Kotipuutarhuri, nyt on aika kylvää siemenet! Taimien kasvatus onnistuu näillä ohjeilla

Kylvä keväällä siemenet multaan, ja kasvata itse taimia kasvimaan ja keittiötarhan iloksi. Taimien kasvatus on ihan helppoa!

Taimien kasvatus vaatii siementen lisäksi kylvömultaa, astioita, vettä, lämpöä ja valoa. Käytä rikkaruohotonta ja vähäravinteista kylvömultaa.

Lue myös: Kylvökalenteri kertoo, milloin siemenet kannattaa kylvää – katso oikeat ajankohdat, kylvät sitten suoraan maahan tai esikasvatat taimiksi

tarvikkeita taimien kasvatukseen

Kylvöpuuhia ja esikasvatettavaa riittää varhaiskeväästä toukokuulle asti. Kylvä siemenet muutamassa erässä pitkään tai lyhyeen esikasvatukseen kasvien tarpeiden ja kasvutahdin mukaan. Kuvassa vahapavun, uudenseelanninpinaatin, kesäkurpitsan ja lehtikaalin siemeniä.

Kylvöruukuiksi sopivat taimi-, turve- ja kuituruukut, turvepotit, maito- ja mehupurkit ja muut kierrätysastiat. Taimiruukun voi tehdä myös itse sanomalehtipaperista ruukkumuotin avulla.

Kestävät muoviruukut, maito- ja mehupurkit sopivat erinomaisesti pitkään kasvatettaville lajeille. Kuitu- ja turveruukkujen kanssa kannattaa olla tarkkana mullan kosteuden kanssa. Runsaassa valossa ne voivat kuivua nopeasti, ja liiallisessa kosteudessa pinta voi homehtua.

tarvikkeita taimien kasvatukseen

Turvepotit turvotetaan tilkassa vettä. Kun taimien juuret työntyvät potista, on aika istuttaa taimet karaisun jälkeen kasvupaikalleen.

Taimien kasvatus: Näin kylvät siemenet

Suunnittele, mitä ja kuinka paljon haluat kasvattaa. Inventoi siemenlaatikon sisältö. Itäminen saattaa heikentyä siementen vanhetessa, esimerkiksi chilit ja paprikat kannattaa hankkia vuosittain. Tomaatin siemenet itävät hyvin vuosienkin päästä.

taimien kasvatus

Purjon siemenet kylvetään helmi-maaliskuun taitteessa. Kylvä siemenet laatikkoon ja kouli taimet kasvun edetessä yksittäisiin taimipotteihin ja ravinteikkaaseen multaan vankistumaan. Purjoa voi koulinnan yhteydessä latvoa eli leikata lyhyemmäksi, jolloin taimesta kehittyy paksumpi.

Kylvömullan sekaan voi lisätä perliittiä, joka ilmavoittaa kasvualustaa ja sitoo kosteutta. Täytä astia mullalla, tiivistä ja kastele. Paperi- ja kuituruukut kannattaa kastella ja antaa ruukun imeä kunnolla vettä.

Suuret siemenet peitetään, pienet itävät paremmin valossa, mutta poikkeuksiakin on. Sumuttele kylvös ja peitä rei’itetyllä tuorekelmulla. Useimmat hyötykasvien siemenet itävät paremmin lämmössä. Huolehdi kosteudesta, jotta kylvös ei kuivu.

Lue myös: Kevät tulee ja sormet syyhyävät, mutta voiko ja kannattaako jo istuttaa? Katso, milloin on taimien oikea istutusaika

Taimien esikasvatus vaati kastelua, koulimista ja lannoittamista

Kun mullan uumenista pilkistää versoja, vie kylvös mahdollisimman valoisalle paikalle.

taimien kasvatus

Kurkun ja kesäkurpitsan siemenet itävät nopeasti. Muutaman viikon esikasvatus sisällä riittää ennen taimien siirtoa kasvupaikalle.

Varo kuitenkin, että kylvös ei pääse kuivumaan eteläikkunan runsaassa valossa. Käytä tarvittaessa kasvivaloa. Vähässä valossa taimista kehittyy helposti pitkiä ja honteloita.

Jos kylvöastiassa on vähän tilaa, kouli taimet eli siirrä ne kasvamaan suurempaan ruukkuun, ravinteikkaaseen multaan. Kastele taimia säännöllisesti. Aloita lannoitus varovasti miedolla kastelulannoitteella.

esikasvatettu taimi

Kouli taimet lyijykynän avulla erillisiin ruukkuihin ravinteikkaaseen multaan. Varo vaurioittamasta herkkiä juuria ja lehtiä.

Siirrä taimet kasvihuoneeseen ja avomaalle vasta, kun hallasta ei ole enää vaaraa.

Taimia ei kannata viedä liian varhain ulos, jotta viileys ei vaikuta kasvuun. Tomaatin kasvu hidastuu tai jopa pysähtyy kymmenen asteen tietämillä.

esikasvatettu taimi

Palmukaali on perinteinen italialainen lehtikaalilajike. Siirrä taimet esikasvatuksen jälkeen ulos keittiötarhan kaunistukseksi. Palmukaalista saat satoa pakkasiin asti.

Taimet kaipaavat karaisun eli ulkoilmaan totuttelun. Vie taimet ulkoilemaan aluksi tunnin parin ajaksi tuulelta ja auringolta suojaisaan paikkaan.

Kun taimet ovat tottuneet viileään ulkoilmaan, istuta ne lopullisille kasvupaikoilleen.

taimien kasvatus

Aloita paprikan ja chilin lannoitus miedolla lannoituksella jo taimivaiheessa. Karaise ja istuta taimet lämpimälle ja suojaisalle paikalle.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotipuutarhuri, nyt on aika kylvää siemenet! Taimien kasvatus onnistuu näillä ohjeilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X