Puutarha

Siementen tilaaminen netistä: Plussana laaja valikoima, mutta vertailu kannattaa – nämä asiat haluat tietää ennen tilauksen tekemistä

Siementen tilaaminen netistä kuulostaa kotipuutarhurin korvaan houkuttelevalta vaihtoehdolta. Nettikaupasta tilatessa kannattaa kuitenkin käyttää hieman aikaa ja vaivaa myytävien siementen määrää ja riittävyyttä vertailtaessa.


Kevät saa puutarhurin mielikuvituksen laukkaamaan, ja etenkin erikoisempien kasvien siementen tilaaminen netistä voi houkuttaa. Verkosta voi tilata myös mukuloita, taimia ja juurakoita. Mutta kannattaako nettikauppa?

Netistä tilatut siemenet ovat pääosin ulkomaisia

Suomalaisissakin nettikaupoissa myytävät siemenet ovat useimmiten kotoisin ulkomalta.

Keski-Euroopassa sijaitsevat monet merkkiliikkeet, jotka puhdistavat ja pakkaavat siemenet annospusseihin. Kotimaisia maatiaiskantoja myy Maatiainen ry.

Siemenpusseja myytäessä kerrotaan laji ja lajike sekä siemenannoksen koko.

Joskus kerrotaan vain paino, mutta usein myös kappalemäärä tai siemenannoksen riittävyys/kylvömetri. Jos tiedossa on vain paino, kannattaa selvittää, montako siementä annokseen sisältyy.

Tietoja löytyy muun muassa ulkomaisten siemenliikkeiden sivustoilta, kuten Jelitto (perennoja kpl/g).

Hyötykasvien siementen tilaaminen netistä onnistuu.
Siementen tilaaminen netistä on yhä yleisempää. Ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota hintaan ja kuinka monta siementä sillä saa.

Vihannesten siemeniä grammassa

Lähde: Puutarhaliitto ry

Siemenmäärään kannattaa kiinnittää huomiota verratessa saman sortin siemenpussien hintaa eri ostopaikoissa. Annoksen koko voi vaihdella ja määrä riippuu pakkaajasta ja tuotemerkistä, usein myös lajikkeesta.

Kasvihuonekurkun tai -tomaatin arvokasta F1-lajikkeen siemeniä pusseissa saattaa olla vain muutamia kappaleita. Ne ovat kalliita jalostustyön vaativuuden vuoksi, mutta lajikkeet ovat erinomaisia.

Jos olet tilaamassa siemeniä ulkomaisesta verkkokaupasta, tarkista tuontiehdot ruokaviraston nettisivuilta.

Siementen tilaaminen netistä tarkoittaa laajaa valimoimaa ja usein ulkomaisia siemeniä.
Siemenet viljellään pääosin ulkomailla, mutta kotimaisesta verkkokaupasta ostaessa myyjä hoitaa tuontiin liittyvät velvoitteet.

Taimien tilaaminen netistä: Huomioi nämä

Puutarhalta tai puutarhamyymälästä kasveja ostaessa voi itse valita haluamansa taimiyksilöt. Kaikkea lajeja ja lajikkeita ei aina ole läheltä saatavissa, mutta valtakunnallisesti tavaraa toimittavasta nettikaupasta ne saattavat löytyä.

Puutarhatuotteiden nettikaupat tuntevat ja osaavat ottaa huomioon elävien kasvien lähettämisaikojen ja -tapojen riskit. Tuotteita ei myydä ja toimiteta ”väärään” aikaan, ja kasvit pakataan asiaan kuuluvasti vuodenaika huomioon ottaen.

Elävien kasvien kuljettamisessa on kuitenkin aina hankaluutensa. Siksi tuotteet pyritään lähettämään siten, että ne viettävät matkalla mahdollisimman lyhyen ajan. Kuljetuksissa on otettava huomioon myös pitkät pyhät.

Lepotilaiset puut ja pensaat tai mukulat tai juurakot kestävät pitkänkin kuljetusajan laadun kärsimättä. Sen sijaan ruohovartiset jo kasvussa olevat taimet, kuten viherkasvit ja pikkutaimet, kärsivät, elleivät ne pääse nopeasti takaisin valoon.

Kun katalogissa ja nettisivulla korostetaan, että tuotteet tulee hakea noutopaikasta heti perilletuloilmoituksen jälkeen, etenkin pikkutaimien ostajan kannattaa sitä viipymättä noudattaa.

Kotona paketti avataan ja taimet istutetaan mahdollisimman pian.

Netistä tilatut elävät taimet kannattaa istuttaa mahdollisimman pian saapumisen jälkeen.
Netistä tilatut elävät taimet kannattaa istuttaa mahdollisimman pian saapumisen jälkeen.

Siementen tilaaminen netistä ulkomaisesta kaupasta vaatii tarkkuutta

Kotimaisista nettikaupoista ostettaessa myyjä huolehtii, että alkuperältään ulkomainenkin tavara on asianmukaisesti Suomeen tuotu.

Muista alla olevat ohjeet, jos tilaat kasveja tai siemeniä itse suoraan ulkomailta.

Mikäli haluat ostaa puutarhatuotteita ulkomailta joko matkoilta tai postimyynnistä, tutustu tarkasti Ruokaviraston antamiin ohjeisiin. Rajoitusten ja vaatimusten tarkoituksena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä.

EU-maista tuonti on melko vapaata, mutta EU:n ulkopuolelta tuotaessa tarvitaan yleensä kasvinterveystodistus, ja lisäksi Suomeen saapuessa tehdään tuontitarkastus.

Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty. Lue lisää Kasvien ja kasvituotteiden tuominen matkatuliaisina.

Kasvien ja kasvituotteiden tuonti toisesta EU-maasta

Lähde: Ruokavirasto

Siemeniä netistä voi tilata helposti.
Siemeniä ja taimia netistä tilatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös myyjään. EU:n alueelta tilaaminen on melko helppoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siementen tilaaminen netistä: Plussana laaja valikoima, mutta vertailu kannattaa – nämä asiat haluat tietää ennen tilauksen tekemistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.