Samettikukka

Samettikukka – katso rakastetun kesäkukan esikasvatus-, lajike- ja hoitovinkit

Samettikukka on yksi suosituimmista ja helpoimmista kesäkukista! Näin varmistat aurinkoisen kukinnan läpi kesän.

Samettikukka (Tegetes) on kesäkukkasuosikki, jonka nimen alkuperä käy selväksi heti, kun monikerrannaista kukkaa koskettaa. Pinta tuntuu sormiin samettiselta. Samettikukka kuuluu asterikasvien sukuun.

Samettikukka saa keltaisella, ruosteenpunaisella, oranssina tai näiden sävyjen kirjavana sekoituksena kukkapenkin hehkumaan kesällä.

Lue myös: Pelargoni kukoistamaan – näiden ohjeiden avulla pelargonisi menestyvät

Samettikukan kukinnot ovat joko yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia. 

Samettikukan kukinnot ovat joko yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia.  Kuva: OM-Arkisto

Samettikukat jaetaan kolmeen ryhmään: ryhmäsamettikukkiin, isosamettikukkiin ja kääpiösamettikukkiin. Samettikukista yleisin, ryhmäsamettikukka kasvaa kasvaa noin 15-30 cm korkeaksi ja on siksi mainio kukkapenkin reunuskasvi.

Isosamettikukka tekee nimensä mukaisesti kookkaimman kukan. Se voi kasvaa 30-60 cm korkeaksi ja kukinnot ovat suurikokoisia ja pallomaisia. Suuresta koostaan huolimatta isosamettikukka kasvaa ja pysyy hyvin pystysuuntaisena. Se erottuu helposti edukseen kesäkukka- tai perennapenkistä.

Kolmas ryhmä koostuu kääpiösamettikukan lajikkeista. Pensasmaiset kääpiösamettikukat kasvavat pienin kukin mätäsmäisesti ja sen kasvukorkeus jää noin 20-30 senttimetriin. Kääpiösamettikukan hentoja pieniä lehtiä voi syödä, mistä ryhmä on saanut toisen nimityksen maustesamettikukka.

Lue myös: Jaloleinikki lumoaa kukinnallaan – katso sekä leikkokukan että kesäkukan hoito-ohjeet

Samettikukka on yksi helppohoitoisimmista ja ehkä siksi myös suosituimmista kesäkukista. Se on helposti tunnistettava ulkonäöltään.

Samettikukka on yksi helppohoitoisimmista ja ehkä siksi myös suosituimmista kesäkukista. Se on helposti tunnistettava ulkonäöltään. Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Samettikukka kestää jopa paahdetta

Helppohoitoisuutensa ansiosta ryhmäsamettikukka on suosittu valinta aurinkoisten parvekkeiden kukaksi parvekelaatikkoon tai ruukkuun. Hoidettuna se kestää jopa paahdetta.

Samettikukka on kestävä kesäkukka, kunhan kuihtuneet kukinnot muistetaan nyppiä pois ja kastelusta huolehditaan. Multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Samettikukkaa kannattaa monien muiden kesäkukkien tavoin myös lannoittaa kesällä. Tarkista kuitenkin oletko käyttänyt lannoitettua kesäkukkamultaa. Se riittää alkuun hyvin samettikukalle. Liikalannoitus vaurioittaa kasvin juuria.

Lue myös: Perinneperennat eli maatiaisperennat kestävät pohjoisia oloja: katso 8 ihastuttavaa lajia

Samettikukka voi hehkua kaikissa keltaisen, ruosteenpunaisen ja oranssin sävyissä sekä olla näiden värien kirjava sekoitus.

Samettikukka voi hehkua kaikissa keltaisen, ruosteenpunaisen ja oranssin sävyissä sekä olla näiden värien kirjava sekoitus. Kuva: OM-Arkisto

Samettikukka hyötyy esikasvatuksesta

Vanhan ohjeen mukaan kesäkukkien istutus aloi­tetaan vasta 10. kesäkuuta. Samettikukka on hallanarka kasvi, joten puutarhaan istuttamisessa kannattaa olla tarkkana.

