Puutarha

9 vinkkiä: Puutarhuri kertoo, mitkä puutarhan kevättyöt sinunkin kannattaa tehdä – ja jättää tekemättä

Ota talteen muistilista pihalla tehtävistä töistä, jotka jokaisen kotipuutarhurin kannattaa tehdä talven jälkeen, ennen kesän saapumista.

Aurinko paistaa, äkkiä pihalle puuhailemaan? Puutarhan kevättyöt aloitetaan puutarhuri Juha Toikan mukaan helposti liian aikaisin.

”Aurinkoiset ja lämpimät kelit houkuttelevat menemään pihalle, mutta maa on vielä kylmä ja pahimmillaan kylmään maahan laitetut siemenet mätänevät. Maan kannattaa antaa kuivahtaa ja lämmitä ja sitten vasta mennä hommiin”, Toikka sanoo.

”Keväällä kannatta nauttia, suunnitella ja ottaa rauhallisesti, ei ole mitään paniikkia. Kyllä kesällä sitten kerkeää tehdä.”

Lue Toikan neuvot, mitä puutarhassa pitää tehdä keväällä ja mikä on oikea aika tehdä mitäkin.

Lue myös: 14 vinkkiä aloittelevalle puutarhurille: Muista nämä ensimmäisenä keväänä

1. Suojaa kasvit aikaisin keväällä

Nuorten ikivihreiden, kuten havujen ja rhodojen, suojaaminen on tärkeää. Kun ilma on kuiva ja aurinko lämmittää, mutta maa on jäässä, on kuivumisen vaara suuri.

”Aurinkoisella paikalla 2–3 ensimmäistä vuotta kannattaa suojata. Sen jälkeen juuret ovat kasvaneet niin syvälle, että ne yltävät sulaan maahan.”

Kasvit voi suojata suojaharsoilla tai hupuilla. Ylhäällä tulisi olla reikä, jotta lämpötila ei nouse suojan sisällä liikaa, kun aurinko paistaa. Suojan voi poistaa, kun maa on sula ja kasvi pystyy ottamaan maasta vettä.

2. Muista istuttaa siemenet

”Chili tammikuussa, helmikuussa viimeistään. Tomaatit olisi hyvä olla taimella jo huhtikuussa, mutta vielä ei ole liian myöhäistä. Kurkku ja kurpitsa ovat nopeita, ne ehtivät vielä toukokuussa ja osa voi lähteä kasvamaan suoraan avomaalta”, Toikka luettelee.

”Jos mahdollista, chilit ja tomaatit kannattaa kylvää aikaisin, sillä sitä nopeammin saa satoa.”

Lue myös: Kotipuutarhuri, nyt on aika kylvää siemenet! Näillä ohjeilla onnistut taimien kasvatuksessa

3. Kastele kasveja haalealla vedellä

Kaikkia kasveja kannattaa kastella haalealla, kädenlämpöisellä vedellä, jotta niiden juuret alkavat sulaa.

”Maa saattaa olla yllättävän kuivaa, ja juuria saa kastella yllättävän paljon.”

Kaada vettä juurelle hiljakseen, että vesi kerkeää imeytyä eikä tee maahan koloa. Maa voi näyttää märältä, mutta voi olla hyvä kaivaa maata ja testata sormella, että maa on juurien ympäriltä märkä eikä vain pinnalta.

Kasteleminen on tärkeää, etenkin jos käytät katetta.

”Usein kasvien juurille laitetaan katetta, mikä suojaa niitä, mutta samalla kate estää lumien sulamisveden imeytymisen maahan. Vesi valuu kuin hanhen selästä.”

Lue myös: 5 vinkkiä: Taltuta kuivuus ja pelasta puutarha ja kukat kesähelteillä

Kastelu on tärkeää, kun kysymyksessä on puutarhan kevättyöt

4. Istuta oikein

”Avojuuriset, ei ruukussa kasvaneet kasvit kannattaa istuttaa heti, kun maa on lämmin. Etelä-Suomessa puhutaan yleensä toukokuusta, kesäkuun alusta.”

Ruukussa kasvaneita kasveja voi istuttaa läpi kesän.

Kasvimaalla kasvien paikkoja kannattaa vaihdella vuosittain, niin vähennät muun muassa tautiriskejä.

