Rottia on nyt enemmän kuin koskaan – 6 keinoa torjua jyrsijöitä omalla pihalla

Rottahavaintoja tehdään nyt aiempaa enemmän. Pyysimme asiantuntijaa listaamaan keinot, joilla välttää rottien ja hiirien pesiintymisen omaan pihapiiriin.

Rottahavainnot asuintalojen pihoilta ovat lisääntyneet hurjasti tänä syksynä. Jyväskylän kaupungin ympäristöterveystarkastaja Vesa Ilmolan mukaan ilmoituksia tulee jopa useita viikossa – mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin hänen 30 vuoden työuransa aikana. 

“Poikkeuksellista on se, että rottia näkyy myös päiväsaikaan, vaikka yleensä havainnot tehdään pimeällä”, Ilmola sanoo.

Lue myös: Myyräkuume uhkaa huolimatonta mökin siivoojaa – tunnista vaaranpaikat ja taudin oireet

Syitä rottien lisääntymiselle on monia. Yhdeksi syyksi Ilmola epäilee sitä, että vuosien 2019–2020 välinen talvi oli lämmin ja vähäluminen. Viime kesä oli taas poikkeuksellisen kuiva ja lämmin, mikä sai janoiset rotat liikkeelle veden perässä.

Toinen syy on saatavilla oleva ruoka, jota löytyy usein ihmisten jäljiltä talojen pihoilta ja puutarhoista. Ilmojen viiletessä rotat ja hiiret myös hakeutuvat rakennusten lämpöön.

Hiirien ja rottien torjunta omalta pihalta

Ilmola muistuttaa rottien torjunnan tärkeydestä, sillä rotat levittävät tauteja, kuten salmonellaa. Rotat saattavat järsiä sähköjohtoja tai kaapeleita, joten pahimmassa tapauksessa rotta voi aiheuttaa jopa tulipalon. Rotat saastuttavat myös elintarvikkeita.

Kaikkein tehokkain keino torjua epätoivottuja jyrsijöitä on ennaltaehkäisy. Pyysimme Ilmolaa listaamaan toimenpiteet, jotka jokainen voi tehdä kotipihallaan rottien ja hiirien torjumiseksi.

  1. Kaikkein tärkeintä jyrsijöiden torjunnassa on ravinnon saannin estäminen. Hiirien ja rottien saataville ei saa jättää mitään potentiaalista syötävää.
  2. Huolehdi, että pihan jäteastiat ovat ehjiä. Tarkista, että pohjassa ei ole reikiä ja että kannet menevät täysin kiinni, sillä rotta kykenee sujahtamaan jo muutaman sentin raosta ruokailemaan jäteastiaan.
  3. Pidä pihapiiri ja rakennusten ympäristöt siistinä, jotta rotille ei jää piilo- ja pesäpaikkoja. Tuki esimerkiksi varastojen raot, etteivät jyrsijät pääse sisään lämmittelemään.
  4. Kerää puista ja pensaista tippuneet hedelmät ja marjat pois maasta. Esimerkiksi omenapuun alla lojuvat omenat houkuttelevat jyrsijöitä aterioimaan. Syömäkelvottomat hedelmät voi kompostoida jyrsijöiltä suojatussa kompostissa.
  5. Lintujen ruokkiminen on yksi yleisin syy rottien lisääntymiselle, sillä maahan päätynyt linnunruoka on kelpoa syötävää myös rotille. Vältä lintujen ruokkimista pihapiirissä talvikauden ulkopuolella. Jos ruokit lintuja ruokinta-automaateilta talvella, kerää maahan tippuneet siemenet ja muut tähteet pois.
  6. Hoida hyvin kompostiasi. Komposti ei saa olla missään nimessä avokomposti, jotta jyrsijät eivät pääse sisään.

Lue myös: Mitä kaikkea kompostiin saa laittaa ja mitä ei? Katso kattava listaus

Rottia voi pyytää myös itse – kunhan muistaa eläinsuojelulain

Jos jyrsijöitä haluaa pyytää itse, paras keino on perinteinen tappoloukku, jossa syöttinä on juustoa, ruisleipää, viljatuotteita tai vaikkapa suklaata. Kotikutoisia rotanpyydystäjiä Ilmola muistuttaa eläinsuojelulaista: pyydystettävä eläin pitää tappaa nopeasti ja kivuttomasti.

”Eläimelle ei saa aiheutua tarpeetonta kipua ja tuskaa.”

Viime kädessä paikalle voi tilata tuholaistorjujan, jolla on järeät keinot jyrsijöiden hävittämiseen. Rotanmyrkkyjen myynti tavallisille kuluttajille on ollut kiellettyä vuodesta 2018.

Avainsanat

Keskustelu

Miten olisi tarjota ainutta oikeaa ohjetta tähän asiaan joka on se, että jonkun pitää kampanjoida sen puolesta, että rotanmyrkkyä saa taas kaupasta ostettua. Siinähän ei siis ole mitään järkeä, ettei sitä saa nyt ostettua. Koko 1900-luvun sitä nimittäin sai ostettua.

Siinähän ei ole mitään järkeä kun joku meni sen kieltämään. Eipä siis ihme jos on ennätysmäärä rottia.. Kaupungissa on vissiin isojakin. Terveisiä maalta.

