Puutarha

Syreeni on pitkäikäinen koristepensas, joka ei mene muodista – toimi näin, jos haluat tämän klassikon kukoistavan omalla pihallasi

Syreeni ihastuttaa tuoksullaan ja ulkonäöllään. Ei ihme, että sitä on kasvatettu Suomessa jo satoja vuosia. Näin kasvatat hurmaavan nostalgisen syreenin omalla pihallasi.

Syreeneissä löytyy valinnan varaa, jos halutaan kestäviä ja kauniita pensaita tai pikkupuita sekä puistoihin että kotipihoille.

Pikkuiset aasialaiset lajit ja yksirunkoisiksi kasvatetut lajikkeet mahtuvat jopa rivitalopihaan. Maailmalla tunnetaan noin 2000 pihasyreenin lajiketta, ja esimerkiksi isabellansyreenejä on jalostettu toistasataa. Puisto-, isabellan-, unkarin-, likusteri- ja pihasyreeni menestyvät Lapissa saakka. Pensaita eivät vaivaa edes kohtalokkaat kasvitaudit eivätkä tuhohyönteiset.

Lue myös: Hyvin hoidettu pensasaita on pihan komistus – onko valintasi leikattava pensasmuuri vai vapaasti kukkiva aidanne?

syreeni
Syreenit menestyvät aurinkoisella paikalla, vettä läpäisevässä, tuoreessa, kalkitussa ja ravinteikkaassa maassa. Uusi pensas lähtee kasvamaan hitaasti, mutta se on kestävä, pitkäikäinen ja voi ilahduttaa samalla paikalla vuosikymmenien ajan.

Pitkät juuret historiassa

Syreenejä kasvaa luonnonvaraisena muun muassa itäisessä Euroopassa ja Aasiassa, joista niitä tuotiin nykyisen Itävallan ja Ranskan hoviin 1500-luvun puolivälin jälkeen.

Hovin puutarhoista tuoksuvat syreenit vähitellen päätyivät muualle Eurooppaan, ensin kartanoihin ja lopulta tavallisen väen puutarhoihin.

Suomeen ensimmäiset syreenit saapuivat tiettävästi Ruotsista, turkulaisen apteekkarin Johas Synnerbergin matkassa 1720-luvulla. Syreeni levisi Suomessakin ensin kartanoiden puutarhoihin, ja oli jo 1800-luvun loppupuolella varsin yleinen koristepensas.

Vähitellen syreeni levisi myös tavallisten torppien ja talojen pihoja kaunistamaan. Erityisesti 1900-luvun alkupuolella syreenit olivat suosittuja puutarhakasveja.

syreenikimppu
Syreenit ovat inspiroineet lukuisia taiteilijoita. Esimerkiksi Vincent van Gogh ja Claude Monet ovat ikuistaneet maalauksiinsa kauniita syreenin kukkaoksia.

Syreeni kukkii toukokuun lopusta lähtien

Kun pensasryhmään istutetaan useampaa syreenilajia, kukkien pastellisävyistä ja tuoksusta voi nauttia miltei kaksi kuukautta. Eteläisimmässä Suomessa syreenien kukinta alkaa usein jo toukokuun lopussa, mutta yleensä kuitenkin kesäkuun ensimmäisinä viikkoina kun kiinan-, jalo- ja pihasyreenit avaavat nuppunsa.

Myös pienikokoiset sametti- ja pikkusyreeni kukkivat varhain. Kesäkuun loppupuolella kukkaan puhkeavat isot kaari-, isabellan-, nuokku- ja puistosyreenit. Puun mittoihin yltävän likusterisyreenin terälehdet varisevat vasta heinäkuun puolivälissä. Syreenien kukat houkuttelevat pihaan monenlaisia perhosia.

Lue myös: Pensasruusut ovat helppohoitoisia koristekasveja

syreeni
Pihasyreeni sopii kukkivaan aidanteeseen, mutta kannattaa pitää mielessä, että pensas tarvitsee tilaa leveyssuunnassa. Korkeutta pihasyreenille voi kertyä jopa nelisen metriä.

Kukkia joutuu odottamaan

Syreenit kukkivat vasta monen vuoden kuluttua istutuksesta, sillä silmut kehittyvät vanhojen versojen kärkiin. Pensaita ei siksi kannata kiusata usein toistuvilla voimakkailla leikkauksilla.

Syreenit kukkivat ahkerimmin runsaassa valossa, mutta siimeksessä kukinta-aika pitenee, teriön väri syvenee ja lehdistö pysyy vehreänä. Kasvualustan tulee olla ilmavaa, tuoretta, reilusti kalkittua ja viljavaa. Mitä vanhemmiksi syreenit tulevat, sitä paremmin ne kestävät kuivuutta, sillä vanhojen yksilöiden vahva juuristo hamuaa maasta tehokkaasti ravinteita ja vettä.

syreenin kukkia
Luonnonmukaisesti kasvatetut syreenit tuovat tuoksua ja makua leivontaan ja esimerkiksi syreenisokeriin. Kukkatuoksua on talletettu vuosikymmenten ajan myös parfyymeihin ja kosmetiikkaan.

Lähteenä käytetty myös: Puutarhaliitto

Juttua muokattu 16.5.2022: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syreeni on pitkäikäinen koristepensas, joka ei mene muodista – toimi näin, jos haluat tämän klassikon kukoistavan omalla pihallasi

seikku

Muurarahaiset voivat haitata syreenin kasvua nuorena.

Oliko hölmöläisten homma?

pihassamme oli vanha n 60 vuotta sitten istutettu unkarin syreeni joka oli kasvattanut monta metriä pitkiä oksia joiden päässä sijaitsivat tuoreimmat oksat lehtineen joten ei ollut enää mikään pihan kaunistus.Viime syksynä pistimme sen matalaksi vain kannot jäi .Oliko virhe liikku vai kasvattaako se uudet vesat kantoon?

koivunen

Leikkasin radikaalisti noin puolen metrin korkeuteen pari vuotta sitten. Nyt pensaat kukkii ja ovat komeita.ensi alkuun näytti hurjalta ja vaimokin motkotti.vaan eipä enää.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.