Puutarha

Syyskukat ovat helppohoitoisia: Vain yksi asia riittää – katso kuvat yli 15 vaihtoehdosta!

Syysistutusten suosikkeja ovat koristekaalit ja kanervat, mutta monia muitakin vaihtoehtoja löytyy. Kokeile syyskukkina myös monivuotisia lajeja, jotka voi istuttaa talven tullen puutarhaan.

Syyskukat tuovat väriä puutarhaan, terasseille ja parvekkeelle, kun kesäkukkien loisto alkaa olla ohi. Ruukuissa kasvatettaville lajeille tärkeintä on säännöllinen kastelu. Lannoitteita syyskukat eivät syksyllä ehdi hyödyntää.

Lue myös: Riinan upea syyspuutarha on tulvillaan värejä ja kauneutta – katso lumoavat kuvat ja nappaa vinkit omaan pihaasi!

Kukkivat syyskukat tuovat väriä istutuksiin

Kanervat ovat helppohoitoisia syyskukkia, ne ovat tottuneet karuihin oloihin. Ruukuissa kasvaessaan kanervat tarvitsevat säännöllistä kastelua pakkasiin saakka, muuta hoitoa ne eivät tarvitsekaan.

Kanervista löytyy monta lajia. Perinteisimmät lajit ovat syyskellokanerva (Erica gracilis) ja aitokanerva (Calluna vulgaris). Kellokanervat ovat syksyn kausikukkia, jotka siirretään viimeistään keväällä kompostiin. Aitokanervat saattavat maahan istutettuna talvehtiakin, riippuen talven säistä.

Lue myös: Kanervan hoito: Näin saat kanervat kestämään – tutustu myös eri lajeihin

Syyskukka kanerva ja tulilatva
Kestävä aitokanerva sai katseenvangitsijaksi vaaleanpunakukkaisen tulilatvan (Kalanchoë). Tulilatva ei siedä pakkasta eikä runsasta kastelua, joten taivasalla se jää lyhytikäiseksi. © Kristiina Kurronen

Syyskrysanteemit (Chrysanthemum) loistavat etenkin alkusyksyllä, sillä pakkasta ne eivät siedä. Parvekkeilla ja terasseilla krysanteemit kukkivat myöhään syksyyn saakka. Taimia kastellaan ja kuihtuneet kukat poistetaan. Ränsistynyt taimi kompostoidaan.

Lue myös: Krysanteemit viihtyvät ruukuissa ja maljakoissa – katso erilaisten krysanteemien hoito-ohjeet

Syyskukka krysanteemi
Syyskrysanteemi © Vessi Hämäläinen

Syysasteri (Aster novi-belgii) on pitkäikäinen myöhempienkin syysistutusten suosikki. Laji on monivuotinen, joten halutessaan taimen voi istuttaa syksyllä puutarhaan. Syysasteri kaipaa tasaista kosteutta ja säännöllistä kuihtuneiden kukkien poistamista. Se kukkii viikkoja, kun saa huolellista hoitoa. Laji kestää karaistuneena pikkupakkasiakin.

syysasteri
Syysasteri © Kristiina Kurronen

Jalohortensia (Hydrangea Macrophylla-Ryhmä) pitää viileydestä, joten siitä saa näyttävän väriläiskän alkusyksyn istutuksiin. Hortensia viihtyy puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla happamassa mullassa. Taimen voi pitää kausikukkana tai koettaa talvettaa sisällä 5–10-asteen lämpötilassa.

Lue myös: Hortensia hurmaa puutarhassa ja terassilla – katso erilaisten hortensioiden hoito-ohjeet

jalohortensia
© Pekka Holmström

Syklaamit (Cyclamen) kukkivat parhaiten katetussa tilassa ulkona, eivät sisällä lämpimässä. Kastele syklaameja kohtuudella aluslautaselle, josta kasvi imee veden käyttöönsä. Kun kukat kuihtuvat, nykäise ne pois. Jos vanhat kukat jäävät kasviin, ne pilaavat uudetkin nuput. Syklaami on huonekasvi, jonka voi talvettaa sisällä viileässä paikassa.

