Puutarha

Tee itse pieni vesiaihe puutarhaan – näyttävä suihkulähde syntyy kukkaruukuista

Vesiaihe on kaunis koriste niin puutarhassa kuin terassillakin. Sellaisen voi tehdä helposti itse pienellä vaivalla, kun käyttää aurinkovoimalla toimivaa suihkulähdettä. Katso ohjeet videolta, ja kääri hihat!

Vesiaiheen ei tarvitse olla kooltaan valtava ollakseen näyttävä. Tee itse pieni vesiaihe puutarhaan näppärästi ison kukkaruukun sisään.

Tarvitset ruukkuun tehtyyn vesiaiheeseen vain multaa, yhden pienen ja yhden ison kukkaruukun ja aurinkovoimalla toimivan suihkulähteen, joita myydään esimerkiksi rautakaupoissa. Ruukun reunoille voit istuttaa haluamiasi kukkia.

Kukkaruukun sisään asennettuna vesiaiheen paikkaa on mahdollista siirrellä. Sen voi sijoittaa puutarhaan tai terassille. Vesiaihe on helppo purkaa, eikä se vie tilaa varastossa talvisäilössä.

Lue myös: Vesiaihe tuo puutarhaan rauhoittavan veden solinan ja tutustuttaa puutarhurin vesikasveihin

Katso videolta, miten pieni vesiaihe puutarhaan valmistuu:

Tee itse vesiaihe kukkaruukun sisään – ohjeet vaihe vaiheelta

Tärkeintä vesiaiheen kokoamisessa on, että valitset oikean kokoiset ruukut ja aurinkokennopumpun.

Katso ensin, että sinulla on pieni umpinainen ruukku tai kulho, jonka sisään aurinkokennopumppu mahtuu. Käytimme tässä jutussa halkaisijaltaan 16 cm aurinkokennopumppua. Pienen ruukun halkaisija on 17 cm.

Valitse sitten isokokoinen ruukku, jonka sisään pieni ruukku tai kulho mahtuu niin, että reunoille jää vielä tilaa kesäkukkaistutuksille. Käyttämämme ison ruukun halkaisijamitta on 40 cm, jolloin reunoille jää reilu 10 cm tilaa.

Ota huomioon, että aurinkovoimalla toimiva vesiaihe pulputtaa vain aurinkoisella säällä ja päiväsaikaan, kun auringonvalo osuu aurinkokennoon.

Aurinkokennopumppu lopettaa toimintansa, kun vesikulhosta loppuu vesi. Mitä isompi vesikulho isomman ruukun sisällä on, sitä pidempään aurinkokennopumppu toimii. Tuulisella säällä vesisuihku suuntaa pois kulhosta, ja vesi loppuu nopeammin.

Tee itse pieni vesiaihe puutarhaan.
Vesiaihe on hauska projekti lasten kanssa tehtäväksi. Aurinkokennopumppu toimii, kun vesikulhon täyttää säännöllisesti uudella vedellä. © Anni Reenpää

Lue myös Anna.fi: Nämä kukat sopivat puutarhaasi horoskooppimerkkisi perusteella

Tarvikkeet:

Tee itse vesiaihe näin:

  1. Lue aurinkokennopumpun käyttöohjeet asennusta varten. Tee ennen käyttöä ohjeissa kerrotut toimenpiteet.
  2. Täytä iso kukkaruukku puoleenväliin kesäkukkamullalla.
  3. Poista kesäkukkataimet suojaruukuista ja asettele ne ruukun reunoille tasaisin välimatkoin.
  4. Lisää multaa taimien väleihin ja ruukun keskikohtaan.
  5. Siirrä ruukku haluamaasi aurinkoiseen paikkaan.
  6. Täytä umpinainen kulho vedellä ja aseta se ruukkuistutuksen keskelle. Laita aurinkokennopumppu vesikulhoon. Varmista, etteivät kukat varjosta aurinkokennoa. Suihkulähde alkaa toimimaan, kun se on latautunut hetken aikaa auringossa.
  7. Täytä vesikulhoa vedellä, kun vesi loppuu.

Aurinkokennopumppu: K-rauta.

Kuvausvaatteet, Pia Hagström: ruskeat haalarit R-collection, r-collection.fi, raidallinen lyhythihainen paita Lindex, lindex.fi, hellehattu kuvausrekvisiittaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tee itse pieni vesiaihe puutarhaan – näyttävä suihkulähde syntyy kukkaruukuista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.