Puutarha

Ruohosipulin kasvatus: Näin saat oman mättään, josta voit saksia maustetta ruokiin

Ruohosipuli on yleisimpiä viljeltyjä maustekasveja Suomessa. Katso vinkit helppohoitoisen ruohosipulin kasvatukseen ja hoitoon.

Ruohosipuli eli ruoholaukka (Allium schoenoprasum) on vanha maustekasvi, joka sopii kesäisten ruokien ja salaattien mausteeksi. Ruohosipulin kasvatus kannattaa, sillä se on monivuotinen ja helppohoitoinen.

Lue myös: Yrttien kasvatus kotona – näin kasvatat kukoistavan yrttisadon

Ruohosipulia löytyy puutarhojen lisäksi myös luonnosta. Se kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Lounais-Suomen saaristossa.

Kasvilla on noin 30–40 cm pitkät sileät ja putkimaiset lehtivarret, joiden päähän aukeaa violetti tupsumainen kukka. Lehtivarret ilmestyvät jo aikaisin keväällä.

Ruohosipulin kasvatus
Ruohosipulin kasvatus on helppoa. Kuva: Arto Wiikari

Ruohosipulin kasvatus

Ruohosipulia voi kasvattaa perennapenkissä, ruukussa sisällä tai ulkona sekä parvekkeella. Kasvia voi kasvattaa itse siemenistä, valmiista taimesta tai ruokakaupan tuoreyrttiruukusta.

Lue myös: Sipulin kasvatus onnistuu helposti kotipuutarhassa – näin kasvatat oman sadon

Ruohosipulin istutus

Ruohosipuli viihtyy aurinkoisella paikalla.

Istuta ruohosipuli kalkittuun, ravinteikkaaseen maahan, joka säilyttää kosteutta. Maan tulee olla kuivahko ja läpäisevä, sillä sipulit mätänevät liian märässä maassa.

Muu hoito

Kalkitse ja lannoita kasvi keväisin.

Älä anna ruohosipulin kukkia, sillä kukinta tyrehdyttää versokasvun ja kasvusto kuihtuu jo kesällä. Kukkavarret on hyvä katkaista, jotta kasvi ei myöskään siemennä liikaa. Muutaman kukan voi jättää koristeeksi.

Jos ruohosipuli pääse kukkimaan kunnolla se täytyy leikata alas uusien versojen kasvattamiseksi. Tuppaan voi alasleikata 2–3 kertaa kesässä. Leikkaaminen innostaa sipulia kasvattamaan uuden, mehukkaan naatiston.

Mätäs on hyvä jakaa kolmen vuoden välein. Samalla sen voi puhdistaa rikkaruohoista.

Ruohosipulin käyttö ja säilöntä

Ruohosipulia voi käyttää monipuolisesti muun muassa maustamaan salaatteja, keittoja, kastikkeita ja pataruokia. Kasvi sopii kaikkiin sellaisiin ruokiin, joihin halutaan mietoa sipulin makua.

Kukat voi käyttää koristeena ja mausteena. Lehtien tapaan nekin maistuvat miedosti sipulilta.

Tuore ruohosipuli sisältää C-vitamiinia, rautaa ja A-vitamiinia, ja se olisi hyvä käyttää tuoreena, jotta kaikki vitamiinit saa talteen. Jos ruohosipulin haluaa säilöä, parhaiten se säilyy pakastettuna. Kuivatessa iso osa aromista haihtuu.

Lähteet: Kekkilä, Viherpeukalot ja Martat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruohosipulin kasvatus: Näin saat oman mättään, josta voit saksia maustetta ruokiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.