Ota puutarhasanasto haltuun! Nämä termit jokainen kotipuutarhuri haluaa tietää

Jokaisella alalla on omat terminsä. Laadimme kotipuutarhurille pienen puutarhasanaston. Tutustu puutarhan keskeisiin termeihin!

Puutarhasanasto auttaa aloittelevan ja kokeneemmankin puutarhurin pinteestä. Jos huomaat Kotiliesi.fi -sivuston puutarhajutuissa vierailta kuulostavia ilmaisuja, tutustu tähän sanastoon, jonka laadimme helpottamaan lukemista.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Valitsimme puutarhasanastoon sekä vanhan ajan puutarhurin käyttämiä ammattitermejä että nykyajan ilmiöitä puutarhassa. Tutustu puutarhaan liittyviin termeihin, ja ota puutarhasanasto haltuun!

Pieni puutarhasanasto

Ainavihanta kasvi = Lehdet eivät putoa talveksi vaan säilyvät läpi vuoden (esimerkiksi alppiruusu). Myös havut ovat ainavihantia kasveja. Joskus puhutaan myös ikivihreistä.

Dynaaminen istutus = Kasviryhmässä pyritään ottamaan huomioon eri lajien viihtyminen toistensa seurassa. Kasvien valinnan tavoitteena on, että eri lajit eivät haittaa toistensa kasvua vaikkapa lisääntymällä agressiivisesti.  Suunnitteluperiaatteisiin kuuluu, että kasviryhmän jonkin asteinen muuntuminen kasvupaikan olosuhteiden mukaiseksi hyväksytään. Eli kasveja ei heti rynnätä jakamaan, vaikka joku kasvi alkaisikin voittaa kasvutilaa muilta.

Epifyytti = Kasvi, joka kasvaa toisen kasvin päällä saadakseen kasvulleen tukea.

Epäorgaaninen lannoite, kate tms. = Ei-eloperäinen, kuten hiekka, sora tai väkilannoite.

Hajakylvö = Siemenet kylvetään multaan tasaisesti koko alueelle, ja myöhemmin ne koulitaan ruukkuihin.

Ilmakasvi = Kasvi, joka ei tarvitse istuttamista multaan. Kastellaan sumuttamalla tai upottamalla veteen. Eri kasvilajien hoitotarpeet vaihtelevat.

Itäminen = Siemen on itänyt, kun se on veden vaikutuksesta turvonnut, siemenkuori rikkoutunut ja sirkkajuuri on tullut siemenestä ulos. Siemenet voivat olla siis itäneet, vaikkei taimia mullan pinnalla vielä näykään.

Jalontaminen = Talvenkestävään perusrunkoon varttamalla liitetty jalostettu lajike, joka kukkii runsaammin tai tuottaa satoa paremmin kuin perusrunko. Varttaminen tehdään kevättalvella.

Kaksivuotinen = Kylväydyttyään (eli kukkineen taimen pudoteltua kypsät siemenet kasvupaikkansa ympäristöön) siemenistä itäneet taimet talvehtivat ja kukkivat seuraavana vuonna. Vaikka juurakko ei talvehdikaan enää, uusien siementaimien takia laji säilyy kasvupaikalla perennan tavoin.

Kasvuvyöhyke = Puuvartisille kasvilajeille on määritelty kokemusten perusteella maantieteelliset kasvupaikkasuositukset. IA-vyöhyke on eteläisin, ja VIII-vyöhyke on pohjoisin. Ilmatieteen laitos.

Katteet = Eloperäisillä tai epäorgaanisilla materiaaleilla maan pinnan peittäminen muun muassa eroosion vähentämiseksi, kosteuden pidättämiseksi tai ravinteiden lisäämiseksi.

Kerroksellisuus = Istutuksessa kasvaa puita, pensaita ja perennoja samalla alueella. Joskus kerroksellisuudella tarkoitetaan myös eri-ikäisten istutusten lomittamista kasviryhmissä.

Kouliminen = Samassa kylvöastiassa itäneet taimet siirretään omiin ruukkuihinsa, jotta ne mahtuvat kasvamaan vahvoiksi taimiksi.

Kylmäkäsittely = Siemenet, jotka itävät luonnossa talven jälkeen, tarvitsevat sisäkylvöissä itääkseen keinotekoisen kylmäkäsittelyn jääkaapissa tai ulkona.

Lahopuutarha = Puutarhaan jätetään tai tuodaan kuollutta puuainesta hyönteisten talvehtimispaikoiksi. Lahopuutarha voi olla myös esteettinen kokonaisuus.

Lisävalotus = Kasvilamppuja (sinistä ja punaista valoa säteileviä) pidetään päällä päivällä. Lisävalolla täydennetään luonnonvaloa.

Luonnonmukainen = Kotipuutarhassa tarkoitetaan orgaanisilla lannoitteilla ja ilman torjunta-aineita tapahtuvaa viljelyä.

Maanparannus = Maan rakennetta, ravinnetilaa tai vedenpidätyskykyä pyritään parantamaan viljelykasvin tarpeiden mukaan.

Maanpeitekasvi = Puutarhassa käytetty matalahko perenna tai varpukasvi, joka lisääntyessään peittää maata tehokkaasti. Käytetään erimerkiksi nurmikon vastikkeena rinteissä.

Maatiaiskanta = Meillä vuosikymmeniä kasvanut kasvilajin kanta. Usein pienikukkaisempi tai vähäsatoisempi kuin jalostetut lajikkeet, mutta talvenkestävä ja vähään hoitoon tyytyvä.

Orgaaninen lannoite, kate tms. = Eloperäinen, kuten komposti, kasvien jäänteet tai eläinten lanta tai niistä valmistetut teolliset tuotteet.

Perenna = Monivuotinen ruohovartinen kasvilaji, jonka versot kuolevat talveksi, mutta juuristo talvehtii.

Rikkakasvi = Yksi- tai monivuotinen luonnonkasvi, joka kasvaa hoitajan kannalta väärässä paikassa. Laji saattaa haitata viljelykasvien kukintaa tai satoa.

Taimettuminen = Taimen lehdet nousevat mullan pintaan. Heinäkasvien sanotaan orastuvan.

Vieraslaji = Kasvilaji on tullut meille ihmisen siirtämänä. Haitalliseksi luokitellut vieraslajit pyritään hävittämään.

Valeistutus = Kasvi istutetaan väliaikaisesti odottamaan lopullista istutuspaikkaansa. Ruukussa kesän kasvanut monivuotinen taimi siirretään maahan talvehtimaan.

Varttaminen = Talvenkestävään perusrunkoon liitetään toinen talvenarempi lajike. Syynä voi olla vartteen komeampi kukinta tai maukkaampi sato, mutta huonompi talvenkesto.

Viljelykierto =Luonnonmukaisessa viljelyssä käytetty viljelytapa, jossa kasveja kierrätetään eri vuosina eri lohkoilla. Tavoitteena ravinteiden taloudellinen hyödyntäminen, sadon parantaminen ja kasvintuhoojien välttäminen. Tunnetaan myös vuoroviljelynä.

Villiverso = Perusrungosta varttamiskohdan alapuolelta kasvava verso, joka kannattaa poistaa.

Yksivuotinen = Kasvi leviää siemenistä, mutta taimi ei talvehdi. Joidenkin kasvupaikalla kukkineiden yksivuotisten lajien siemenet saattavat itää talven jälkeen.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ota puutarhasanasto haltuun! Nämä termit jokainen kotipuutarhuri haluaa tietää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X