Puutarha

Puutarhan talvisuojaus – mitkä kasvit suojataan, mitkä korjataan talteen?

Pohjoisessa on satanut jo lunta, ja säätiedotus lupaa kylmenevää koko maahan. Varaudu siirtämään talveksi talteen pakkasenarat kasvit. Tarjolla on muitakin vaihtoehtoja kuin kellari.

Kun vuorokauden keskilämpötila painuu pysyvästi alle nollan, alkaa terminen talvi. Sitä odotellessa voimme vain seurata tulevan viikon säätiedotuksia ja arvailla tulevaa. Lokakuun puolivälissä pohjoisessa on usein satanut jo lunta, ja ennusteiden mukaan sää kylmenee pian etelässäkin. Puutarhan talvisuojaus tulee ajankohtaiseksi.

Lue myös: Puutarhan syystyöt – muista nämä tärkeät asiat, kun laitat pihaa talvikuntoon

Puutarhan talvisuojaus

Puutarhan talvisuojaus vie hieman aikaa, mutta se kannattaa tehdä. Monelta pihalta löytyy vielä kasveja, jotka eivät talvehdi puutarhassa noin vain, vaan ne täytyy korjata talteen ennen pakkasia tai suojata puutarhassa. Monivuotiset talvenarat ruukkukasvit kannattaa pikkuvaivasta huolimatta koettaa säilyttää ensi kevääseen.

Puutarhan talvisuojaus
Kesällä ruukussa kasvanut daalianjuurakko viedään talveksi rintamiestalon kellariin.

Puutarhan talvisuojaus: Näin suojelet eri kasvit

Varmimmin puutarhassa talvehtivat alueella luonnostaan menestyvät kasvit ja kestäviksi todetut puutarhakannat. Suotuisassa pienilmastossa laji voi menestyä tavallista pohjoisemmassakin. Jos talvenarka ruukkukasvi voi syksyllä hyvin, se kannattaa koettaa säilyttää. Siinä säästää rahaa ja kasvit vain komistuvat vuosien myötä.

Daaliat

Nosta daalian juurakko maasta, anna kuivahtaa ja talveta kellarissa tai muussa tilassa, jossa lämpötila pysyttelee 5–10 asteessa. Valoisuudella ei ole väliä talvehtimiseen,  pimeäkin paikka käy. Kastele daalioita talvella harvakseltaan. Keväällä mukulat voi jakaa istuttamisen yhteydessä.

Puista ja pensaista pudonneet lehdet sopivat talvensuojaksi arkojen kasvien alustoille ja ruukkujen peittelyyn.

Puutarhan talvisuojaus: Lehtipuut ja -pensaat

Ruukuissa kesän kasvaneet puut ja pensaat voi talvettaa näin:

Puutarhan talvisuojaus, pelargonit
Ikkunalauta on harvoin niin valoisa, että huoneenlämmössä talvehtivat pelargonit selviäisivät ilman kasvilamppujen apua.

Pelargonien talvisuojaus

Pelargonit talvehtivat parhaiten viileässä valoisassa tilassa, mutta ne selviävät kohtuudella myös huoneenlämmössä. Talvehtimisen edellytys lämpimässä paikassa on riittävä valonsaanti. Kasvilamput ovat usein jopa välttämättömät. Lämpimässä talvehtivia pelargoneja pitää hoitaa läpi vuoden. Mitä lämpimämpi paikka, sitä enemmän pelargonit kuluttavat vettä.

Lue myös: 9 viherkasvia, jotka menestyvät syksylläkin

 

Oregano, rosmariini, timjami ja minttu istutettiin keväällä ruokakaupan yrteistä. Näin upeita taimia ei raatsi pois heittää!

Yrttien talvisuojaus

Vaikkei kotona muuta talvetuspaikkaa olisikaan kuin keittiön ikkunalauta, monivuotisia yrttejä ei kannata heittää syksyllä kompostiin. Viileä ja valoisa viherhuone olisi niille mieluisin, mutta yrtit talvehtivat  huoneenlämmössäkin. Syksyllä monivuotiset yrtit voi haudata myös maakuoppaan, joka peitellään puista ja pensaista pudonneilla lehdillä. Keväällä taimet nostetaan, kun ne sulavat irti maasta.

Lue myös: Maailman pohjoisin siirtolapuutarha on Rovaniemellä – lappilainen villiyrtti on puutarhan erikoisuus

Kasvimaassa talvehtineet yrtit nostettiin maasta sitä mukaa kuin maa suli. Toukokuussa ne jo viheriöivät!

Verenpisaroiden talvisuojaus

Verenpisat pudottavat tavallisesti lehtensä talvella, joten ne voi talvettaa pimeässä paikassa, jossa lämpötila on 5–10 astetta. Talvella taimia kastellaan vain vähän. Keväällä verenpisaroiden versot typistetään ja taimi  tuodaan valoon ja lämpään.

Ruusujen talvisuojaus

Runkoruusut kannattaa viedä viileään talveksi varastoon ja talvettaa kuten verenpisarat. Etelä-Suomessa runkoruusut ja ruukuissa kasvatetut jaloruusut ovat talvehtineet myös lehtikompostin pintakerrokseen haudattuna. Maahan istututetut jaloruusut talvehtivat penkissä, jonka routaannuttua pinnastaan päälle voi asetella havuja keräämään lunta.

Hortensioiden talvisuojaus

Jalohortensiat talvehtivat viherhuoneessa mutta myös kellarissa tai varastossa. Talvetuspaikan lämpötilan tulee olla 5–10 astetta. Kasvia ei leikata, koska se kukkii edellisen vuoden versoilla. Endless Summer -hortensiat kukkivat myös uusilla versoilla, ja ovat talvehtineet puutarhassa Etelä- ja Keski-Suomessa. Talvensuojaturvetta kannattaa levittää taimen juurelle.

Jokaisessa puutarhassa kannattaa olla alue, jonne voi haudata talvenarkoja kasveja. Kaiva kuoppa, aseta taimi siihen kyljelleen ja peittele lehdillä.

Lehtensä pudottavat lajit voi laittaa pimeään

Kotoa saattaa olla hankala löytää enää maakellarin veroista talvetuspaikkaa. Monet ovat valjastaneet kasvien käyttöön varaston tai autotallin. Lehtensä pudottaville lajeille tila voi olla pimeä, mutta ainavihannille lajeille talvetuspaikan tulee olla valoisa. Pienikin varaston ikkuna saattaa riittää, mutta tarvittaessa kasvilamput auttavat.

Värikkäästä lehtimassasta on iloa ruskan jälkeenkin kompostissa tai talvisuojauksessa.

Puutarhan talvisuojaus: Lehdille hyötykäyttöä

Puiden ja pensaiden lehdet ovat puutarhassa arvokkaita monella tapaa. Nurmikolle varisseet lehdet kannattaa murskata kasvustoon ruohonleikkurilla päältä ajelemalla, joilloin pieneliöstö saa niistä työstettävää. Lehdet voi haravoidaan pensasalustoille ja kasvien suojauspaikoille maan routaannuttua pinnastaan.

Lehtikasan saa ilmavaksi asettamalla suojattavan kasvin päälle (ja lehtien päälle) muutaman pensaanoksan  tai havun. Komposti on aina hyvä paikka kierrättää ravinteet.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhan talvisuojaus – mitkä kasvit suojataan, mitkä korjataan talteen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.