Ennen ulos istuttamista samettikukka on hyvä esikasvattaa, jotta kukinta pääsee alkamaan ajoissa. Samettikukan esikasvatus on helppoa! Siemenet kylvetään huhtikuun alussa ja kylvös pidetään kosteana. Ryhmäsamettikukan voi kylvää hajakylvönä laatikkoon ja kun taimet ovat kasvaneet, koulitaan yksittäiset taimet istuttamalla ne omiin pieniin ruukkuihinsa kasvamaan lisää. Nopeakasvuinen samettikukka voi vaatia vielä toisen koulimisen, jossa isot taimet istutetaan aiempaa syvemmälle ennen ulos istuttamista. Taimet pidetään esikasvatuksen ajan valoisalla ja lämpimällä paikalla.

Samettikukan runsas kukinta erottuu erokseen kukkapenkin keskellä. Korea kukkapenkki löytyy Linnanmäeltä Helsingistä.

Samettikukan runsas kukinta erottuu erokseen kukkapenkin keskellä. Korea kukkapenkki löytyy Linnanmäeltä Helsingistä. Kuva: Hanna Marttinen

Esikasvatettu samettikukka kukkii kesä-heinäkuussa aurinkoisella kasvupaikalla. Muista huolehtia sen kastelusta ja lannoittamisesta läpi kesäkuukausien. Kuihtuneet kukat kannattaa nyppiä pois, jotta kukinta pysyy runsaana.

Jos samettikukan haluaa kylvää maahan suorakylvönä, kannattaa odottaa kesäkuulle maan lämpiämistä.

Lue myös: Orvokki on tummasilmäinen kestosuosikki – katso istutus- ja hoito-ohjeet!

Samettikukka on perinteinen kumppanuuskasvi

Samettikukat toimivat kasvimaalla tuholaisten karkotuskasvina, joten niitä kannattaa istuttaa hyötypuutarhan reunamille. Kirvoja syövät leppäkertut rakastavat samettikukkaa! Ryhmäsamettikukan juuristo estää eritteillään sukkulamatojen tuhoja. Haisusamettikukan juuristo puolestaan houkuttelee ja tappaa ankeroisia.

Kukkivasta kasvista on hyötyä kasvimaalla myös pölyttävien pörriäisten houkuttelijana.

Kääpiösamettikukka on itsekin syötävä kasvi, sillä sen pieniä kukkia voi syödä! Koristele siis kesäiset leipomukset vaihteeksi kääpiösamettikukan kukinnoilla.

Lue myös: Taimien kouliminen antaa puhtia kasvulle – katso puutarhurin ohjeet vaihe vaiheelta

Kääpiösamettikukan kukinnot ovat syötäviä! Käytä niitä koristelussa tai salaatissa.

Kääpiösamettikukan kukinnot ovat syötäviä! Käytä niitä koristelussa tai salaatissa. Kuva: Tommi Tuomi

Kerää samettikukan siemenet talteen syksyllä

Samettikukasta on helppo kerätä siemenet talteen kukinnan mentyä ohi syksyllä. Isokokoiset siemenet saa kerättyä helposti, kun kukka on kuihtunut ja kuivunut. Kun kuivuneet terälehdet vetää irti siemenet irtoavat helposti tupsuna siemenkodasta. Siemenet näyttävät syksyllä mustapäisiltä tikuilta. Samettikukan siemenet säilyvät jopa vuosia ilmavassa paperipussissa.

Lue myös: Johanna taiteili muovipulloista taimille näppärät suojat – katso helppo ohje ja tee oma pullokasvihuone

Samettikukan siemenet ovat tikkumaisia ja ne irtoavat kukinnosta helposti kuivina.

Samettikukan siemenet ovat tikkumaisia ja ne irtoavat kukinnosta helposti kuivina. Kuva: Annabelle Antas

Lähteet: Kekkilä, Kauppapuutarhaliitto, OM-Arkisto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Samettikukka – katso rakastetun kesäkukan esikasvatus-, lajike- ja hoitovinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X