Tee itse satoisa kohopenkki

Syvämultainen kohopenkki antaa runsasta satoa koko kasvukauden, ja se aikaistaa kasvua. Kohopenkki on myös helppo perustaa oli sitten maaperä savinen tai liian hiekkainen.

Kasvimaan satoa

1. Kohopenkin voi perustaa sekä keväällä että syksyllä. Merkitään jo kaivuuta edeltävänä päivänä pohjois-eteläsuunnassa 120-180 cm:n levyinen ja 3-5 metrin pituinen alue narulla ja kastellaan se huolellisesti.

2. Kuoritaan merkityltä alueelta ruohoturve pois ja siirretään syrjään. Kaivetaan lapionterän syvyydeltä maata pois. Kuohkeutetaan pohjaa talikolla.

3. Pilkotaan pohjalle runsaasti risuja. syksyllä kasvien varsia ja naatteja. Risujen päälle puolisen metriä ylösalas käännettyä ruohoturvetta, ruohosilppua tai puutarhajätettä.

4. Sitten 30 cm:n kerros esimerkiksi hieman maatuneita lehtiä, joihin on sekoitettu multaa ja/tai edellisvuotista heinää ja haravointijätettä. Myös paperisilppu käy.

Kohopenkin kasveja ovat: kaali, kesäkurpitsa, kurkku, kurpitsa, mangoldi, paprika, pinaatti, peruna, purjo, retiisi, rukola, salaatti, selleri, sipuli, tomaatti

Koonnut: Tiina Stenius
Kuva: Mirva Kakko

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tee itse satoisa kohopenkki

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X