Puutarha

Tainan puutarhassa on niin monta lajia, ettei hän jaksa enää laskea: "Olen onnellinen, että keksin tämän harrastuksen" – katso kuvat rehevästä puutarhasta!

Keräilyn vimma on ajanut Taina Laihon hankkimaan uusia taimia mertenkin takaa. Kokeilevaa tarhuria kiinnostavat kasvierikoisuudet, joita ei joka mökin pihalla näy.

Puutarhassa oli vain kaksi kukkapenkkiä, kun Taina Laiho parikymmentä vuotta sitten muutti miehensä Martti Westerlundin luokse. Raaseporilainen rinnetontti kasvoi nurmikkoa, vanhoja puita ja koriste- ja marjapensaita.

Lue myös: Kaisa ja Esa rakentavat pihaansa kuin palapeliä: ”Jokainen kivi on kieritelty ja kasvi istutettu moneen kertaan” – katso kuvat yli hehtaarin tontista!

Nurmikon ja perennaistutusten rajapinta on selkeä.

Maalaistalon tytär paloi halusta jatkaa puutarhaharrastustaan.

”Aluksi en halunnut tänne isoja puita, mutta jossain vaiheessa mieli muuttui. Koska puutarhamme sijaitsee etelärinteessä, ilman varjostavia kasveja tänne nääntyisivät sekä ihmiset että kasvit.”

Korkeuserot tontilla on tasoiteltu betonikivistä ja kestopuusta valmistetuilla portailla. Portaiden vierustalle Taina istutti kuivassa rinteessä viihtyviä perennoja, kuten laukkaneilikoita, kohokkeja ja maksaruohoja. Kasvien täyttämä rinne on helppohoitoinen ja kukkii varhaisesta keväästä myöhään syksyyn.

Erikoisuudet kiinnostavat

Nyt rehevässä puutarhassa kasvaa niin monia lajeja ja -lajikkeita, että Taina ei ole jaksanut enää pitkään aikaan laskea niiden määrää.

Lummepioni (Paeonia emodi)

Useimpien pioni-lajien kukinta ajoittuu keskikesään, mutta valitsemalla lajikkeet oikein kukintaa riittää kevätkesästä saakka. Lummepioni (Paeonia emodi) kukkii varhain.

Kyläkurjenpolvi

Kyläkurjenpolvi ’Summer Skies’ kukkii kesä-heinäkuussa vaaleanliiloin kerrannaiskukin. Laji viihtyy auringosta puolivarjoon. Korkeavartiset kukat ovat upeita maljakossakin.

Hän tunnustautuu kasvien keräilijäksi, eikä intohimoiselle harrastukselle näy loppua.

”Istutan kasvit sinne, mistä sopiva paikka löytyy. Kun tarpeeksi paljon istuttaa, paikka alkaa näyttää lopulta kivalta”, Taina naurahtaa.

Matkamuisto ’Luua Pärl’ on vartettu metsäkuusen runkoon, ja se kasvaa pallomaiseksi luonnostaan. Alkukesällä vaaleanvihreät kerkät saattavat näyttää venähtäneiltä, mutta kasvu tasaantuu kesällä. Puutarhaharrastajien matkalta Latviasta tuotu kuusilajike on talvehtinut puutarhassa kuusi vuotta.

Lempikasveja ovat olleet pionit, saniaiset, koiranhampaat, valkovuokot, kolmilehdet, esikot ja monet muut. Kurjenpolvien ja jouluruusujen keräily piti lopettaa, kun ne alkoivat levitä liikaakin.

”Kasvien maailma on niin laaja, että aina löytyy uusi ihastuksen kohde. Puutarhanhoitajan makukin muuttuu vuosien varrella.”

Valkoisen ’Mount Everest’-ukkolaukan kukkapallot

Valkoisen ’Mount Everest’-ukkolaukan kukkapallot hehkuvat iltahämärissä. Sipulit istutetaan syksyllä, ja ne kukkivat alkukesällä. Liilakukkaiset lajikkeet ovat tunnetuimpia.

etelänkurjenmiekka

Sirokukkainen etelänkurjenmiekka vetää puutarhaan pölyttäjiä. Auringosta puolivarjoon viihtyvä laji kukkii kesä-heinäkuussa.

Kokeilevaa tarhuria kiinnostavat ennen kaikkea kasvierikoisuudet. Taimia hän on metsästänyt ulkomaita myöten. Etelämpää tuotujen taimien talvehtiminen ei meillä ole itsestään selvää.

”Japaninvaahterat nostan syksyllä kasvihuoneeseen. Usein siellä viettävät talven myös istutuspaikkaansa vielä etsivät taimet. Keväällä kasvihuoneessa kasvatan vahvat kesäkukantaimet.”

Ansarissa kasvavat vahvat kesäkukkien taimet, ja siellä talvehtivat myös arat lajit, kuten ’Korinka Russkaja’ -viiniköynnös. Lämmittiminä viileään vuodenaikaan toimivat isot vesitynnyrit, jotka varaavat lämpöä päivisin ja luovuttavat sitä yöllä. Hallayön uhatessa taimet peitellään kasvuharsolla.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Kastelukannu käytössä

Maaperä on sekoitus hietaa ja peltomultaa, joka tiivistyisi kivikovaksi ilman jatkuvaa maanparannusta.

Istutukset saavat kasvuvoimansa kompostista ja hevosenlannasta. Keväisin Taina lannoittaa perennoja veteen liuotetuilla kananlantarakeilla. Koska puutarha viettää etelään, se kaipaa helteillä kastelua. Kastelukannut odottavat valmiina miehen rakentamassa telineessä.

Kasvihuoneen kupeeseen metallihyllyn ”Primula-teatteriin” aseteltuja pihaesikoita.

Vain syyspimeän kuukausina puutarha ei pyöri hoitajansa mielessä. Kun viimeiset kukkasipulit ovat maassa, on hetki hengähtää. Heti vuoden vaihduttua alkaa kuitenkin kevätkylvöjen suunnittelu – ja mieli palaa takaisin puutarhaan.

”Olen onnellinen, että keksin tämän harrastuksen – tai oikeastaan tämä harrastus löysi minut. Ilo puutarhasta matkoineen ja -ystävineen on korvannut uhraukset moninkertaisesti.”

Sorapinta perennoiden täyttämän rinteen taimiväleissä sallii kasvien luontevan leviämisen. Isompia kiviä on penkinreunassa ja somisteena soralla. Sarviorvokit siementävät kerkeästi muiden kasvien joukkoon.

Juttu on julkaistu alun perin Kotiliedessä 17/18.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tainan puutarhassa on niin monta lajia, ettei hän jaksa enää laskea: "Olen onnellinen, että keksin tämän harrastuksen" – katso kuvat rehevästä puutarhasta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.