kuvat puutarhasta, joka kukkii keväästä syksyyn

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X