Rikkaruohojen kitkeminen on helpompaa, kun torjut rikkaruohot etukäteen – poimi vinkit!

Taistelussa rikkaruohoja vastaan tärkeintä on hyvä varautuminen ennakkoon. Myöhemmin tarvitaan kunnon työkalut ja paljon sitkeyttä.

Rikkaruohot ovat kasveja, jotka puutarhan perustajan ja hoitajan mielestä kasvavat väärässä paikassa. Myös puutarhaan istutetuista, voimakkaasti leviävistä kasvilajeista, kuten kellokukista tai mintuista, saattaa tulla ajan oloon haittakasveja.

Lue myös: Superfoodia omalta pihalta – nämä villivihannekset ovat ravinnepommeja

Lue vastaukset viiteen kysymykseen rikkaruohoista:

Mitä haittaa rikkakasveista on?

Rikkakasvit vievät viljelylajeilta tilaa, vettä ja ravinteita. Jotkut lajit koetaan myös esteettiseksi haitaksi hyvin hoidetussa puutarhassa.

Toisaalta monet rikkaruohoina pidetyt lajit, kuten voikukka ja nokkonen, ovat osoittautuneet elintärkeiksi pölyttäjille. Asenne rikkaruohoja kohtaan on muuttumassa pölyttäjäkadon estämiseksi.

Lue myös: Pölyttäjät uhkaavat kadota – tee pölyttäjäystävällinen puutarha, joka tuo apua hätää kärsiville hyönteisille

Miten rikkaruohot lisääntyvät?

Monet rikkakasveista ovat monivuotisia. Ne lisääntyvät maassa juurten, rönsyjen ja juurenpalasten avulla. Niistäkin useimmat leviävät myös siemenistä.

Yksivuotiset, vain siemenistä leviävät rikkaruohot, kuten pihatähtimö, eivät ole puutarhassa iso haitta. Niistä selviää helposti nyppimällä pois tai haraamalla taimet kompostiin.

Elävän viherkatteen, kuten sadolle harmittoman pihatähtimön, voi myös muokata pintamultaan.

rikkaruohot kottikärryssä

© Tommi Tuomi

Kuinka rikkaruohot ehkäistään?

Rikkaruohojen leviämistä puutarhassa ehkäistään:

  • Käyttämällä katteita ja maanpeitekasveja
  • Voimakkaasti juuristollaan leviävät lajit eristetään kivillä tai muilla juuriesteillä
  • Siemenlevintäisistä poimitaan pois kuihtuneet kukat

Varmimmin kasvualustan saa rikkaruohottomaksi, kun ostaa pihalle tai kasvimaalle valmiiksi rikkaruohoista seulottua multaa.

Kasvualustan voi puhdistaa rikkojen juurista itsekin, mutta työ on haastavaa.

Jos perennapenkki, kasvimaa tai muu istutusalue on hyvin pahasti rikkaruohottunut, viljelykasvit kannattaa nostaa ylös, puhdistaa rikkaruohoista ja pahimmillaan jopa vaihtaa kasvualusta.

Mistä tunnistan rikkaruohot?

Kasvien tunnistaminen pikkutaimina esimerkiksi perennapenkistä on hyvin hankalaa, sillä kasvien ensimmäiset lehdet ovat usein erinäköiset kuin ”aikuisen” kasvin. Puutarhakirjoissa ja netissä, kuten sivustolla Farmit, voi oppia tunnistamaan rikkaruohoja eri-ikäisinä taimina.

Kasvimaalla rikkaruohojen tunnistaminen on helppoa siksi, että viljelykasvit kylvetään säntillisiin riveihin. Merkittyjen rivien väleissä itäneiden tainten täytyy olla rikkaruohoja.

Taimijonosta rikkaruohot tunnistaa ulkonäöltään poikkeavina taimina.

Lue myös: Tunnista rikkaruoho – näin kitket pahikset ja säästät villivihannekset

rikkaruoho

Karhunköynnös kietoo pauloihinsa jopa kokonaisia pensaita ja perennoita. © Jorma Marstio

Kuinka rikkaruohot torjutaan?

Kotipuutarhoissa ensisijainen torjuntatapa on luonnonmukainen. Torjunta-aineiden käyttö edellyttää tietoa torjuttavasta kasvista, torjuntaan tarvittavista välineistä ja turvallisuusmääräyksistä.

Kasvimaalla jopa ennen viljelykasvien orastumista nousevat siemenrikkaruohot voi torjua liekittämällä eli polttamalla rikkaruohojen kasvupisteet. Jos ei liekitintä ole, rikkaruohot voi  harata pois.

Kiveyksilläkin voi käyttää liekitintä, mutta kokeile varmuuden vuoksi välineen vaikutusta päällysteeseen pienellä alueella. Kivien välien kitkemiseen on tarjolla kitkentärautoja, joilla kaavitaan kivien välit puhtaiksi.

Nurmikolta rikkaruohot kaivaa pois käyttämällä rikkaruohorautaa, jolla nostellaan pois voikukat, piharatamot ja muut ei-toivotut kasvit. Jos syntyy kämmentä suurempia aukkopaikkoja, ne voi paikata kylvämällä länttiin uutta siementä.

Monivuotisten rikkaruohojen kitkeminen juurineen tai niiden lehdistön usein toistuva leikkaaminen heikentävät pikkuhiljaa kasvia.

Paras kitkentäaika on usein silloin, kun taimi on vielä melko nuori.

Avainsanat

Keskustelu

Luin kerran sarjakuvan, jossa pienempi poika sanoi isoveljelleen ”katso kuinka kaunis kukka!” johon veli ”se on RIKKARUOHO” pienempi” onko se siksi ruma?” Minun lempikukkani on keväällä voikukka, kun kedot ovat sitä keltaisenaan. Koko mökki”nurmimikko” on yhtä rikkaruohoa, vanha pellonpohja, josta pikkuhiljaa muodostui nurmikko, täynnä myyränkuoppia lisäksi. Syövät mokomat vielä sipulikasvitkin. Mutta biodiversiteetiltaan siis hyvin runsas, uutena lajina mm. karhunkierto vaaleanpunaisena. Oikein kaunis. Ainoa harmittava laji on mesiangervo, sinänsä kaunis, mutta leviää kuin kulovalkea eikä siihen tepsi oikein muu kuin Roundup. Sitä sitten pensselillä sivelen keväällä kasvin ruusukkeisiin. Toinen hankala on suo-orvokki. Leikkaamalla nurmikon ne pysyvät kyllä kurissa, mutta kun pelastaa pörriäisiä antamalla kukkien kukkia niin……

Luonnonkasvit toivotetaan nyt tervetulleiksi, myös puistoihin. Puiden ympärystöjä jätetään leikkaamatta ja siimaamatta tarkoituksella. Sillä lisätään luonnon monimuoitoisuutta ja sadaan aikaan elinympäristöjä myös puutarhan pikkueliöille. Toisaalta jossain kohtaa nurmikkokin on hyvä mm. lapsiperheen pelinurmikkona jne. Ei toivotuille kasveille hyvä myrkytön vaihtoehto on tosiaan ruohonleikkuri. Se näännyttää pikkuhiljaa lajit, jotka eivät siedä alle 10-senttisenä oloa pitkään.

Kommentoi juttua: Rikkaruohojen kitkeminen on helpompaa, kun torjut rikkaruohot etukäteen – poimi vinkit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X