Puutarha

Puutarhakate hoitaa monta tehtävää – tutustu erilaisiin katteisiin ja katso vinkit katteiden käyttöön

Katteitten käyttö vähentää kosteuden haihtumista kasvualustasta ja estää siemenrikkakasvien itämistä muuten paljaan man pintaan. Eloperäiset katteet myös parantavat maan multavuutta.

Kotipuutarhassa kannattaa käyttää katteita. Katteista on hyötyä varsinkin kasvimaalla ja  perennapenkissä. Puutarhakate pidättää maahan kosteutta ja estää rikkaruohojen itämisen paljaassa maahassa, kun istutukset ovat vielä nuoria. Katteiden käyttö vähentää myös kitkemis- ja kastelutarvetta. 

Lue myös: Rikkaruohot eivät aina ole pahoja – kitke pahikset, säästä villivihannekset

Puutarhakate – eloperäistä vai epäorgaanista?

Eloperäiset katteet tarjoavat pieneliöstölle hajotettavaa. Kaiken eloperäisen jätteen lisääminen maahan lisää maan multavuutta ja sitä kautta maan veden ja ravinteiden pidätyskykyä.

Tuoreesta viherkatteesta liukenee maahan ravinteita. Hiilipitoinen puuhake puolestaan kuluttaa maan typpivaroja, joten sen hajoamiseen tarvitaan typpilisää.

Epäorgaaninen kate vähentää maan vesivarojen haihtumista ja hillitsee siemenrikkaruohojen leviämistä. Se parantaa ajan oloon kasvualustan läpäisykykyä, muttei tuo maahan ravinteita tai lisää maan multavuutta. Epäorgaanen kate pitää maanpinnan muhevana eli sade- tai kasteluvesi imeytyy soralla peitettyyn pintaan helpommin kuin paljaaseen savimaahan.

Kate maatuu tai sekoittuu kasvualustaan

Jos katteen ja kasvualustan välissä ei ole esimerkiksi maanpeitekangasta tai katepaperia, epäorgaaninen kate sekoittuu ennen pitkää  kasvualustaan ja orgaaninen kate maatuu paikoilleen.

Epäorgaanisesta katteesta tulee maan läpäisykykyä parantavaa ainesta ja orgaanisesta maan multavuutta lisäävää ainesta.

Kaikki katteet toimivat keväällä ja syksyllä manpinnan eristeenä eli katteilla peitelty maa jäätyy hitaammin syksyllä ja sulaa hitaammin ­keväällä – varsinkin jos katetta on levitetty alueelle paksu kerros.

Paksu katekerros estää rikkaruohojen itämistä ja istutettujen kasvien, kuten perennojen, leviämistä.

Puutarhakate voi olla esimerkiksi ruohoa, olkea tai soraa

Ruohosilppu

Typpipitoisen nurmikonleikkuujätteen käyttökohteita ovat kasvimaa, kukkapenkit tai vaikkapa kesäkukkaruukkujen pinta. Levitä parin ruohosilppua senttimetrin kerros 1–2 kertaa viikossa.

Tuoreesta ruohosilpusta liukenee typpeä etenkin, kun se kastellaan levittämisen jälkeen. Käytä ruohokatetta keväällä ja kesällä, jolloin typpeä tarvitaan. Varo peittämästä tuoreella nurmisilpulla kylvöksiä tai pikkutaimia.

Hake- tai kuorikate

Kuorikate ja puiden ja pensaiden oksista silputtu hake ovat eloperäistä katetta. Kuorikate ja hake ovat hiilipitoisia, ja ne kuluttavat maan typpivarantoja. Jos haluat niiden hajoavan levityspaikalla, levitä sinne keväällä typpilannoitetta.

Puutarhaa perustettaessa kuorikatetta tai oksasilppua levitetään puiden tai pensaiden istutusalueille 5–7 sentin kerros. Markkinoilla on värillisiä hakkeita, joilla on koristearvoakin.

Varo katteen eristävää vaikutusta ainavihantien kasvien alustalla keväällä: vedä kate syrjään, jotta maa sulaa ja kasvi saa maasta vettä.

kuorikate

Kaakaokuorikate

Kaakaokuorikatteella on rikkaruohojen torjunnan lisäksi hienoista lannoitusvaikutusta. Tuoksuvaa katetta levitetään 2–3 sentin kerros maanpintaan. Katteen alla maan mikrobisto voi hyvin, joten maa säilyy kuohkeana. Kaakaorouhetta käyttävät etenkin viherammattilaiset. 

Olki- tai heinäkate

Viljapellon puhdasta olkea voi käyttää katteena kesällä vähentämään haihtumista ja talven tullen suojamaan maata muutaman sentin kerroksena. Kuivaa heinää tai järviruokon korsia voi käyttää samaan tarkoitukseen. Käyttökohteeksi sopii etenkin hyötytarha kasvimaalla tai lavakauluksissa.

olkikate

Kompostikate

Kompostista syksyllä tyhjennetty puolikypsä komposti toimii ravinteikkaana katteena keväällä perennapenkissä ja pensaiden alustoissa. Murskaa kompostin joukkoon kuivia lehtiä ja kariketta, niin kate on helppo levittää laajallekin alueelle. Jos komposti on vasta kompostorista otettua, sitä kannattaa levittää maan pinnalle vain muutaman sentin kerros.

Sorat tai koristekivet

Epäorgaaninen vaihtoehto torjua rikkakasveja ja vesivarojen haihtumista istutuksilla on kerros koristekiviä tai kenttäkiviä. Koristekivien alle kannattaa levittää maankatekangas, jotta kivet eivät heti sekoitu kasvualustaan. Katteeksi soveltuu myös hiekotussepeli muutaman sentin kerroksena. 

kivet

Katekankaat ja -paperit

Mansikkamaan tai perennapenkin pintaan voidaan ennen taimien istuttamista levittää maankatekangas, johon tehdään viiltoreiät  taimille. Muovia sisältävien materiaalien vaihtoehdoksi tarjolla on katepaperia. Kasvien istuttamisen jälkeen katepinnan voi peittää koristekivillä tai hakkeilla. 

Kokeile katteita kotipuutarhassa

Muita käytettyjä katteita puutarhassa ovat esimerkiksi hamppukate, luonnonkasveista kerättävä viherkate, vihannesten naatit, raparperin lehdet sekä puista pudonneet lehdet tai kävyt. Vain mielikuvitus on rajana, kunhan katemateriaali on puhdasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhakate hoitaa monta tehtävää – tutustu erilaisiin katteisiin ja katso vinkit katteiden käyttöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.