Puutarhakalusteiden hoito onnistuu näillä vinkeillä!

Puutarhakalusteiden hoito ja puhdistus – näillä vinkeillä pihakalusteista on iloa pitkään!

Kun pihakalusteita huolletaan säännöllisesti, niistä on iloa pitkään. Puutarhakalusteiden hoito onnistuu näppärästi näiden vinkkien avulla!

Kun kevään auringonsäteet alkavat lämmittää puutarhaa, on aika kaivaa pihan kalusteet esille. Nekin kaipaavat huolenpitoa. Puutarhakalusteiden hoito ja puhdistus on hyvä tehdä pari kertaa vuodessa.

Lue lisää: Miten terassia pitää huoltaa? Näillä ohjeilla onnistut!

Pihakalusteet on hyvä puhdistaa syksyllä ennen varastointia, jotta lika ei pääse pinttymään. Jos se jäi tekemättä, keväällä on aika korjata tilanne.

Puutarhakalusteiden hoito: Huomioi materiaali

Tärkeää kalusteiden hoidossa on se, että ne puhdistetaan kullekin materiaalille sopivilla aineilla ja välineillä. Kaikki puutarhakalusteet viihtyvät parhaiten suojassa suoralta auringonpaisteelta ja sateelta.

Pesuaineeksi käy heikosti emäksinen puhdistusaine (pH 8,1–10). Pinttyneeseen likaan tai nokeen voi käyttää vahvempaa ainetta (pH 10,1–12). Kokeile halutessasi myös vanhan ajan puhdistusaineita eli mäntysuopaa tai ruokasoodaa. Lorauta veteen mäntysuopaa tai pari ruokalusikallista soodaa. Pehmeä pesuharja tai hankaava pesin sopii parhaiten puisten ja muovisten kalusteiden pesemiseen.

Lue lisää Anna.fi:stä: Fengshui-puutarha – Näin käytät fengshuin viittä elementtiä

Rottinki

Imuroi ja pyyhi tarvittaessa kevyesti neutraaliin pesuaineliuokseen kostutetulla siivousliinalla. Rottinki ei pidä kosteasta, älä jätä kalusteita vesisateeseen.

Puu

Puiset pihakalusteet vaativat hoitoa ja eri puulaaduille on omat menetelmänsä ja puhdistusaineensa. Puukalusto pyyhitään pölystä ja suojataan puunsuojalla, tai öljytään kalusteöljyllä ennen käyttöönottoa. Pintakäsittely suojaa kalusteita sekä antaa pinnalle kauniin värin. Levitä öljy täysin kuivalle pinnalle ja anna imeytyä puolisen tuntia. Lisää vielä pari kerrosta ja kuivaa pinta. Öljyämisen voi tehdä pari kertaa kesän aikana.

Usein puukalusteet on käsitelty tehtaalla homeenestoaineella. Jos puun pinta kuitenkin mustuu, kokeile homeenpoistoon puun puhdistukseen tarkoitettua pesuainetta ja tarvittaessa klooriliuosta. Huuhtele kalusteet hyvin kloorikäsittelyn jälkeen. Kalusteen pinnat voi myös hioa hiekkapaperilla. Kovapuukalusteet kestävät voimakasta pesua. Painepesuri sopii hyvin puun perusteellisempaan puhdistukseen.

Muovi

Muovinen pinta kerää likaa ja pölyä herkästi, joten kalusteet on hyvä pyyhkiä silloin tällöin neutraaliin pesuaineliuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Perusteellisemman pesun voi tehdä pesuainevedellä ja pehmeällä harjalla. Muovikalusteet kannattaa myös käsitellä niille tarkoitetuilla suoja-aineilla. Käsittely pidentää kalusteiden käyttöikää.

Alumiini ja ruostumaton teräs

Pese kalusteet miedolla neutraalilla pesuainevedellä. Älä käytä hankaavia pesuvälineitä.

Puutarhakalusteiden hoito ei unohda pehmusteita

Puutarhaistuimien kankaiset pehmusteet pestään hoito-ohjeen mukaan. Kun et istu puutarhassa, säilytä pehmusteet sisätiloissa, koska aurinko haalistuttaa ja kosteus homehduttaa ne herkästi.

Tekstiilien suojaamiseen on olemassa myös erilaisia likaa ja kosteutta torjuvia suihkeita.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Puutarhakalusteiden hoito ja puhdistus – näillä vinkeillä pihakalusteista on iloa pitkään!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X