Puutarha

Tunnista rikkaruoho – näin kitket pahikset ja säästät villivihannekset

Valtasivatko rikkaruohot puutarhapenkit lomasi aikana? Ei hätää, pienen kitkentäkierroksen jälkeen paikat näyttävät taas peremmilta. Loppukesällä rikkaruohojenkin kasvu hidastuu.

Hedelmällisin aika päästä eroon puutarhan rikkaruohoista on voimakkaan kasvun aika, kevät ja alkukesä. Kesän edetessä kasvu hidastuu, myös rikkaruohojen. Kun kitket rikkaruohot loppukesästä, hyödyt etenkin seuraavia vuosia silmällä pitäen.

Lue myös: Haluatko helpon puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat suunnittelussa

Kaikkia puutarhaan itsestään levinneitä kasveja ei kuitenkaan tarvitse koettaa poistaa.

Rikkaruoho, luonnonkasvi vai villivihannes?

Rikkakasvit ovat luonnonkasveja tai puutarhakarkulaisia, jotka tuntuvat hoitajan kannalta levinneen väärään paikkaan. Ne valtaavat tilaa hyöty- tai koristekasveilta, verottavat satoa ja ovat esteettinen haitta.

Toisaalta voikukat, kortteet, puna-ailakit, nokkoset ja luonnonheinät ovat yhdessä puutarhassa rikkaruohoja; toisessa puutarhassa ne nähdään elinympäristöä rikastuttavina luonnonkasveina, jotka lisäävät puutarhan monimuotoisuutta.

Monia ”rikkaruohoja” käytetään myös nykyaikaisessa keittiössä villivihanneksena. Pihatähtimöllä eli vesiheinällä, voikukalla, poimulehdellä, maitohorsmalla ja nokkosella on paljon hyötykäyttöä. Omasta puutarhasta ne voi kerätä läheltä kotia.

Näin kitket eri rikkaruohot

rikkaruoho

Vinkki! Kuivata monivuotisten rikkaruohojen juuret ennen niiden laittamista kompostiin!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnista rikkaruoho – näin kitket pahikset ja säästät villivihannekset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.