Sipulikasvien jakaminen nopeuttaa kukkamaton syntymistä – lue vinkit!

Sipulikasvien jakaminen tehdään kukinnan loputtua. Jakamalla kevään pienet sipulikasvit, vauhditat kukkivan alueen kasvamista.

Sipulikasvien jakaminen hyödyttää esimerkiksi keväällä ensimmäisenä kukkivia pieniä sipulikukkia. Kun niistä halutaan kasvavan suuria kukkamattoja, jakaminen nopeuttaa kukkivan alueen syntymistä merkittävästi.

Viihtyessään kevään sipulikasvit kasvavat lopulta niin tiiviiksi ja suuriiksi tuppaiksi, että niiden kukinta alkaa hiipua. Silloin on aika tehdä sipulien jakaminen, eli erottaa kasvustoja toisistaan.

Sipulikasvien jakaminen onnistuu teräväkärkisellä istutuslapiolla. Kuvassa on  yleisin lumikellojen kerrannainen muoto nimeltään 'Flore Plena'. Sen kukkien kerrannaisuus ja muoto vaihtelevat.

Sipulikasvien jakaminen onnistuu teräväkärkisellä istutuslapiolla. Kuvassa on  yleisin lumikellojen kerrannainen muoto nimeltään ’Flore Plena’. Sen kukkien kerrannaisuus ja muoto vaihtelevat.

Lue myös: Maaliskuun puutarhatyöt

Sipulikasvien jakaminen tehdään kukinnan päätyttyä

Odota, että kukinta on ohi ja nosta sitten sipulikukkatuppaat lapiolla varovasti ylös maasta. Sipulikukkien jakaminen onnistuu terävällä lapiolla tai istutuskauhalla. Tupas jaetaan pienempiin paloihin, jotka istutetaan maahan entistä väljempään.

Voit vauhdittaa kaikkien kukkamattojen kehittymistä myös keräämällä sipulikukkien siemenet talteen ja ripottelemalla niitä aukkopaikkoihin.

Lue myös: Kevätkukat ilahduttavat

Sipulikasvin jakaminen ja siementen kerääminen talteen toimivat esimerkiksi talventähden kohdalla, sillä ne lisääntyvät tehokkaasti sekä sipuleista että siemenistä.

Sipulikasvien jakaminen ja siementen kerääminen talteen toimivat esimerkiksi talventähden kohdalla, sillä ne lisääntyvät tehokkaasti sekä sipuleista että siemenistä.

Uudet kukkasipulit ovat komean kukkamaton raaka-aine

Kukkamatot kasvavat kevät keväältä komeammiksi, kun istutat joka syksy uusia kukkasipuleita vanhojen sipulikukkakasvustojen sekaan sekä niiden reuna-alueille. Eri-ikäiset sipulit voivat kukkia hieman erivahvuisina eri vuosina. Siksi sipuleita kannattaa istuttaa uusia joka vuosi.

Lue myös: Istuta talven sipulikukat puutarhaan

Anna talventähden ja muiden kevätkukkien siementen kypsyä ennen kuin keräät ne talteen.

Anna talventähden ja muiden kevätkukkien siementen kypsyä ennen kuin keräät ne talteen.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/20.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sipulikasvien jakaminen nopeuttaa kukkamaton syntymistä – lue vinkit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X