Puutarha

Suomessa siementen kylmäkäsittely sujuu helposti – tämä niksi pelastaa sinut keväällä, jos unohdit tehdä käsittelyn syksyllä

Siementen kylmäkäsittely on tarpeen osalle siemenistä. Näillä asiantuntijan ohjeilla onnistut siementen kylmäkäsittelyssä.

Usein siemenet neuvotaan kasvattamaan lämpimässä ja valoisassa paikassa. Siementen kylmäkäsittely voikin tuntua nurinkuriselta, mutta jotkut siemenet vaativat kylmää itääkseen.

Lue myös: Kylvökalenteri kertoo, milloin siemenet kannattaa kylvää – katso oikeat ajankohdat, kylvät sitten suoraan maahan tai esikasvatat taimiksi

Kaikki siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä. Yleensä siemenpussissa lukee, millaisen käsittelyn siemenet vaativat ennen kylvöä. Jos tietoa ei löydy, kysy taimimyyjältä tai selvitä asia esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelosta.

Siementen kylmäkäsittely on tarpeen useille monivuotisille lajeille

Siemenpussissa kerrotaan, jos siemen vaatii kylmäkäsittelyn. Kylmäkäsittelyn vaativat esimerkiksi monet perennat ja jotkut hyötykasvit.

Suomessa kylmäkäsittely tapahtuu luontaisesti kylvämällä siemenet avomaalle tai laakeaan istutuslaatikkoon syksyllä. Siemenet saavat kylmäkäsittelyn talven aikana ja lähtevät itämään keväällä.

Lue myös: Kotipuutarhuri, nyt on aika kylvää siemenet! Taimien kasvatus onnistuu näillä ohjeilla

Siemenpussissa lukee, jos siementen kylmäkäsittely on tarpeen.
Siemenpussissa lukee, jos siementen kylmäkäsittely on tarpeen. Kylmäkäsittelyn voi tehdä syksyllä tai keväällä. Kuva: Jorma Marstio

Siementen kylmäkäsittelyn voi tehdä myös keväällä

Jos siemenet unohtaa kylvää syksyllä, kylmäkäsittely onnistuu keväällä jääkaapissa.

Sekoita siemenet hiekkaturveseokseen, laita seos muovipussiin ja pidä se kosteana. Jätä pussi hivenen auki, jotta ilma vaihtuu ja siemenet eivät homehdu.

Pidä pussia ensin huoneenlämmössä parisen viikkoa. Siirrä pussi sitten jääkaappiin noin 4 viikoksi. Tarkista tarkka lajikohtainen kylmäkäsittelyaika siemenpussista.

Jos kylmäkäsittelyn vaativat siemenet kylvää avomaalle keväällä tai keskellä kesää ilman kylmäkäsittelyä, ne lähtevät itämään vasta talven jälkeen seuraavana vuonna.

Useimmat perennat kukkivat vasta toisena kasvuvuonna. Ensimmäisenä vuonna ne kasvattavat pelkän lehtiruusukkeen ja seuraavana vuonna kukkivat. Perennan kukinta-aika mainitaan yleensä siemenpussissa.

Lue myös: Perennapenkin perustaminen tuo iloa vuodesta toiseen – katso vinkit ja perusta kukoistava perennapenkki

Juttua varten on haastateltu pääpuutarhuri Satu Sainiota Hyötykasviyhdistyksestä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomessa siementen kylmäkäsittely sujuu helposti – tämä niksi pelastaa sinut keväällä, jos unohdit tehdä käsittelyn syksyllä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.