Satoisat lajikkeet kasvimaalle

Kesäkurpitsa, pavut, sipulit ja yrtit ovat hyötypuutarhan kiitollisimpia lajikkeita. Ne tuottavat reilun sadon melko pienellä vaivalla.

Salko- ja ruusupavut

Salko- ja ruusupavut (Phaseolus) ovat kiitollisia kasvattaa. Matalahkot pensaspavut voi tukea kepeillä tai verkolla, mutta jopa kolmimetrisiksi kasvavat salko- ja ruusupavut kaipaavat obeliskin.

Pavut viihtyvät lämpimällä paikalla, ilmavassa ja ravinteikkaassa maassa. Siemenet kylvetään, kun maa on lämmennyt 10 asteeseen. Maata voi lämmittää ennen kylvöä levittämällä sen päälle kasvuharsoa.

Supersuosittu proteiininlähde härkäpapu

Härkäpapu (Vicia faba) on ikivanha hyötykasvi. Se viihtyy syvämultaisessa, vettä pidättävässä maassa. Reilu kalkitus ja lannoitus ovat härkäpavulle tarpeen.

Isot siemenet painellaan riveihin varhain keväällä 8-10 sentin syvyyteen tai kasvit istutetaan esikasvatetuista taimista. Härkäpavut sietävät hallaa. Kesällä kasteleminen parantaa satoa.

Satoisa kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) sopii kasvatettavaksi myös ruukuissa parvekkeella tai terassilla, jossa se on suojassa keväthalloilta. Jo parista taimesta saa runsaan sadon ja hedelmät kasvavat nopeasti.

Siemenet kylvetään ruukkuihin toukokuussa ja noin kolmeviikkoisina taimet istutetaan ulos. Kesäkurpitsat viihtyvät lämpimässä paikassa, ravinteikkaassa ja vettä pidättävässä maassa.

Helpot sipulit

Sipulit (Allium) ovat helppoja kasvattaa. Ruokasipulit viljellään pistosipuleista, jotka istutetaan kesän alussa. Ryvässipuliksi sanotaan sipulia, joka jakaantuu kasvaessaan moneen osaan.

Vihersipulina salaateissa käytettävä pillisipuli on monivuotinen, joka voidaan istuttaa kasvimaalle taimista tai kylvää suoraan lämmenneeseen maahan.

Kauniit yrtit

Yrteistä helppoja kasvatettavia ovat esimerkiksi monivuotiset timjami ja rosmariini. Ne kannattaa istuttaa kasvimaan laitaan tai omaan paikkaansa, etteivät ne vaikeuta yksivuotisten lajien maanmuokkausta keväisin.

Monet yrtit viihtyvät valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa, hiekkapitoisessa, laihassa maassa. Myös parvekkeet ja terassit sopivat ruukkuyrteille. Monivuotisten kasvien ruukut voi haudata talveksi kasvimaahan.

Lisää vinkkejä kasvimaalle:
Näin saat satoisan kasvimaan
Viljelijän tarhapavut
Mangoldi ja lehtikaali kasvavat helposti
Perunan kasvatus ämpärissä

Kuvat: Suvi Laine

Avainsanat

Keskustelu

Olen iloinen, kun sain tänäkin vuonna palstanaapuriltani kurpitsalahjoja. En ole niitä laittanut kasvamaan omaan palstaani, mutta naapurillani on niitä antaa minulle, sekä avomaan kurkkua. Minä puolestani lahjon häntä punajuurilla ja raparperillä. Palstanaapurit ovat siitä ihania, että heidän kanssaan voi vaihtaa kasveja.

En minäkään kaikkea viitsi itse kasvattaa, mutta kurpitsat on tosi helppoja, vähän härkäpapuja tuottamaan typpeä, pottuja tietenkin täytyy olla, kehäkukkaa häätämään ötökät ja porkkanatkin on vielä nostamatta. Niin ja sitten suunniteltiin vielä kasvimaan laajennusta.

Kommentoi juttua: Satoisat lajikkeet kasvimaalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X