Sienestys on saanut uuden merkityksen: Robin ja Erkki kasvattavat omat sienensä pölkyissä – satoa saa jo ennen luonnonsienien kypsymistä

Vie sieniharrastus uudelle tasolle, kuten Robin tai perusta kotikuusikkoon oma sieniviljelmä, kuten Erkki. Sienten kasvatus voi viedä mennessään!

Jos sienimetsässä rämpiminen ei houkuta, omien sienien kasvatus voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Lue myös: Sienten kasvatus kotona: Näin perustat oman pölkkyviljelmän – sienestäminen muuttui juuri astetta helpommaksi!

Robin sieniharrastus muuttui ammattimaiseksi viljelyksi

Robin Libäck innostui sienten kasvatuksesta alun perin sienestysharrastuksensa myötä.

”Asuin ennen Turussa ja totuin seudun runsaisiin sienisatoihin. Kun muutimme vaimoni kanssa tänne Pohjanmaalle, en enää löytänytkään lähimetsistä niin helposti sieniä. Aloin opiskella, kuinka voisin kasvattaa ­niitä itse. Pian hurahdin ­tähän täysillä.”

Nykyään Robin pyörittää maalaistalonsa pihapiirissä vanhoihin meri­kontteihin rakennettua ammatti­maista sieniviljelmää, jonka satoa ostavat ­sekä lähialueiden ravintolat että muut herkkusuut. Robin myy sieniviljelyvälineistöä myös harrastajille verkkokaupassaan.

Lue myös: Sienten kuivaaminen on helppoa – näin valitset oikean kuivauslämpötilan

Seuraavaksi työn alla on keittokirja viljellyistä sienistä, sillä hän on huomannut, että niitä ei oikein vielä tunneta tai osata käyttää.

Vasemmalla ylhäällä oleva kynsivinokas muistuttaa alapuolella olevaa osterivinokasta, mutta on tätä kiinteämpi. Kookas kuningasvinokas sopii esimerkiksi grilliin. Pyöreän siiliorakkaan maku on lähellä rapua.

Vasemmalla ylhäällä oleva kynsivinokas muistuttaa alapuolella olevaa osterivinokasta, mutta on tätä kiinteämpi. Kookas kuningasvinokas sopii esimerkiksi grilliin. Pyöreän siiliorakkaan maku on lähellä rapua.

”Osterivinokas on suomalaisille ­ehkä helpoin laji, sen maku muistuttaa kaikkien rakastamaa kantarellia. Komean kokoisiksi kasvavien kuningasvinokkaiden maku on niitä hieman vah­vempi. Siiliorakas on yksi suosikeistani. Sen maku tuo mieleen katkaravun. Minua kiinnostavat myös sienten terveysvaikutukset. Esimerkiksi osterivinokas alentaa tutkitusti kolesterolia, siiliorakasta testataan Alzheimer-lääkkeeksi.”

Robinin sieniä ja sieniviljelmätarvikkeita myyvä verkkokauppa on nackrosgarden.fi

Erkki kasvattaa sieniä japanilaiseen tyyliin

Karjalohjalaisen Erkki Pöytäniemen kuusimetsän rinnettä peittää noin 1 500 jonoihin aseteltua pölkkyä, joihin on ympätty siitakesieniä, osterivinokkaita ja muita viljeltäviä ruokasieniä.

Kuusimetsään perustettu sieniviljelmä ei juuri tarvitse huoltoa, kunhan pölkyt pysyvät jatkuvasti riittävän kosteina. Jos puu pääsee kuivumaan, ympeistä kasvanut sienirihmasto kuivuu ja kuolee.

Lue myös: Sienten ryöppäys: Mitä ryöpätään, miten ja miksi? Katso vinkit ja onnistut!

Sienten viljely metsäisessä rinteessä on perinteinen tyyli Japanissa, koska siellä peltomaa on muussa viljelykäytössä.

Japanissa maanjäristykset ovat tärkeä osa sienten elämän kiertokulkua, sillä järistyksien kaatamissa puunrungoissa on sienille hyvät kasvuolot.

Erkki simuloi maanjäristystä heittelemällä likoamassa olleet sienipölkyt ronskisti takaisin rinteeseen niin, että ne jyskyvät toisiinsa. Hän on kuullut, että toiset sieniviljelijät järjestävät ”maanjäristyksen” takomalla pölkkyjä toisinaan moukarilla.

Erkki Pöytäniemi järjestää keväisin sieniviljelykursseja. Lisätietoa: iso-orvokkiniitty.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sienestys on saanut uuden merkityksen: Robin ja Erkki kasvattavat omat sienensä pölkyissä – satoa saa jo ennen luonnonsienien kypsymistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X