Syyskukka syklaami
Syklaami © © Kristiina Kurronen

Syyskukka voi olla kaunis myös ilman varsinaista kukkaa

Koristekaali (Brassica oleracea var. sabellica) on syyskukkien ja ruukkuistutusten suosikki yksin tai muihin lajeihin yhdisteltynä. Löyhän kerän lehdistö on valko- tai punavihreä. Lehdenreunat ovat ehyet tai ripsulaitaiset. Pidä kasvien multa tasaisen kosteana. Poista alhaalta alkaen kellastuvat lehdet sitä mukaan, kun niitä muodostuu. Koristekaalit kestävät hallaa mutta eivät jäätymistä. Jäätymään päässyt yksivuotinen koristekaali pilaantuu sulettuaan, ja se kompostoidaan.

Syyskukat: koristekaali
Koristekaali © Mirva Kakko

Variksenmarja (Empetrum nigrum) kasvaa meillä luonnonvaraisena, mutta taimia myydään yhä enemmän ruukuissa syysistutuksiin. Variksenmarjan kauneus on sen heleänvihreässä lehdistössä, se tarjoaa upean luonnollisen vaihtoehdon vaikkapa vihreiksi värjätyille kanerville. Taimet eivät ole kylmänarkoja, ja puutarhaan syksyllä istutettuina ne saattavat talvehtiakin.

syyskukat: variksenmarja
Variksenmarja © Paula Ritanen-Närhi

Isokirjopeipit eli värinokkoset (Coleus blumei) ovat huonekasveja, jotka eivät ole sukua pisteliäille nokkosille. Ne pitävät tasaisesta kastelusta mutta eivät siedä seisovaa vettä. Suojaa värinokkoset puutarhassa hallalta. Lasiterassikin sopii isokirjopeippien syyskodiksi. Taimet siirretään talveksi sisälle, ja seuraavana keväänä niistä otetaan pistokkaita huone-, kesä- ja syyskukiksi. Pistokkaiden ottaminen tuuheuttaa taimia. Jos kirjopeippi kukkii, kukat poistetaan, jotta lehdistö pysyy komeana.

Syyskukat värinokkonen eli isokirjopeippi ja kanerva
Värinokkonen eli isokirjopeippi ja taustalla kellokanera © Kristiina Kurronen

Lamosalali (Gaultheria procumbers) on tuttu joulukukkana mutta nyt sitä tavataan myös syysistutuksissa. Kasvissa viehättävät kaunis lehdistö ja koristeelliset marjat. Marjat eivät ole syötäviä. Lamosalali viihtyy auringosta varjoon ja kaipaa tasaista kastelua. Pieni pakkanenkaan ei sitä haittaa. Ruukussa kasvaneen taimen voi istuttaa syksyllä puutarhaan varjoisaan paikkaan.

Lamosalali
Lamosalali © Kristiina Kurronen

Keijunkukat (Heuchera spp.) on suosittuja perennoja, jotka kukkivat keskikesällä. Syksyllä ne hurmaavat kauniilla ja värikkäällä lehdistöllään. Istuta keijunkukan taimet puutarhaan aurinkoiselle paikalle. Ruukuissa hoidoksi riittää kastelu. Puutarhaan siirrettyjä taimia hoidetaan seuraavana keväänä muiden perennojen tapaan muun muassa levittämällä kevätlannoitetta.

keijunkukka
Keijunkukka © Kristiina Kurronen

Syksyisiin puutarha-, parveke- ja patioistutuksiin vihreäksi lisukkeeksi myytävä muratti (Hedera helix) kestää hyvin hallaa. Joskus taimet jopa talvehtivat puutarhassa lumipeitteen alla. Istuta muratti syysistutusten reunalle, ja siirrä se talven tullen puutarhaan. Peittele myöhään syksyllä puista pudonneilla lehdillä. Muratti viihtyy talvet myös viileässä ja valoisassa viherhuoneessa.

