Syksyinen ruukkupuutarha on kaunis katsella – katso kuvat erilaisista asetelmista, ja inspiroidu ideoista!

Kokoa uuden kauden sävyt asetelmaan ruukkupuutarhan avulla. Neljästä teemasta löydät varmasti mieleisen pihan syystyylin.

Syksyinen ruukkupuutarha kukoistaa mitä moninaisimmissa väreissä. Mikä näistä neljästä vaihtoehdosta on suosikkisi?

Lue myös: Katso vinkit syyskylvöön – vältä nämä kaksi virhettä, jos haluat aikaisemman sadon

Kuvassa hopealehti, kuningasbegonia ja syklaami.

Hyvä sääntö ruukkuistutusten teossa on valita ruukkuun kolme erilaista kasvia. Yksi korkea, yksi keskikorkea ja yksi matala tai alaspäin laskeutuva. Mieti kasveja valitessasi myös erilaisia lehtimuotoja ja -värejä. Kuvassa hopealehti, kuningasbegonia ja syklaami.

1. Syksyinen ruukkupuutarha hehkuu väreissä

Vahvoista väreistä pitävä voi kokeilla istutuksissa syysasteria, joka kukkii pakkasiin asti. Voimakas violetti sopii hyvin limenvihreän ’Albert’s Gold’ -kanervan kanssa. Tätä viimeiseen asti kukkivaa syyskasvia kannattaakin lannoittaa parin kolmen viikon välein, jotta kukinta on runsasta pakkasiin asti.

Myös maksaruohot kestävät viileyttä ja osa niistä voi talvehtia kukkapenkin tai kivikkopuutarhan ilona.

Rento lisä istutukseen tulee kuparisaralla. Vaikka se ei talven yli menestykään, kuivahtanut heinä näyttää hienolta talvellakin.

Jos teet istutuksen laakeaan astiaan tai ruukkuun, voit istuttaa kasvit symmetrisesti keskimmäisen kasvin molemmin puolin tai sommitella korkeimman kasvin taustalle, lisätä väliin keskikorkeat kasvit ja lopuksi ruukun reunoille matalat, alaspäin laskeutuvat kasvit.

syksyinen ruukkupuutarha: Kanervat ja syysasterit ruukussa

Värit kuuluvat syksyyn. Kun ruska värittää puutarhaa, ruukkuistutuksissakin saa olla runsautta. Kanerva ’Albert’s Gold’ ja syysasteri tuovat väriä istutukseen. Maksaruohoissakin on värikkäitä lajeja ja lajikkeita.

Lue myös: Riinan upea syyspuutarha on tulvillaan värejä ja kauneutta – katso lumoavat kuvat ja nappaa vinkit omaan pihaasi!

2. Ruukkupuutarha kuin pienoismetsä

Havukasvit ja kanervat kestävät ja näyttävät syksyn ruukkuistutuksissa hyvänä pitkään, jopa kevääseen asti.

Osa havukasveista voi myös talvehtia pakkasenkestävissä ruukuissa. Monivuotisista havukasveista männyt ja sembrat selviävät talven ruukkuistutuksissa esimerkiksi katajia paremmin. Katajat ovat niitä herkempiä kevätahavalle.

Metsäkasviteemaan havujen rinnalle sopivat kanervat ja variksenmarja.

Pakkasenkestävästä materiaalista tehdyt ruukut voivat koristaa kodin sisäänkäyntiä vuoden ympäri. Näitä ruukkuja valmistetaan muun muassa betonista, polystonesta ja puusta. Myös osa keramiikkaruukuista kestää talviolosuhteen ja lämpötilan vaihtelut.

syksyinen ruukkupuutarha: Havukasveja betoniruukuissa

Betoniruukuissa havukasvit voivat kasvaa jopa vuosia. Parhaiten menestyvät männyt, kuten vuorimänty ja sembrat. Lisää havujen kumppaniksi metsäisiä kasveja, kuten kanervia ja variksenmarjaa tai kata ruukku sammalkerroksella.

Lue myös: Puutarhan syystyöt: Muista nämä 8 tärkeää asiaa, kun laitat pihaa talvikuntoon!

3. Syksyinen ruukkupuutarha hohtaa hopeaa

Syyssyklaami ja kuningasbegonia sopivat alkusyksyn ruukkuistutuksiin. Pakkasta ne eivät kestä, mutta pieni viileys ei niitä heti hetkauta.

Yhdistä hopeanharmahtavalehtisiä kasveja herkän pinkkikukkaisen syyssyklaamin ja näyttävälehtisen kuningasbegonian seuraksi.

Hopealehtiset kasvit toimivat istutuksessa täydennyskasveina, jotka rauhoittavat kokonaisuutta ja toisaalta korostavat näyttävämpiä kasveja. Kokeile esimerkiksi hopealankaa, hopealehteä ja nyhähopeayrttiä.

syksyinen ruukkupuutarha: Kuningasbegonia

Kuningasbegonian lehdet ovat tärkeämmät kuin sen kukat. Lehdistä voi poimia monia sävyjä, joiden seuraksi ruukkuistutukseen valitaan muut kukat ja lehtikasvit.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

4. Syksyllä lehdet ovat pääosassa

Kiinnitä ruukkuistutuksissa huomiota lehtikasveihin. Näyttävälehtiset keijunkukat ja haltiankukat sopivat ruukkupuutarhan istutuksiin keväästä syksyyn, mutta myös monivuotiseksi iloksi kukkapenkkeihin ja istutusalueisiin.

Rentoakankaali on kaunis maanpeiteperenna, mutta erityisesti kirjavalehtinen ’Burgundy Glow’ ilahduttaa kauniilla värikkäillä lehdillään syksyisissä ruukuissa.

Jos kaipaat näille perennoille kukkailoa, kokeile esimerkiksi kerrannaiskukkaista syysvuokkoa ja korkeaksi kasvavaa syyskimikkiä.

Jos haluat siirtää kasvit ruukkuistutuksista talvehtimaan esimerkiksi valeistutukseen, nosta taimet ruukusta ennen talven tuloa.

syksyinen ruukkupuutarha: syysvuokko ja syyskimikki ruukussa

Syysvuokko ja syyskimikki ’Brunette’ koristavat perennojen ruukkua. Kirjavalehtiset rentoakankaali ja keijunkukka ’Green Spice’ tuovat istutukseen vaihtelua.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 20/2017 -lehdessä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Syksyinen ruukkupuutarha on kaunis katsella – katso kuvat erilaisista asetelmista, ja inspiroidu ideoista!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X