Puutarha

Runkoruusu on toivottu äitienpäivälahja ja monen vuoden ilo – kunhan hoidat sitä oikein

Runkoruusu on arvokas kasvi, joten siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Näin runkoruusun hoito sujuu helposti.

Runkoruusu sopii sekä ruukkuun että perennapenkkiin. Istuta se kummassakin tapauksessa entiseen kasvusyvyyteensä. Kasvualustan tulisi olla multava ja runsasravinteinen, ja sitä olisi hyvä olla vähintään puoli metriä.

Paras istutusaika on keväällä ennen kuin silmut puhkeavat. Suojaa taimi, jos esiintyy hallaa. Valitse runkoruusulle aurinkoinen tai puolivarjoinen, lämmin ja suojaisa kasvupaikka. Tue taimi kunnolla jo istutuksen yhteydessä, jottei taimi taivu tai katkea tuulessa.

Runkoruusun hoito kesällä

Rungolliset ruusut ovat niin arvokkaita, että niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Niitä hoidetaan kuten muitakin ruusuja. Kastele ruukussa kasvavia runkoruusuja säännöllisesti. Kasvualusta ei saa olla liian kuiva, mutta ruusu inhoaa myös seisovaa vettä.

Lannoita runkoruusua säännöllisesti yleislannoitteella tai ruusuille tarkoitetulla erikoislannoitteella.

Kuihtuneita kukkia kannattaa poistaa leikkaamalla versoja välillä vähän syvemmältäkin kuin vain kukkaperän alta. Kukkia tulee silloin vähemmän, mutta ne ovat isompia.

Yleisimpiä tuholaisia ovat kirvat ja härmä. Torju ne jo heti ensi merkkien ilmaannuttua.

runkoruusu
Vaaleanpunainen runkoruusu ’Fairy’ kukkii myöhään syksyyn. Viimeiset nuput avautuvat vielä talvella varastossa. © Jarmo Wright

Runkoruusu talvehtii monin tavoin

Runkoruusut eivät selviä talvesta noin vain, koska runko-osa ei saa lumesta suojaa. Vähennä lannoitusta ja kastelua syksyllä, että kasvi alkaa varautua lepotilaan ja pudottaa lehtensä.

Helpointa runkoruusu on talvettaa ruukussa. Vie runkoruusu kellariin tai varastoon, jossa lämpötila laskee muutamaan lämpöasteeseen. Paikka saa olla lehtensä pudottaville kasveille pimeä. Pidä multa kuivahkona ja kastele tarpeen mukaan. Mitä viileämpi tila, sitä vähemmän kasvi kuluttaa vettä.

Totuta kasvi valoon ja lämpöön pikkuhiljaa taas toukokuussa. Suojaa ruusut aluksi harsolla kylmiksi öiksi.

Leikkaa varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista ja jätä latvaan neljästä kahdeksaan vahvinta 20 cm pituista versoa. Leikkaa kesällä rungosta tai varttamiskohdasta lähtevät mahdolliset villiversot.

Vinkki

Voit kokeilla myös haudata runkoruusun myöhään syksyllä lehtikompostiin tai maakuoppaan. Peittele kasvi huolella lehdillä, ja nosta se keväällä uuteen kasvukauteen.

runkoruusu
© Suvi Laine

Lähteenä käytetty myös: Viherpeukalot

Kommentoi

Kommentoi juttua: Runkoruusu on toivottu äitienpäivälahja ja monen vuoden ilo – kunhan hoidat sitä oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.