Syyskukat: muratti
Muratti © Tommi Tuomi

Hopealehtiset kasvit ovat suosittuja syyskukkaistutuksissa. Hopealehti (Senecio cinerea), hopeavitja (Dichondra argentea ’Silver Falls’) ja hopealanka (Calocephalus brownii) eivät ole kylmänarkoja, joten ne pysyvät istutuksissa kauniina pitkälle syksyyn. Hopealehtisiä kausikasveja kasvatetaan etenkin kesäksi, mutta nykyisin taimia saa myös syysistutuksiin. Keväällä lumen alle jääneet kasvit kompostoidaan.

hopeavitja
Hopeavitja © Jarmo Wright

Monivuotiset syyskukat

Komeamaksaruoho (Sedum ’Herbstfreude’) on monivuotinen perenna, jota hankitaan myös syksyn ruukkuistutuksiin. Silloin se onkin  kukassa tai ainakin isolla nupulla. Syysistutuksissa maksaruoho ei vaadi muuta hoitoa kuin kastelua – ei aina paljoa sitäkään, koska mehevät lehdet varastoivat vettä. Puutarhaan istutetut maksaruohot viihtyvät aurinkoisella paikalla, läpäisevässä maassa.

Komeamaksaruoho kimpussa.
Punertava komeamaksaruoho, tarhapiisku ja vuorenkilven lehdet kimpussa. © Kristiina Kurronen

Loistosalvia (Salvia x sylvestris) on monivuotinen perenna, jota hankitaan paitsi perennapenkkiin myös syksyn ruukkuistutuksiin. Sekä puutarhassa että ruukuissa kukoistusta kestää pitkään, sillä kukinto avautuu pikkuhiljaa. Talveksi taimen voi istuttaa perennapenkkiin aurinkoiselle kasvupaikalle.

syyskukat: loistosalvia
Loistosalvia © Pauliina Salonen

Syysistutuksissa suosittuja ovat nyt syysvuokot (Anemone spp.). Syysvuokot ovat perennoja, joten syksyllä arvokkaat taimet kannattaa ehdottomasti säästää ja istuttaa perennapenkkiin. Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen tai puolivarjoisa, maan multavaa mutta vesi ei saa talvellakaan siinä seistä. Syysvuokot kukkivat syksyllä, ja kukinta kestää pitkään. Syysvuokkojen talvenkestävyys vaihtelee lajeittain, mutta talvenkestävimpiin kuuluu hopeasyysvuokko (Anemone tomentosa).

syyskukat: syysvuokko
Syysvuokko © Sampo Korhonen

Koristeheinät sopivat syyskukkien seuraksi tai yksinään. Koristeheinät on saatettu ostaa jo keväällä, joten syksyn tullen ne ovat voineet kukkia ja korret aloittaa talveentumisen. Yksivuotiset lajit, kuten partaohra (Hordeum jubatum) ja hentohöyhenheinä (Nassella tenuissima ’Pony Tails’), kompostoidaan loiston päätyttyä. Monivuotiset lajit, kuten koristekastikka (Calamagrostis x acutiflora) ja viiruhelpi (Phalaris arundinacea ’Picta’), saattavat talvehtia isossa (halkaisija 30–40 senttiä) ruukussa Etelä-Suomessa.

Lue myös: Koristeheinät ovat helppohoitoisia puutarhakasveja – katso 9 erilaista vaihtoehtoa!

Syyskukat
Koristeheinät osana istutusta. Kuvassa edessä törmäkatkero. © Kristiina Kurronen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syyskukat ovat helppohoitoisia: Vain yksi asia riittää – katso kuvat yli 15 vaihtoehdosta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.