Siemeniä netistä puutarhaan? Nettikaupan plussana on laaja valikoima, mutta siemenmäärän ja alkuperän vertailu kannattaa

Siemeniä netistä kuulostaa kotipuutarhurin korvaan houkuttelevalta vaihtoehdolta. Nettikaupasta tilatessa kannattaa kuitenkin käyttää hieman aikaa ja vaivaa myytävien siementen määrää ja riittävyyttä vertailtaessa.

Tilaisinko siemeniä netistä omaan puutarhaan? Kevät saa puutarhurin mielikuvituksen laukkaamaan ja nettikauppojen helppous erikoisempien kasvien siementen tilaamiseen voi houkuttaa. Verkosta voi tilata myös mukuloita, taimia ja juurakoita. Mutta kannattaako nettikauppa puutarhurille?

Pääosin ulkomaisia siemeniä netistä

Suomalaisissakin nettikaupoissa myytävät siemenet ovat useimmiten kotoisin ulkomalta. Keski-Euroopassa sijaitsevat monet merkkiliikkeet, jotka puhdistavat ja pakkaavat siemenet annospusseihin. Kotimaisia maatiaiskantoja myy Maatiainen ry.

Hyötykasvien siemeniä saa ostettua nettikaupasta.

Siemeniä netistä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota hintaan ja kuinka monta siementä sillä saa.

Siemenpusseja myytäessä kerrotaan laji ja lajike sekä siemenannoksen koko. Joskus kerrotaan vain paino, mutta usein myös kappalemäärä tai siemenannoksen riittävyys/kylvömetri. Jos tiedossa on vain paino, kannattaa selvittää, montako siementä annokseen sisältyy. Tietoja löytyy muun muassa ulkomaisten siemenliikkeiden sivustoilta, kuten Jelitto (perennoja kpl/g).

Vihannesten siemeniä grammassa

 • Herne 3-5 kpl
 • Keräkaali 250-300 kpl
 • Avomaankurkku 30-40 kpl
 • Kesäkurpitsa 10-20 kpl
 • Persilja 750-900 kpl
 • Porkkana 700-900 kpl
 • Retiisi 90-150 kpl
 • Salaatti 800-1200 kpl
 • Tilli 600-700 kpl

Lähde: Puutarhaliitto ry

Siemenmäärään kannattaa kiinnittää huomiota verratessaan saman sortin siemenpussien hintaa eri ostopaikoissa. Annoksen koko voi vaihdella ja määrä riippuu pakkaajasta ja tuotemerkistä, usein myös  lajikkeesta.

Kasvihuonekurkun tai -tomaatin arvokasta F1-lajikkeen siemeniä pusseissa saattaa olla vain muutamia kappaleita. Ne ovat kalliita jalostustyön vaativuuden vuoksi, mutta lajikkeet ovat erinomaisia.

 

Siemeniä netistä tarkoittaa laajaa valimoimaa ja usein ulkomaisia siemeniä.

Siemenet viljellään pääosin ulkomailla, mutta kotimaisesta verkkokaupasta ostaessa myyjä hoitaa tuontiin liittyvät velvoitteet.

Lue myös: Venähtävätkö itse kasvatetut taimet liian pitkiksi? Näin ehkäiset ongelman ja pelastat jo hontelot taimet!

Säilytä siemenet oikein

Siemenet voi huoletta tilata viikkoja tai kuukausia ennen kylvötarvetta, sillä oikein säilytettyinä ne säilyvät kotona jopa seuraavaankin kasvukauteen. Siementen Parasta ennen -päiväyksen ja erän itävyyden voi tarkistaa kotona siemenpusseista.

Kun siementen itävyys on pakkaamolla varmistettu, siitä eteenpäin itävyyden säilymisestä vastaavat maahantuoja, kauppa ja kuluttaja. Tärkeintä on säilyttää siemenet kylvöön saakka kuivassa. Myös alhainen lämpötila ja auringon valolta suojaaminen auttavat säilyttämään itävyyden.

Lue myös: Kylvökalenteri kertoo, milloin siemenet kannattaa kylvää – katso oikeat ajankohdat, kylvät sitten suoraan maahan tai esikasvatat taimiksi

Kukkien siemeniä voi ostaa netistä.

Kevät saa puutarhurien laji-innostuksen heräämään. Verkkokauppojen laajat siemenvalikoimat voivat houkuttaa.

Tilaisitko taimia nettikaupasta?

Puutarhalta tai puutarhamyymälästä kasveja ostaessa voi itse valita haluamansa taimiyksilöt. Kaikkea lajeja ja lajikkeita ei aina ole läheltä saatavissa, mutta valtakunnallisesti tavaraa toimittavasta nettikaupasta ne saattavat löytyä.

Puutarhatuotteiden nettikaupat tuntevat ja osaavat ottaa huomioon elävien kasvien lähettämisaikojen ja -tapojen riskit. Tuotteita ei myydä ja toimiteta ”väärään” aikaan, ja kasvit pakataan asiaan kuuluvasti vuodenaika huomioon ottaen.

