Puutarha

Syksy on loistavaa istutusaikaa – katso vinkit syysistutukseen ja 3 hyvää syytä istuttaa taimet syksyllä

Hyödynnä syysistuttamisen edut, ja nauti lopputuloksesta keväällä. Syysistutus onnistuu niin kauan kuin maa on sula.

Syksy on erinomainen istutusaika talvenkestäville puuvartisille kasveille. Etenkin uuden pihan perustajan kannattaa hyödyntää syysistuttamisen edut. Syysistutus ei ole vaikeaa.

Lue myös: Puutarhan syystyöt: muista nämä tärkeät asiat, kun laitat pihaa talvikuntoon!

3 hyvää syytä istuttaa taimet syksyllä

  1. Ilma ja maa säilyvät kosteana pidempään, kun päivät lyhenevät ja viilenevät. Kasvit juurtuvat hyvin, kun maa ei kuivahda niin herkästi.
  2. Syksyllä etenkin kotimaiset taimivalikoimat ovat runsaimmillaan, koska taimikaupoissa myydään kesällä myyntikuntoon kasvatettuja taimia.
  3. Kaupoissa on usein väljempää kuin kevätsesongin aikaan. Myyjillä on aikaa opastaa, kun myymälässä eivät asioi kesäkukkien ostajat. Kausikukkia myydään toki syksylläkin.

Syysistutus onnistuu niin kauan, kun maa on sula

Vaikka säät viilenevät, maa säilyy sulana pitkään. Syysistutuksia voi tehdä Etelä-Suomessa vielä lokakuussa. Lauhana syksynä pidempäänkin.

Istuttaminen tehdään samalla tavalla kuin keväällä. Taimen ympärille ei kuitenkaan muotoilla enää kastelu-uraa, jottei vettä keräänny taimen tyvelle liikaa. Istutusleikkaukset jätetään kevääseen.

Istutusten varastolannoitteeksi maahan kannattaa sekoittaa syyslannoitetta, joka on fosfori- ja kaliumrikasta. Maata parannetaan kevään tapaan kalkitsemalla tarpeen mukaan, ja myös palanutta kompostia voi käyttää.

Vaikka syksyllä sataa, varmista kuitenkin, että taimet saavat tarpeeksi vettä. Kastele uudet istutukset perusteellisesti, ja tunnustele sulan maan ajan maan kosteutta pintaa syvemmältäkin.

Lue myös Anna.fi:stä: Tee nämä asiat puutarhassasi ennen talven tuloa – 6 ekotekoa syyspuutarhaan

Syysistutus: Istuta nämä kasvit syksyllä

Jätä näiden lajien istuttaminen kevääseen

Istuta keväällä alueella talvenarat lajit, jotta ne ehtivät kesän aikana juurtua ennen talven tuloa. Mitä pohjoisemmassa ollaan, sitä tärkeämpää on, ettei talvi tule heti istuttamisen perään.

Esimerkiksi alppiruusut, jalokärhöt ja jaloruusut kannattaa istuttaa keväisin. Jos kasvatat puuvartisia kasveja ruukuissa, myös ne kannattaa istuttaa astioihinsa keväällä.

Kesän ajan ruukuissa kasvaneet puut ja pensaat voi siirtää syksyllä kasvimaahan niin sanottuun valeistutukseen eli valeeseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syksy on loistavaa istutusaikaa – katso vinkit syysistutukseen ja 3 hyvää syytä istuttaa taimet syksyllä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.