Helsingissä kuulemma ihan ruokkivatkin näitä tuhoeläimiä.
Nykyään kun inhimillistetään eläimet ja joillekin kaikki jopa tuholaiset ovat ruokittavia lemmikkejä joilla kuuluisi olla jopa ihmisten oikeudet.

Kyllä syytä rottien lisääntymiseen voisi oikeasti pohtia myös rotanmyrkkykiellon eikä pelkästään sääolojen puolelta

Hämmästyttää todella, että artikkelissa jää täysin mainitsematta kaikkein paras rottien ja hiirien torjuja ja ongelmien ennaltaehkäisijä: KISSA. Mielellään pari.

Nimenomaan. Siksi kissat alunperin ovat tuhansia vuosia sitten Suomessakin alkaneet viettää aikaa ihmisasumusten lähellä ja siinä työssä ne ovat luonnonmukainen ja tehokas tapa.

Näinpä. Meillä 3 ihanaa rapsuteltavaa, jotka pitävät huolen, ettei tuholaiset juhli täällö. Naapuritkin järjissään, ja kiittelevät, miten hyödyllisiä ja suloisia meidän kisut on…

Juuri näin! Kissojen poistaminen ympäristöstä saa rottapopulaatiot leviämään, kun luonnollista vihollista ei enää ole. Kissojen vapaa ulkoilu kunniaan!

Tämä on niin totta. Järki on kadonnut ihmisiltä, kun kissat vangitaan sisälle ja ihmetellään miten rotat ja muut jyrsijät lisääntyy roimasti… Pisteenä ii.n päällä nämä fanaatikot haluavat, että hiiret pitää ostaa eläinkaupan pakastimesta, kun hiiressä on kaikkea sellaista, mitä kissa tarvitsee. Voi pyhä yksinkertaisuus näitä fanaatikkoja. Niitä alkaa olla liikaa, mutta nuoret helposti menee lankaan näissä aivopesuissa, mitä tämäkin artikkeli on. Toivottavasti nämä fanaatikot järkiintyvät…

Kyllä! Tämä on totta että ”fanaatikot ” eivät anna kissan syödä luontaista luomuravintoa luonnosta ( vaikka liputavat sille)

Mielummin annetaan muuta ja sitten ihmetellään kun rotat ja hiiret hyppii pöydillä.

Pari kunnon kissaa alueelle vaan, niin häviää rotta ongelma 🙂

Olisi kiva saada kokemuksia tästä?
Nykyään kun kissat ei mukamas saa olla rottajahdissa

Täällä meillä koko naapurustokyllästyi rottiin.

Tehtiin diili että hankitaan kissoja ja kaikki osallistuvat kustannuksiin.

Nyt 3 : lla taloudella meidän naapuruston ”yhteis kissat”

Ja johan hävis tuholaiset.

Ei hypi enää rotat pöydillä kun on kolme upeaa kissapetoa vartioimassa pihojamme 🙂

Siis teillä naapureiden kanssa tunne ja järki kohdillaan! ❤️ Kissat nauttii ja elää elämää minkä kissat❤️ ansaitsee, te elätte elämää, jossa jyrsijät riko teidän kotia, eivät levitä tauteja, yms.

Minulla myös kissa. Asun vanhassa puutalossa, eipä ole hiiriä eikä myyriä näkynyt kotona eikä puutarhassa. Mitä nyt kissa tuo saaliitaan näytille ja saa siitä aina suuret kiitokset. Naapuritkin tykkää (onneksi) kun kissani hoitaa heidänkin tuholaiset pois.

Täällä jo muutama fiksu ehtikin kommentoida ja tuoda esille parhaan jyrsijärotjuntakeinon minkä toimittaja oli tyystin unohtanut. 🙄 Eli KISSA, ei ole jyrsijäongelmaa kun kissat saavat hoitaa ongelman pois, ei myrkyty myöskään koirat, lapset ja muut eläimet kun ei tarvitse myrkkyjä levitellä pitkin nurkkia. Meillä maalla 5 talon naapurusto ja yhteensä 6 kissaa, kissattomatkin naapurit kiittelevät!

Komppaan myös sitä että kissa on paras rottien hävittäjä.
Oma kisu joka kaupunginosaan ja maalle taloihin, niin ongelma poistuu.

Esim. Turkissa ihmiset yhdessä huolehtivat näistä tärkeässä työssä olevista kissoistaan. Tärkeää kuitenkin leikkauttaa ja vasta sitten päästää ulkokissaksi.

Maalla, kanoja ym. eläimiä pihapiirissä. ELÄVIÄ jyrsijöitä ei ole näkynyt kertaakaan, neljä
leikattua kissaa pitää niistä huolen. Käyvät myös mökkinaapurissa ja ovat saaneet kiitosta työstään, ovat erittäin tervetulleita sinnekin. Varastoihin kulkuväylät auki, eivät pesi sisätiloissakaan siimahännät. T. Onnellinen kolmen vapaana kulkevan sisäkissan omistaja ❤️

Puutalossani oli ennen hiiriongelma. Sitten hankin kissan. Ei ole myöskään rottia näkynyt sen koommin.

Kommentoi juttua: Rottia on nyt enemmän kuin koskaan – 6 keinoa torjua jyrsijöitä omalla pihalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X