Pitäähän puutarhalla vartija olla! 7 suomalaista esittelee veikeät pihojensa suojelijat

Puutarhaa voi päätyä vartioimaan niin kotkottava kana kuin istuskeleva viikatemies! Kotipuutarhurit esittelevät pihamaallaan seikkailevat mielenkiintoiset veijarit.

Facebookin Puutarha ja Piha – ideoita ja kuvia -ryhmän viestiketju tulvii toinen toistaan erikoisempia ja hauskempia otoksia puutarhaa vartioivista otuksista. Pihapiireissä päivystää niin lemmikkieläimiä, käsin maalattuja kiviä kuin linnunpelättimiäkin.

Kokosimme yhteen seitsemän hauskinta puutarhan vartijaa, jotka taatusti nostattavat hymyn huulille ja antavat kenties ideoita omaan puutarhaan.

Lue myös: Inspiroiva piha x 15 – katso kuvat ja poimi parhaat ideat omalle pihallesi

1. Irmeli

Kuva: Mia Karvinen

Kuva: Mia Karvinen

Viestiketjun aloittaneen Mia Karvisen puutarhassa päivystää vaatemallirungosta, uretaanista, potkupallosta ja kirpputorivaatteista kasattu Irmeli. Leidin tehtävänä on suojella pihan kirsikkapuita variksilta.

”Idea lähti siitä, kun näin kirppisreissulla vaatemallitelineen. Samasta paikasta löysin muutkin välineet Irkun tekoon.”

2. Viikatemies

Kuva: Katja Takkunen

Kuva: Katja Takkunen

Katja Takkusen puutarhaa vahtii uhkaavan näköinen mutta lopulta lempeäksi paljastuva kaveri. Takkusen mukaan veijari on hyvää aamukahviseuraa ja loistava kuuntelija, joka ei koskaan väitä vastaan.

Viritelmä on väsätty terassin jämälaudoista, metsän löydöksistä, vanhoista trukkilavoista ja betonijauheesta.

”Miehen pitkäaikaisena haaveena on ollut tehdä tämmöinen, ja toteutimme sen viime syksynä yhdessä.”

3. Pena

Kuva: Riikka Lahtinen

Kuva: Riikka Lahtinen

Pena majailee Riikka Lahtisen Kytölä-mökillä Kannonkosken Lokakylällä. Pihaa ja puutarhaa muokataan, rakennetaan ja hoidetaan vanhaa kierrättämällä, joten oli luontevaa, että ylimääräisestä tavarasta rakennettu Pena pestattiin mökille talonmieheksi.

Puutarhan vartijan pää ja parta syntyivät lasten vanhasta oravapehmolelusta, joka päällystettiin vanhalla verholla. Kasvot muotoiltiin neulalla ja langalla ommellen. Vanha miesten puku ja Reino-tossut ovat peräisin anopilta. Polkupyörät ja vanha pyöräteline löytyivät aitan kätköistä.

”Penan työtehtäviin kuuluu mansikkamaan vartiointi ja mökkipihan silmällä pitäminen. Talviaika on lomaa, jolloin Pena saa köllötellä ja huilia aitassa.”

4. Kaisa Kana

Kuva: Piia Aalberg

Kuva: Piia Aalberg

Piia Aalbergin Kaisa-kana on seurallinen tapaus. Kaisa muutti Aalbergin perheeseen asumaan viime syksynä rokkikukko Andyn seuraksi. Parhaiten kanarouva viihtyy kasvihuoneessa, jossa se nauttii mullan kuoputtamisesta tomaatintaimien ympäriltä.

5. Erkki ja Hilma

Kuva: Tarja Karjalainen o.s. Jakunaho

Kuva: Tarja Karjalainen o.s. Jakunaho

Tarja Karjalaisen o.s. Jakunahon pihapiiriä vahti ensin Erkki, sitten Hilma. Idea Erkkiin syntyi tarpeesta häätää alueella pyörivät kissat, jotka vahtasivat pihapiirissä ruokittuja lintuja ja oravia.

”Pihalla lenteli myös paljon räkättirastaita, joiden pelkäsimme syövän punaiset viinimarjat pensaistamme. Eli käyttötarkoitus oli moninainen.”

Erkki syntyi varastosta löytyneistä tarpeettomista vaatteista ja vanhan pressutallin tukirakenteiden muoviputkista tehdystä rangasta, jonka päälle vaatteet puettiin. Kasvoille ilmettä antamaan päätyi nettikaupasta tilattu vappunaamari.

”Erkki oli vuosia kesät talvet pihallamme, ja kun pakkaset ja kesähelteet teki tehtävänsä, niin sitten ajatuksena oli tasa-arvon vuoksi antaa vahtivuoro naishahmolle, joka pukemisen ja naamarin tilaamisen jälkeen näytti ihan Hilmalta. Nyt kun molemmat on vuosien palvelun jälkeen poistuneet eläkkeelle, niin uusi idea antaa vielä odottaa itseään.”

6. Veistokset ja maalatut kivieläimet

Kuva: Jenni Lautis

Kuva: Jenni Lautis

Jenni Lautis saa tavanomaiset luonnonkivet muuttumaan akryylimaalin avulla eläimiksi. Kiviset ystävät ovat muiden veistosten ohella päätymään vartioimaan pihapiiriä.

”Kivien maalaus lähti liikkeelle 15 vuotta sitten, kun löysin kiven, jonka muoto muistutti kettua. Olen harrastanut taidemaalausta ja piirtämistä lapsuudesta lähtien, joten sain idean maalata kiveen ketun.”

7. Iita Isopää

Kuva: Kaija Tähtipuro

Kuva: Kaija Tähtipuro

Kaija Tähtipuron pihalla asustava Iita Isopää syntyi vanhasta kierrätystavarasta. Materiaaleina on käytetty muun muassa vanhaa vaahtomuovipatjaa, tyynyä, jämälangoista tehtyä myssyä ja käytettyjä sukkahousuja.

Lue myös Seura.fi: Näin perustat ruukkupuutarhan – Kun huomioit nämä asiat, kasvisi tuottavat iloa ja satoa syksyyn asti

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pitäähän puutarhalla vartija olla! 7 suomalaista esittelee veikeät pihojensa suojelijat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X