Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Tarhurin tusina upeita ruusulajikkeita – tutustu ja perusta oma ruusutarha

Ruusu on puutarhureiden ikisuosikki, joka symboloi romanttista rakkautta. Tutustu 12 upeaan lajikkeeseen ja kasvata niitä omassakin puutarhassasi.

1. Rosa ’Kirovsk’ Tarhakurtturuusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Ruusu kukkii melko suurin, vaaleanvioletinpunaisin, kerrotuin kukin heinä-elokuussa. ’Kirovsk’ on tukeva, tiivis ja pystykasvuinen pensas, joka on korkeudeltaan 1–1,5 metriä. Tuoksu on melko voimakas ja erityisesti kukan väri viehättää.

2. Rosa ’Purola’ Tarhakurtturuusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Yksinkertaiset, tummanruusunpunaiset kukat avautuvat miedosti tuoksuen heti juhannuksen jälkeen. 1–1,5 metriä korkealla pensaalla on kaunis, kaartuva kasvutapa ja punertavat lehtihangat värittävät sitä silloinkin, kun pensas ei kuki. Ruusu on yksi aikaisimmista kukkijoista.

3. Rosa ’Martta’ Tarhakurtturuusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Puolikerrannainen, ruusunpunainen kukinta alkaa melko aikaisin kesäkuun lopulla ja jatkuu useita viikkoja. Pensaalla on kaunis, tiivis ja leviävä kasvutapa ja se tarvitsee tilaa ympärilleen. Pensas jää viitos vyöhykkeellä noin metrin korkuiseksi.

4. Rosa x majorugosa Pietarinruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Komean, korkeaksi ja leveäksi kasvavan ruusun kukat ovat suuret, violetinpunaiset, myöhemmin hieman vaalenevat. Se kukkii miedosti tuoksuvin kukin kesä-heinäkuussa. Pensas leviää voimakkaasti ja nopeasti juurivesoin, ja vaatii runsaasti kasvutilaa. ’Pietari’ on kestävä ja peittävä. Myös syysväri on kaunis kelta-oranssi tummanpunaisin kiulukoin.

5. Rosa ’Ristinummi’ Tarhapimpinellaruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Kukinta alkaa kesäkuun lopulla ja jatkuu viikkoja toistuen loppukesällä, vieläpä syyskuun alussa. Kukat ovat läpimitaltaan usein yli 10 cm, väriltään hailakan vaaleanpunavalkoisia, keskeltä keltaisia. Pensaassa viehättää runsas ja pitkä kukinta herkänvärisin kukin sekä näyttävä, tiheä ja nopea kasvutapa. Viininpunainen syysväri on kaunis. Täydellinen pensasruusu!

6. Rosa cinnamomea (majalis) ’Malvankukka’ Malvaruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Malvaruusulla on erikoiset, ’apilamaiset’ lehdet ja lähes piikittömät versot. Siro, 1,5-metrinen pensas kukkii yksinkertaisin, puolikerrannaisin, melko pienin vaaleanpunaisin kukin kesäkuun lopusta aina elokuuhun saakka. Malvaruusussa viehättää sen erilaisuus ja yllätykselliset muodot niin lehdissä kuin kukassakin.

7. Rosa Villosa-ryhmä ’Ainola’ Luumuruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Kasvupaikan suhteen vaatimaton ’Ainola’ kasvaa kauniina, pystynä ja korkeana pensaana ja kukkii kesä-heinäkuussa runsaasti vaaleanpunaisin, yksinkertaisin kukin. Kiitollinen pensasruusu.

8. Rosa ’Linnanmäki’ Tarhapimpinellaruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Pensaan kaartuvat oksat painuvat toisinaan maahan saakka kun suuria, kermanvalkoisia ja yksinkertaisia kukkia avautuu runsaasti kesä-heinäkuun taitteessa. Pensas voi innostua kukkimaan uudelleen syksyllä lehtien jo saatua punertavan syysvärin. ’Linnanmäki’ on kaunis, korkea, komeasti kukkiva pensas.

9. Rosa ’Poppius’ Suviruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

’Poppius’ kannattaa istuttaa oleskelupaikan tuntumaan, jolloin sen miellyttävästä ja raikkaasta tuoksusta voi nauttia. Kukat ovat violetinvaaleanpunaisia ja löyhästi kerrannaisia. Pensas on roteva, tilaa vaativa ja juurivesoillaan leviävä. Syksyn tullen pensas saa oranssinkeltaisen syysvärin. Kiulukat ovat punaruskeita. Parasta on sen kaunis, runsas ja tuoksuva kukinta.

10. Rosa ’Paimio’ Harisoninruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Yksinkertaiset, 4-5 cm leveät, vaihtelevasti vaalean karmiininpunaiset ja valkoiset, keskeltä keltaiset kukat avautuvat kesä-heinäkuun vaihteessa ja kukinta on näyttävää. Sääolot vaikuttavat kulloisenkin kesän kukinnan väriin. Ruusulla on järeäpiikkiset, pystyt versot ja kaunis, tiivis kasvutapa. ’Paimio’ on varsinainen kameleontti!

11. Rosa glauca ’Nova’ Punalehtiruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Ruusulla on punalehtiruusulle tyypilliset punertavan sinivihreät lehdet. 1–3-metrinen pensas on pysty- ja kaarevaversoinen. ’Novan’ kukka on puolikerrannainen, vaalean ruusunpunainen ja hyvin miedosti tuoksuva. Pensas ei muodosta juurivesoja. Tavallisuudesta poikkeava lehdistö tuo värillään vaihtelua pensasryhmään.

12. Rosa glabrifolia ’Ari’ Venäjänruusu

Ruusulajikkeiden kirjo on värikäs

Voimakkaan vaaleanpunaiset, 5 cm leveät, keskeltä valkoiset ja yksinkertaiset kukat tuoksuvat miedosti. Pystykasvuinen ja roteva pensas on 2–3 m korkea, talvenkestävä ja menestyy monenlaisilla kasvupaikoilla. Hyvä suojapensas.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/16.

Lue myös:

Piristä kodin sisustusta vehreydellä: 10 helppohoitoista huonekasvia
Lisää kukkaloistoa pistokkaista
Puutarhuri Adrian Evans runoilee puutarhassaan
Suunnittele parvekkeestasi vehreä kesäkeidas

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tarhurin tusina upeita ruusulajikkeita – tutustu ja perusta oma ruusutarha

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X