Puutarha

Syysleimu on loppukesän kaunotar – näin onnistuu perinneperennan istutus, jakaminen ja härmän ehkäisy

Komeasti kukkiva syysleimu on perinteinen perenna, jonka laajasta lajikevalikoimasta löytyy vaihtoehtoja niin kasvin korkeudelle, kukkien väreille kuin kukinta-ajallekin.

Syysleimu (Phlox paniculata) kukkii mitä moninaisimmissa punaisen ja violetin sävyissä. Kukat voivat olla myös valkoiset. Kasvista löytyy sekä yksivärisiä että kirjavia lajikkeita. Tuoksuva kukinto on varren latvassa.

Aikaisimmat leimut puhkeavat kukkaan heinäkuussa. Myöhäisimmät lajikkeet kukkivat syyskuuhun asti. Syysleimu tuo piristystä puutarhaan, kun muut kasvit ovat jo lopettaneet kukintansa.

Lehdet ovat soikeita ja teräväkärkisiä ja vastakkain kasvin haarattomissa versoissa. Lehtien väri vaihtelee raikkaanvihreästä tummankirjavaan.

Syysleimut ovat pystykasvuisia, ja niiden korkeus voi olla 40 sentistä reiluun metriin lajikkeen mukaan.

Lue myös: Syyskukat ovat helppohoitoisia: Vain yksi asia riittää – katso kuvat yli 15 vaihtoehdosta!

Syysleimu
Kuva: Johanna Keponen

Syysleimun istutus

Syysleimun kukinta kestää pisimpään, kun valitset kasville valoisan, aurinkoisen tai puolivarjoisen paikan ja istutat syysleimut voimakkaaseen, runsasmultaiseen ja tuoreeseen maahan. Kasvupaikan olisi hyvä olla ilmava ja viileähkö.

Istuta syysleimut noin 40 sentin välein.

Hoito

Syysleimut voi kalkita ja lannoittaa keväällä. Kastele leimuja säännöllisesti kesällä, jos kesä on kuiva. Kuivuus altistaa kasvit härmälle ja muille taudeille. Heinäkuun alussa kasveille voi antaa hoitolannoituksen.

Leikkaa kukkavarret, kun kukinta on päättynyt, ellet halua, että kasvi siementää. Syysleimu talvehtii yleensä hyvin. Kasvia voi lisätä siemenien lisäksi jakamalla tai keväällä otettavista pistokkaista.

Syysleimun jakaminen

Syysleimut kannattaa jakaa ja istuttaa uudelleen, kun taimen keskusta alkaa harventua. Näin kukinta pysyy runsaana. Leimut kannattaa jakaa keväällä, niin et menetä loppukesän kukintaa.

Lue myös: Perennan jakaminen ja lisääminen – näillä ohjeilla onnistut!

Häädä härmä

Kuivina ja paahteisina kesinä syysleimua voi vaivata härmä, joka aiheuttaa valkoista hometta lehtiin. Härmää voi torjua puutarhaliikkeistä saatavana olevilla torjunta-aineilla.

Härmää voi torjua myös kotitekoisella ruokasoodasta tai leivinjauheesta tehdyllä liuoksella. Liuos suihkutetaan lehdistöön sumutinpullolla.

Liuos ruokasoodasta

Liuos leivinjauheesta

Lue myös: Nokkosvesi ja 7 muuta vinkkiä luonnonmukaiseen torjuntaan puutarhassa – katso vinkit, miten torjut homeen ja tuholaiset!

Kukkivat syysleimut
Kuva: Jarmo Wright

Lähteet: Kekkilä ja Viherpeukalot

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syysleimu on loppukesän kaunotar – näin onnistuu perinneperennan istutus, jakaminen ja härmän ehkäisy

Sinun täytyy kommentoidaksesi.