Lue myös: Vuoroviljely kotipuutarhassa on helppoa – näillä ohjeilla onnistut

5. Siirrä ja jaa oikeaan aikaan

Kasvien siirtäminen tehdään keväällä ja syksyllä.

”Kaiva kasvi isolla multapaakulla irti ja vie uuteen paikkaan. Kastelu on tärkeää siirtämisen jälkeen. Kasvia kannattaa kastella pari-kolme viikkoa siirtämisen jälkeen, jotta se ei pääse kuivumaan. Lähes päivittäin voi joutua kaatamaan kastelukannullisen, jos on isompi puska, ennen kuin se juurtuu uuteen maahan.”

Jakamiselle on helppo muistisääntö, kun puhutaan kukkivista kasveista.

”Syksyllä kukkivat jaetaan keväällä, keväällä kukkivat jaetaan syksyllä. Keskellä kesää kukkivat jaetaan joko keväällä tai syksyllä eli ei kukinnan aikana.”

”Kun siirrät ja jaat kasveja, istutuspaikan tulisi olla valmiina, jotta kasvin juuret eivät kuivu.”

6. Aloita lannoitus kevyesti

Lannoittamisen aika on alkukesästä, kun kasvi alkaa osoittaa kasvun merkkejä. Monivuotiset kasvit herätellään antamalla niille ensin pelkkää vettä. Pari viikkoa vesikastelun jälkeen on aika aloittaa lannoittaminen.

”Lannoitteen voi antaa kasteluveden seassa. Lannoittaminen kannattaa aloittaa puolella vahvuudella. Kun kasvi on täysikasvuinen ja siinä on lehtipinta-alaa, lannoitetta voi antaa täyden määrän.”

Toikka muistuttaa, että uuteen multaan istutettu kasvi ei tarvitse alussa lannoitusta, sillä uusi multa sisältää itsessään paljon ravinteita.

7. Muista kalkita

Lannoittamisen lisäksi kalkitseminen on tärkeää.

”Jos maan pH muuttuu liikaa, kasvi ei pysty käyttämään ravinteita. Ravinteita alkaa kertyä maahan ja kasvi pystyy käyttämään niitä hyödyksi entistä huonommin. Syntyy noidankehä. Kalkki palauttaa maahan oikean pH:n, ja kasvi pystyy taas käyttämään ravinteita.”

Kalkitsemisen voi tehdä milloin vain. Kalkin voi heittää myös lumen pinnalle, josta se lumen sulaessa imeytyy maahan.

Kalkitus kannattaa tehdä kaikkialle muualle paitsi happamaan maan kasveille, kuten rhodoille, havupuille ja pensasmustikalle.

8. Älä haravoi liikaa

Haravointiin ei ole keväällä suurta tarvetta.

”Hikipäissä nurmikon haravointi on turhaa hommaa. Uusi nurmikko tulee helpommin esiin, mutta haravoidessa viet maatuvaa ainesosaa pois ja köyhdytät maata. Itse olen hirveän laiska haravoimaan.”

”Kukkapenkistä voi siivota talven aikana tulleet roskat pois.”

Haravointia koskee yksi poikkeus. Jos nurmikko on tuhoutunut talvella, Toikka neuvoo haravoimaan kohdan puhtaaksi, levittämään alueelle hieman multaa, kylvämään siihen siemenet ja peittämään harsolla.

”Nurmikon paikkuuhommat kannattaa tehdä nyt, niin juhannuksena ei huomaa, että on parsittu.”

Silmuja puun oksissa

9. Leikkaa puut ja pensaat vain, jos sille on tarvetta

Jos olet ajatellut leikata puita tai pensaita, sen aika on ennen kuin silmut tulevat esiin. Toinen leikkausaika on kesällä.

”Leikkaa tarpeen mukaan, älä tavan mukaan. Arvioi ja katsele puuta tai pensasta ennen kuin otat saksia käteen. Onko leikkaamiselle oikeasti tarvetta ja mitä leikkaamisella halutaan saavuttaa?”, Toikka kysyy.

”Huonot oksat ja osat tietysti leikataan aina pois.”

Lue myös: Älä leikkaa puita ja pensaita väärin – puutarhuri paljastaa pahimmat virheet

Kommentoi

Kommentoi juttua: 9 vinkkiä: Puutarhuri kertoo, mitkä puutarhan kevättyöt sinunkin kannattaa tehdä – ja jättää tekemättä

Papu

Hyviä vinkkejä omaankin puutarhaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.