Elävien kasvien kuljettamisessa on kuitenkin aina hankaluutensa. Siksi tuotteet pyritään lähettämään siten, että ne viettävät matkalla mahdollisimman lyhyen ajan. Kuljetuksissa on otettava huomioon myös pitkät pyhät.

Lepotilaiset puut ja pensaat tai mukulat tai juurakot kestävät pitkänkin kuljetusajan laadun kärsimättä. Sen sijaan ruohovartiset jo kasvussa olevat taimet, kuten viherkasvit ja pikkutaimet, kärsivät, elleivät ne pääse nopeasti takaisin valoon.

Kun katalogissa ja nettisivulla korostetaan, että tuotteet tulee hakea noutopaikasta heti perilletuloilmoituksen jälkeen, etenkin pikkutaimien ostajan kannattaa sitä viipymättä noudattaa. Kotona paketti avataan ja taimet istutetaan mahdollisimman pian.

Netistä tilatut elävät taimet kannattaa istuttaa mahdollisimman pian saapumisen jälkeen.

Netistä tilatut elävät taimet kannattaa istuttaa mahdollisimman pian saapumisen jälkeen.

Lue myyntiesitteen tiedot huolella

Nettikauppojen kalatogeissa ja myyntisivuistoilla on hyvät perustiedot kasveista. Syvennä tietoutta kasvien kasvupaikkavaatimuksista ja hoidosta puutarhakirjoista.

Lue erityisen tarkasti myyntiesitteen tiedot toimitusajoista, myyntiehdoista ja lähettämisen kuluista. Esitteistä löytyvät myös ohjeet, kuinka toimia, jos matkalla jotain menee pieleen tai tuote ei vastaakaan odotuksiasi.

Lue myös: Suomessa siementen kylmäkäsittely sujuu helposti – tämä niksi pelastaa sinut keväällä, jos unohdit tehdä käsittelyn syksyllä

Siemeniä netistä voi tilata helposti.

Siemeniä ja taimia netistä tilatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös myyjään. EU:n alueelta tilaaminen on melko helppoa.

Siemeniä netistä suoraan ulkomailta – ole tarkkana!

Kotimaisista nettikaupoista ostettaessa myyjä huolehtii, että alkuperältään ulkomainenkin tavara on asianmukaisesti Suomeen tuotu. Muista alla olevat ohjeet, jos tilaat kasveja tai siemeniä itse suoraan ulkomailta.

Mikäli haluat ostaa puutarhatuotteita ulkomailta joko matkoilta tai postimyynnistä, tutustu tarkasti Ruokaviraston antamiin ohjeisiin. Rajoitusten ja vaatimusten tarkoituksena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä.

EU-maista tuonti on melko vapaata, mutta EU:n ulkopuolelta tuotaessa tarvitaan yleensä kasvinterveystodistus, ja lisäksi Suomeen saapuessa tehdään tuontitarkastus. Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty. Lue lisää Kasvien ja kasvituotteiden tuominen matkatuliaisina.

Kasvien ja kasvituotteiden tuonti toisesta EU-maasta

 • Kasveja ostaessasi varmista, että ostat ammattimaisesta puutarhamyymälästä, jonka tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta.
 • Tulipoltteen isäntäkasvien (esimerkiksi omenapuiden, päärynäpuiden ja tuhkapensaiden) tuominen Suomeen on kiellettyä toisesta EU-maasta, ellei kasvilla ole PZ kasvipassia.
 • Suoja-aluevaatimuksia on myös siemenperunalla, joten siemenperunat kannattaa ostaa Suomesta. Et välttämättä löydä Suomen suoja-aluevaatimuksia täyttävää siemenperunaa toisesta EU-maasta.
 • Tuoreita hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia ja yrttejä sekä leikkokukkia saa tuoda vapaasti toisesta EU-maasta. Myös ruokasieniä saa tuoda. Ne eivät ole kasveja, joten niitä eivät kasvinterveysvaatimukset koske.
 • Isosta-Britanniasta (Englanti, Skotlanti, Wales) tuotaessa noudatetaan samoja sääntöjä kuin muistakin EU:n ulkopuolisista maista tuotaessa (katso ohjeet alla). Pohjois-Irlannista tuonti jatkuu EU-säännöillä myös 1.1.2021 jälkeen.
 • Kasvien ja kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolisesta maasta vaatii vielä tarkempia ennakkoselvityksiä, kuten onko kasvilajin tuonti sallittua EU:n ulkopuolelta lainkaan, onko kasveille mahdollista saada kasvinterveystodistus lähtömaan viranomaisilta jne.                           Lähde: Ruokavirasto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Siemeniä netistä puutarhaan? Nettikaupan plussana on laaja valikoima, mutta siemenmäärän ja alkuperän vertailu kannattaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X