Puutarha

Syötävät perennat sopivat ruoanlaittoon ja leivontaan – 8 koristekasvia, joilla voi kaunistaa puutarhan lisäksi lautasta

Syötävät perennat voi napsia puutarhasta lautaselle. Tutut koristekasvit voivat tarjota yllättäviä makuja.

Monivuotiset yrtit, raparperi ja vaikkapa parsa ovat tuttuja syötäviä perennoja eli ruohovartisia kasveja, mutta myös monet koristekasvit ovat syötäviä, vaikka emme varsinaisesti ajattele niitä syötävinä kasveina.

Istuttamalla ja kasvattamalla perennoja, jotka soveltuvat syötäväksi, saat nauttia samalla kauniista puutarhasta ja helposti vuosi toisensa jälkeen itsekseen kasvavasta sadosta.

Et siis välttämättä tarvitse erillistä aluetta sadon kasvatukseen, vaan voit kerätä satoa kukkapenkistä.

Jos et ole varma, mitä olet keräämässä, tarkista asia etukäteen. Kaikki perennat eivät sovellu syötäviksi ja osa on jopa myrkyllisiä.

Älä kerää syötäväksi kasveja ja kukkia, joita on käsitelty kasvinsuojeluaineilla. Suosi lannoituksessa mahdollisimman luonnonmukaisia keinoja.

Syötävät perennat, jotka sopivat lautaselle

1. Komeamaksaruoho

Aurinkoisen paikan helppohoitoinen perenna ilahduttaa puutarhassa monella tapaa. Komeamaksaruoho houkuttaa perhosia, mehiläisiä ja kimalaisia ja on kaunis keväästä pakkasiin asti. Meheviä lehtiä voi kerätä lautaselle. Lehdissä on mieto, hieman sitrusten hapokkuutta muistuttava maku.

Syötävät perennat: Komeamaksaruoho
© iStock

2. Kuunliljat

Varjoisten ja puolivarjoisten puutarhojen kaunislehtinen kasvi on tuttu koristekasvina, mutta kuunliljojen keväiset versot toimivat parsan kaltaisena herkkuna. Kaikki kuunliljat sopivat syötäviksi, mutta herkullisin lienee sinikuunlilja. Leikkaa 10 cm mittaiset versot, freesaa pannulla voin kera ja nauti. 

Kuunlijla.
© Jarmo Wright

3. Kärsämöt

Siankärsämöt ja tarhakärsämöt sopivat syötäviksi. Lehtiä voi kuivata yrttinä, jolloin niitä voi musertaa ja ripotella moniin ruokiin kuivattuina. Maku on pippuria muistuttava. Myös kukat ovat syötävät ja niitä voi käyttää teesekoituksissa.

Siankärsämö.
Siankärsämö. © Suvi Laine

4. Laventeli

Laventelia pidetään enemmän koristekasvina kuin maustekasvina. Sen kukat kuitenkin soveltuvat syötäviksi. Kukkanuppuja voi käyttää esimerkiksi kakku- ja pikkuleipätaikinoissa tuomaan kukkaisaa makua. Käytä laventelia maltillisesti. Sen voimakas maku voi runsaana määrä vaikuttaa saippuaiselta.

Syötävät perennat: Laventeli.
© Seppo Saarentola

5. Maahumala

Jos maahumala valtaa alaa puutarhassa, pidä kasvusto kurissa syömällä. Lehdet ja kukat ovat syötävät, ja niissä on häivähdys sitruksista ja pippurista makua. Mausta lehdillä salaattia, halloumia tai fetaa, käytä kalan kanssa tai kuivaa teeyrtiksi.

Maahumala.
© iStock

6. Päivänlilja

Kaikki päivänliljat sopivat syötäviksi, mutta keltapäivänlilja on niistä herkullisin. Syötäviksi sopivat kukat, lehdet ja juuret. Keltapäivänliljan aurinkoiset kukat tuovat puutarhaan sitruksista tuoksua, ja kukkia voi käyttää syötävinä kukkina kakkujen päällä ja vaikkapa salaateissa. Kerää nuppuja, freesaa pannulla voissa tai lisää wok-ruokiin.

Syötävät perennat: Päivänlilja.
© iStock

7. Ruusut

Ilman kasvinsuojelu- ja torjunta-aineita viljellyt ruusut sopivat lautaselle. Ruusuista käytetään erityisesti kukkia ja terälehtiä, joita käytetään ruokien ja leivonnaisten koristeluun, marmeladin ja hillon tekoon. Kukkia voi kuivata teesekoituksiin tai kukkaströsseliksi.

Ruusu.
© Kari Hirvo

Lue myös Anna.fi: Pihasuunnittelija Helga kertoo: tällaisen pihan kaikki haluavat juuri nyt

8. Väriminttu

Väriminttu on värikkäästi kukkiva perenna, joka kaunistaa puutarhaa, houkuttaa pölyttäviä perhosia, mehiläisiä ja kimalaisia. Kukat maistuvat mainiolta esimerkiksi hedelmäsalaateissa ja kakkujen koristeena. Lehdet ja kukat voi käyttää teenä.

Syötävät perennat: Väriminttu.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syötävät perennat sopivat ruoanlaittoon ja leivontaan – 8 koristekasvia, joilla voi kaunistaa puutarhan lisäksi lautasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.